Paylaş
İhsan Yılmaz Hürriyet Kitap Sanat ekinde Haldun Dostoğlu ile konuşmuş.
Bu konuşmada beni en çok ilgilendiren soru ve cevap şu:
Galericiliğin püf noktasını şöyle özetliyor Dostoğlu:
“Benim için püf noktası nedir derseniz, sabır”.
Gerek galeri yönetmenin, gerek yayınevi yönetmenin püf noktası sabırdır. Galeri yönetmenliği yapmadım ama yayın yönetmenliği yaptım.
Savaşların en korkuncu, ego savaşlarıdır. Bazı sanatçıları, yazarları gökyüzünden yeryüzüne indiremediğiniz için, anlaşmayı sağlamak bir ömür törpüsüdür.
32 yılın dökümünün yer aldığı katalogda Dostoğlu’nun yazısından bir bölümü okumanız gerekir:
“1987 yılının ağustos ayında Ankara’dan İstanbul’a geldiğimde, ofisini kullanmama izin veren Şule Malhan, evinin bir odasını bana açan Yılmaz Aysan, galeri mekânını bulmamıza önayak olan Beral Madra ve onun tanıştırdığı Megi Bişar dışında neredeyse kimseyi tanımadığım bu şehirde galericilik serüvenim başlamış oldu.
Galeri Nev İstanbul’u 23 Ekim 1987 tarihinde, Maçka’da, Maçka Caddesi No: 33’te, bugüne kıyasla oldukça küçük ve bize yirmi yıl süreyle ev sahipliği yapacak olan mekânda, Abidin Dino’nun ‘Bu Dünya’ sergisi ile açtık.
Galeriyi açtığımız ilk günden beri birlikte çalıştığımız sanatçılarımızdan bazıları zaman içinde aramızdan ayrıldı.
Ayrılanlar kimlerdi:
1991’de Hakkı Anlı’yı, 1993’te Abidin Dino’yu, 1995’te Nejat Devrim’i, 1999 yılında Erol Akyavaş’ı, 2000’de Bilge Friedlaender ve Mengü Ertel’i, 2001 yılında çok genç yaşta Mehmet Koyunoğlu’nu, 2007’nin son günü Hüseyin B. Alptekin’i, 2010’da Ömer Uluç’u, 2013’te Burhan Doğançay ve Birol Kutadgu’yu, 2014’te Tiraje’yi, 2017’de Yüksel Arslan’ı, 2018 de ise Nazlı Damlacı ve Alber Bitran’ı kaybettik. Aynı yılın sonuna doğru ise Behçet Safa aramızdan ayrıldı.
Maçka’daki galeride nice sanatçının eserlerini gördük, orayı resim sevenler anımsayacaklardır.
2008 yılında, bize 20 yıl süreyle ev sahipliği yapan Maçka’daki mekânımızdan halen faaliyetimizi sürdürdüğümüz İstiklal Caddesi’ndeki Mısır Apartmanı’na taşındık.
Geride bıraktığımız otuz iki yıl süresince gurur duyduğumuz çok şey oldu. Birçoğunun neredeyse ilk sergisini açtığımız genç kuşak, bugün ülkemizin en önemli sanatçıları arasında yer alıyor. Uluslararası platformlarda eserlerini sergileyenlerin sayısı hızla artıyor. Yapıtları, dünyanın önemli koleksiyonerlerinin ilgisini çekerken aynı zamanda çok önemli müzelerin koleksiyonlarına dahil oluyor.
Açtığımız sergilerin geniş kesimler tarafından haberdar olunmasında, sanatçılarımızın tanıtımında muhtelif şekillerde emeği geçen yazar ve basın mensubu arkadaşlara da ayrıca teşekkürü borç bilirim.
Son olarak ise galerinin görünen yüzünü yıllarca büyük bir özen ve özveri ile tasarlayan Onur Bayiç ile tüm bu ürünleri olağanüstü bir titizlikle hayata geçiren Birol Şahin’e, ailemizin bir parçası olan Kadir Diktaş’a sonsuz teşekkürler.”
Grafiker Onur Bayiç’le Hürriyet Gösteri’de birlikte çalıştık. Genç bir yetenek olarak başladığı mesleğinde bugün ustalık mertebesine erişti.
*
KATALOGDA yüze yakın sanatçı yer alıyor:
İlk sayfalarda sanatçıların atölyelerinden fotoğraflar.
Daha sonra Abidin Dino, Güzin Dino, Haldun Dostoğlu’nun birlikte fotoğrafı.
Sayfa düzeni şöyle:
Sayfada sanatçının adı, sergi tarihi, biyografisi ve resminden örnek veriliyor.
Hem galerinin tarihini yazmak hem de sanatçıların sergileri üzerine bir araştırma yapanların bu tür kitaplardan yararlanacağı kanısındayım.
*
HALDUN DOSTOĞLU’nun Galeri Nev’ine uzun yıllar diliyorum.
Paylaş