Bir belediye iki yarışma

BELEDİYELERİN kalıcı etkinlikler yapmasını salık veririm her zaman.

Haberin Devamı

Toplantılar, anma günleri gelip geçer. Eğer bunlar kayıt altına alınır, belgelenir, kitaplaştırılırsa o zaman diyeceğim yok. Yazıya dökülmeyen bütün çalışmaların uçup gitmesinden kaygılanırım. Anma günlerinin haricinde yapılan etkinliklerin de yine nitelikli ve kalıcı olmaları gerekir. Kentlerine, beldelerine dair tanıtıcı kitaplar, önemli araştırmalar yayınlamaları da kültürel görevleri arasındadır.

 

Belediyeler sanat etkinlikleri, sanat festivalleri ve sanatsal yarışmalar da düzenlemeliler. Bu sayede kalıcı yapıtlar ortaya konacağı gibi, düzenlenen faaliyetlerin de kalıcı olması sağlanır.

 

Kadıköy Belediyesi yakın zamanda iki yarışma duyurusu yaptı:

 

Haberin Devamı

Biri “Ulusal Tiyatro Sahne Eseri (Oyun) Yarışması 2017”, diğeri “Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Ulusal Beste Yarışması 2017”.

 

Sanat hayatını, sanatçı ve edebiyatçıları teşvik ve desteklemenin, kültürel ortama nitelikli eserler kazandırmanın bir kamu görevi olduğu bilinciyle 2017 yılı içinde sonuçlandırılmak üzere ödüllü bir “Tiyatro Sahne Eseri (Oyun)” yarışması düzenlediğini duyuran Kadıköy Belediyesi, yarışmanın özel amacını açıklarken önemli konulara işaret ediyor: “Türk tiyatro edebiyatına katkıda bulunmak; yeni ve özgün yerli oyun repertuvarını zenginleştirmek; oyun yazarlarını teşvik etmek; edebiyatçı ve şairleri tiyatro oyunları yazmaya özendirmek.”

 

Gerçekten yeni eserleri görmemizi sağlayacak bu yarışmadan yeni yazarlar da çıkacağı umudunu taşıyorum.

 

Yarışmalara katılımcıları iki konu ilgilendirir, bir seçici kurul üyeleri, diğeri de telifi. Yarışmada, birincilik ödülü olarak 10 bin, 2 adet ikincilik ödülü olarak 7 bin 500’er lira ve 6 bin liralık da 3 de mansiyon ödülü belirlenmiş.

 

Haberin Devamı

Seçici kurul ise Orhan Alkaya, Cevat Çapan, Yücel Erten, Dikmen Gürün ve Nesrin Kazankaya’dan oluşuyor.

 

BESTE YARIŞMASI

 

Yine benzer bir motivasyonla, sanat ve kültür hayatına hizmetin bir kamu görevi olduğu anlayışından hareketle, çağdaş çoksesli Türk müziği alanında geniş dinleyici çevresinin benimseyebileceği yerel kaynaklardan beslenen, evrensel düzeyde müzik dilini kullanan bir müzik zevki ve yaratıcılığını ve dolayısıyla Türk kompozitörlerini teşvik ederek ülkemizin enstrümantal müzik repertuvarını zenginleştirmek amacıyla oda orkestrası için süit biçiminde beste yarışması da açtığını duyurdu Kadıköy Belediyesi.

 

Yarışmanın özellikle oda orkestrası için açılmasını çok yerinde buldum.

 

Haberin Devamı

Çünkü oda müziğinin gelişmesi, dinlenmesi iyi bir müzik dinleyicisinin oluşumunu sağlar. Aydın Gün, iyi bir müzikseverin oda müziğinden anlaması, oda müziği dinlemesi gerektiğini söylerdi.

 

Süreyya Operası Ulusal Beste Yarışması seçiciler kurulu Cihat Aşkın, Gürer Aykal, Oğuzhan Balcı, Turgay Erdener, Rengim Gökmen, Yalçın Tura ve Hasan Uçarsu’dan oluşuyor.

 

Beste yarışmasının ödül tutarları ise birinciye 10 bin, ikinciye 7 bin 500, üçüncüye 5 bin ve 2 bin 500 liralık mansiyon ödülü olarak belirlenmiş.

 

***

 

İKİ yarışmanın da uzun ömürlü olması yeni nitelikli eserler, yeni başarılı adlar kazandırır.

Yazarın Tüm Yazıları