Paylaş
Nazan İpşiroğlu, Zehra İpşiroğlu ve Şeyda Ozil'in 'Bir kitap hazırlıyoruz'u (Papirüs Yayınları), çocuğu yaratıcılığa, kişilikli olmaya, hayal gücünü geliştirmeye çağıran hoş bir kitap. İçinde öyküler, şiirler, masallar var.
Ama çocuklar sadece bu kitabı okumakla yetinmesinler, katılsınlar.
Kendi düşüncelerini, kendi görüşlerini kitapta onlar için boş bırakılan sayfalara yazacaklar.
Özellikle bir masalın sonunu, istedikleri gibi değiştirip yazacaklar, kısaca alternatif sonlar yaratacaklar.
Nazan İpşiroğlu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin Beyoğlu Şubesi'nde çalışıyor, ayrıca Kasımpaşa'daki Kadınlar Çeşmesi İlköğretim Okulu'nda da ders veriyor.
Nazan İpşiroğlu, 'Sanattan Güncel Yaşama', 'Resimde Müziğin Etkisi', 'Çağdaş Eğitim Yaratıcı Toplum Yolunda' kitaplarının yazarı.
Kitabın ikinci hazırlayıcısı Zehra İpşiroğlu da kültür sanat dünyasının yakından tanıdığı bir ad, Almanya'da Essen Üniversitesi'nde öğretim görevlisi.
Onun da tanınmış kitapları arasında, 'Eleştirinin Eleştirisi', 'Tiyatroda Devrim'i sayabiliriz.
İpşiroğlu Ailesi'nin katkılarıyla gerçekleştirilen 'Bir kitap hazırlıyoruz'un 3.000 adedi depremzede çocuklara dağıtıldı. Satış geliri de Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne bırakıldı.
* * *
NAZAN İpşiroğlu ile Zehra İpşiroğlu, radyoda yayınlanan Aynı Çatı Altında programında, çocuğun düşünme, yaratma özgürlüğü üzerine çok doğru saptamalarda bulunuyorlar.
Babanın aile içindeki yerinin ulaşılmazlığını kırmaya çalışıyor, çocuğun da sadece emirleri yerine getiren pasif bir yaratık olmasını önlüyorlar. Çalışmaları, bilen, düşünen, yaratan kişilikli çocukların yetişmesine yönelik.
Eğlendirirken düşünmeye alıştırıyorlar onları.
Estetik duyu çocuğa bilinen öyküler aracılığıyla iletiliyor.
Müzisyen ile Dalgacı Fare öykülerinde olduğu gibi... İki kahraman da çalışmıyor ama müzikteki, sanattaki yaratıcılığa kafa yoruyorlar.
Kış geldiğinde, yalnızca bedenlerinin gereksinimini sağlayanların, estetiğe duydukları açlık artıyor. İşte ikisinin önemi o zaman anlaşılıyor.Karın doyurmak yaşama için yetmiyor.
Çocukların görsel eğitimi, tiyatroya sevgileri de burada geliştiriliyor.
Çünkü hayal güçlerini kullanıyorlar.
* * *
YAZIMI, kitaptaki Ernst Jandl'ın 'Benim Şarkım' şiirinden bir kaç dizeyle bitirmek istedim:
‘‘olmak istemiyorum/öyle olmamı istediğiniz gibi/siz olmak istemiyorum/öyle olmamı istediğiniz gibi
olmamı istediğiniz gibi değil/olmak istediğim gibi olmak istiyorum/olmamı istediğiniz gibi değil/ben ben olmak istiyorum.’’
Çocuklardan çok büyüklerin bu şiiri okuması dileğiyle.
Paylaş