Paylaş
Ayşe Emel Kefeli, ‘Halide Edib Adıvar’ın Sunuş’unda bu tür kitapların önemine değiniyor, hayatından yola çıkarak eğitimini, onun üzerine yazılanların özelliğini vurguluyor: “Nesiller arasında kültür köprüleri olarak görev yapan eserlerin tanıtılması, farklı zaman dilimlerinde yeniden okunması geçmişle bağlarımızı güçlendirmek kadar bugünü anlamak ve geleceği şekillendirmek bakımından da önemlidir. Doğum ve ölüm yıldönümleri okurlara yazarları, biliminsanlarını anma ve eserlerini farklı bir zaman diliminde yeniden değerlendirme olanağı verir.” Kefeli’nin bu saptamasını yazılarımda sık sık yineliyorum. Bu açıdan da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu dizisini güçlendirmesini öneriyorum. Kitaplığımda bu diziden birçok yapıt bulunuyor. Ben de bu dizi için Cemal Süreya’yı hazırlamıştım. Çeşitli yazarların yorumları, değerlendirmeleri araştırma yapacaklar için tam bir başvuru niteliği taşıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları
Kitabın bölüm başlıkları şöyle:
- İzlenimler, Değerlendirmeler
- Ölünün Ardından Yazılanlar
- İncelemeler
- Halide Edib’in Kaleminden
Bazı yazılardan seçmeler listesi yaptım. Halide Edib’i hayatıyla, yazdıklarıyla daha yakından tanıyacağınızı umarak:
- Selim İleri ile Bir ‘Yıldız Yazar’ Üzerine Söyleşi – Emel Kefeli
- İnci Enginün – Halide Edib Adıvar: Devirler ve Bir Hayat: “Halide Edib’in hayat hikâyesini özetlemek, yaptıklarını, yazdıklarını anlatmak bir anlamda İkinci Abdülhamit’in son yıllarından başlayarak Osmanlı Devleti’nin yıkılmasıyla sonuçlanan savaşlar ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasını içine alır.”
Devrin sosyal ve siyasal meseleleri
- Handan İnci – Sinekli Bakkal CHP Roman Mükâfatını Nasıl Kazandı: “Türk edebiyatında bir roman etrafında kopan ilk büyük fırtınaya Sinekli Bakkal’ın yol açtığını söyleyebiliriz.”
- Emel Kefeli – Türkiye’de Şark, Garp ve Amerikan Tesirleri’ni ‘Medeniyet Anlayışı’ Merkezli Okuma Denemesi: “Medeniyetle ilgili görüşleri zengin bir hayat tecrübesi, sağlam bir gözlem, ince bir terkibin yansımalarıdır.”
- Aslıhan Doğan Topçu – Mor Salkımlı Yolda Aliye’den Rabia’ya Yürümek: Sinema ve Televizyonda Halide Edib.
- Abdullah Uçman – Sinekli Bakkal’da Devrin Sosyal ve Siyasal Meseleleri.
- Zeynep Uysal – Bir Osmanlı-Cumhuriyet Entelektüeli Olarak Halide Edib’in Toplum Tahayyülü.
- Beş Şehir – Hamdi Tanpınar’ın Kitabı Münasebetiyle.
Halide Edib’in eserleri sadece birer edebiyat ürünü değildir, bir Cumhuriyet kadın yazarının düşüncelerini, mücadelesini de içerir.
Dünden bugüne çeşitli alanlara ışık tutan bir ad Halide Edib.
Paylaş