Deniz kabuğu biriktirir misiniz?

BU soruma evet cevabı verenlerdenseniz, size hem bir müzeye gitmenizi salık vereceğim hem de bir kitaptan söz edeceğim.

Haberin Devamı

Pazar gününe kadar Bodrum’da D-Marin Klasik Müzik Festivali devam ediyor. Bodrum’a festival ve tatil için gidenler Bodrum Deniz Müzesi’nde, deniz kabuklarından oluşan Hasan Güleşçi Koleksiyonu’nu görmeliler. Festivale gitmeyenler ise bu koleksiyonu görmek için Bodrum’a gitmeliler...

Güzel de bir katalog hazırlamışlar: “Denizlerin Sessiz Güzellikleri”.

Belki de bu yazıyla, merakınızı tahrik edeceğim ya da yeni bir merak edinmenize yol açacağım. Çünkü müzedeki koleksiyonu gezdikten sonra, artık deniz, plaj kıyılarında gözünüz mutlaka deniz kabuklarına takılacak ve onların hangi türden olduğunu bulmaya çalışacaksınız.

“Denizlerin Sessiz Güzellikleri” adlı Hasan Güleşçi Koleksiyonu’nun kataloğunun sayfalarını çevirdikçe, bilmediğim bir dünyanın içinde sessiz ama zevkli bir geziye çıktım.

Sayfaları çevirdikçe bir görsel şöleni yaşadığımı fark ettim.

Deniz kabuğu biriktirir misiniz

Koleksiyonerlerin bizi etkileyen birkaç özelliği vardır. Bize merakları sayesinde birçok şey öğretirler, yeni dünyalar keşfetmemizi sağlarlar, çoğu zaman önümüze bilinmeyen bir dünyanın kapalı kapılarını açarlar.

İş dünyasının tanınmış adlarından Hasan Güleşçi ve eşi Gülsen Güleşçi, bu koleksiyona ne zaman başladıklarını şöyle anlatıyorlar: “Deniz kabuğu toplamaya Adana Karataş kıyısında deniz fenerinin olduğu kayalıklarda dolaşırken başlamış, ilk kabuğu Gülsen’le beraber bulmuştuk ve bu serüven 40 yıl devam etti. Koleksiyonumuzu birlikte oluşturduk.”

Güleşçi ailesi 2000 yılında emekli olunca kış aylarını Miami’de geçirmeye başlamışlar ve burasının bir deniz kabuğu cenneti olduğunu kısa sürede keşfetmişler...

Bilmek, baktığınız, ilgilendiğiniz objeden daha kapsamlı tat almanızı sağlar. Ona duyduğunuz ilginin sürecini arttırır. Örneğin, zoolojide yumuşakçaları ve kabuklarını inceleyen dala “konkoloji” deniyormuş.

KİTABIN önemli izah bölümlerinden biri, “Deniz Kabuklarının Tasnifi” başlıklı yazı. Öncelikle, evrensel bir dil kurabilmek ve iletişimi kolaylaştırmak için tür tasniflerinin Latince yapıldığını belirtelim.

Diyelim ki, beğendiğiniz bir deniz kabuğu buldunuz ve devamında koleksiyona niyetlendiniz. Sıralamayı, şu hususlara göre yapacaksınız: 1) Sınıf, 2) Üst aile, 3) Aile, 4) Alt aile, 5) İsim.

Bulduğunuz çok farklı olduğuna inandığınız bir kabuğa bakıp hemen heyecanlanmayın. Sırasıyla, bulunduğu coğrafya, keşfedenin ismi, literatüre geçiriliş tarihi ve ebadını kontrol edin. Sonra sıralayabilirsiniz...

Yazıda gıdadan süse kadar, deniz kabuklarının kullanım alanlarını da anlatıyorlar.

İlle de deniz kabuğunu sizin bulmanız gerekmiyor, deniz kabuğu satan mağazalar var, koleksiyon için onlardan da yararlanabilirsiniz. Ama kendi bulacağınız nadide türlerin ayrı bir zevk vereceğini belirtmeme gerek yok sanırım.

HOBİLERİN yaşamın tekdüzeliğini ortadan kaldırdığını, onu renklendirdiğini, çeşitlendirdiğini bir kez daha anımsayalım.

Yazarın Tüm Yazıları