Paylaş
İstanbul’da İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları’nda açılan Contemporary Art (Çağdaş Sanat) fuarı bunu örneklerle gösteriyor. Her yıl gerek katılanlar, gerek sergilenenler açısından grafiği yükseliyor.
İKSV’nin düzenlediği Bienal’den Contemporary Art’a (Çağdaş Sanat) kadar bütün bu etkinliklerde, Türk sanatçılarıyla başka ülkelerin sanatçılarının yapıtlarını bir arada görmek ve isteyen için mukayese yapmak mümkün.
Uluslararası ünlü müzayede evlerinde Türk sanatçılarının eserleri de yüksek fiyatlarla alıcı buluyor.
Mübin Orhon’un tablosunun satılışı buna örnek gösterilebilir.
Bu tür fuarların, görsel sanatlar açısından birkaç işlevi bir arada taşıdığını belirtmeliyim.
Birincisi alıcılar, koleksiyoncular, Türk ve yabancı ressamların, heykeltıraşların yarattıklarını bir arada görebiliyor. Alıcı olmayan ama görsel sanatlara meraklı olanlar da resmin, heykelin, video sanatının geldiği yeri, konumu anlamak bakımından burayı gezmeliler.
Başka bir açıdan bakıldığında, Türk sanatçılar birbirlerinin yaptıklarını görüyorlar, onun yanı sıra da konuk sanatçıların eserleri görülüyor.
Hiç kuşkusuz daha önemli bir yararı da gelenlerin bizim sanatçılarımızın yaptıklarını tanımaları.
* * *
FUARI gezerken bir katalog edinirseniz, hem daha bilgili gezersiniz hem de galeriler konusunda saklayacağınız bir kitap almış olursunuz.
Geçen yıl Suriyeli sanatçılar katılmıştı, bu yıl da İranlı sanatçılar geldi.
Ermenistan’dan da sanatçıların eserlerini görebilirsiniz.
İki kattan oluşan fuarın düzenlenmesi de oldukça başarılı.
Katalogdan, tanıtıcı bazı yazılardan bölümler aldım.
Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli’nin mesajı, bu yılki fuarın özelliklerini anlatıyor:
“150’nin üstünde galeri bu yıl aramızda yer almak için başvurdu ancak üzülerek bu galerilerin yarısını kabul edebildik. Bu yıl 43’ü Türk, 37’si yabancı olmak üzere 80 galeriyle birlikte 15 müze ve kurum etkinliğimizde yer alacaklardır. Ayrıca bu yıl nitelikli bir paralel faaliyetler programıyla sanata dair konuların irdelendiği konferanslar ve paneller planlandı ve bunlara ek olarak her yıl olduğu gibi, akşamları partiler ve diğer sosyal etkinliklerle sanatseverler, sanatçılar ve tüm ilgililerin kaynaşacağı ve hoş vakit geçireceği zengin bir program hazırlandı.”
Direktör Dr. Emin Mahir Balcı, bizim görsel sanatlar dünyasındaki konumumuzu yazıyor:
“Beşinci yılında fuarımızın açılışını yaparken, ilk başta, kuruluşumuzda kendimize saptamış olduğumuz hedeflere yaklaştığımızı görüyoruz. (...) Küresel bir sanat çekim merkezine dönüşen kendimizin önde gelen etkinliklerinden biri olmak bizi çok mutlu ediyor. Geçen yıl fuarımızı Türkiye’de ve dünyada koleksiyonerler, sanatseverler, sanatçılar ve sanat eleştirmenlerinin olduğu 50.000’i aşkın kişi, çağdaş sanattaki son yenilikleri izlemek üzere etkinliği ziyaret etti. Bu yıl da 80 stantta, tüm dünyadan 420 sanatçının eserleri sergilenecek.”
Ice dergisinde, Aslı Çetinkaya, Çağdaş Sanatın Yeni Rotası: İstanbul yazısında üzerinde durmamız gereken saptamalarda bulunuyor, özellikle; “Arter, Borusan gibi yeni açılan sanat merkezleri, galeriler, Bienal ve Contemporary İstanbul gibi etkinlikler; sadece Türk sanat kitlesinin değil aynı zamanda uluslararası sanat çevresinin de dikkatini çeken gelişmeler,” ifadesinin altını çizmek gerektiği kanısındayım.
* * *
HAFTA SONU mutlaka görülmesi gereken bir fuar.
Paylaş