Paylaş
Büyük kentler dışında sanata dair yapılan her girişim bence kutsallık taşır.
Özellikle, sanatçıların ya da toplumda belli yerlere gelmiş kişilerin doğduğu/büyüdüğü yeri unutmaması, orayı şenlendirmesi, orada yaşayanların kültürünü, geçimini düşünmesi beni her zaman etkilemiştir. Gerek onlara duyduğum saygıdan gerekse yaptıkları işin öneminden dolayı destekleyen yazılar da yazmışımdır.
Hüsamettin Koçan, iyi, önemli bir sanatçıdır.
Kendi yarattıklarının haricinde yetiştirdiği sanatçılar ve başka sanatçılara imkân sunması yönüyle önemli bir isimdir... Nice isim var ki, kendi sanatı, düşüncesi ekseninde döner, başka düşünceleri de dert etmez. Ama o öyle yapmadı, benmerkezciliğin sınırlarını kırdı.
O müzenin kuruluş döneminde beni de Danışma Kurulu Başkanı yaparak, bu anıtsal çalışmada beni de onurlandırdı.
Uzun bir yolculuktan sonra -bana her yolculuk uzun gelir- Bayburt’taki Baksı Müzesi’ne vardım. Sabahleyin Çoruh Nehri’ne bakarak yaptığım kahvaltıdan sonra, müzeyi gezince burada böyle bir müzenin kurulmasına çok sevindim.
Hüsamettin Koçan beni açılışa davet ettiğinde, ne kadar sürer diye sorduğumda, bir saat uçak yolculuğu yapacaksınız, demişti.
Evet uçak bir saat sürdü ama bana söylenen Erzurum’a inişti.
Oradan bir saat daha otobüsle Bayburt’a gittim, oradan Belediye Başkanı’nın otomobiliyle bir saat sonra da müzeye ulaştım.
Bir saat değil, birer saatlik üç yolculukmuş, ama iyi ki kandırılmışım(!)
Çünkü Baksı Müzesi görülmesi gereken yerdi.
* * *
BAKSI MÜZESİ’nin benim için çok yönlü özelliği var.
Yerel sanatların yaşaması, kentlerde tanınması için bir mekân işlevini taşıyor. Ayrıca bu orada yaşayanlar için de bir gelir kaynağı.
Özellikle genç sanatçılar buradaki atölyelerde çalışabilecekler, hiç kuşkusuz onlar için deneysel bir yanı da var, gözlemlerini tuvalde ya da başka bir teknikle eserlerinde yansıtacaklar. Heykel yapabilecekler.
Orada yaşayanlar, başka birçok usta sanatçının eserlerini de bu müzede görebilecekler.
Hüsamettin Koçan, Baksı Müzesi projesini gerçekleştirmek için olağanüstü -deyim yerindedir- çaba gösterdi.
Onun çabalarının daima yanında olan eşi Oya Koçan’ın da adını bu yazıda belirtmek gerekir. Şimdi çok kimse bu müzeyi ziyaret etmek istiyor, belki başka sanatçılar da doğdukları yere olan kültürel borçlarını ödemek için bu çabadan güç alacaklar.
Paris’te Kültür Komisyonu’nda, müzeyi tanıtan, ödül için çalışan başta Gülsün Bilgehan olmak üzere, Reha Denemeç, Kasım Gülpınar’a da teşekkür ediyorum.
* * *
HÜSAMETTİN KOÇAN’ı kutluyorum.
Emekleri ziyan olmadı diye de seviniyorum.
* * *
Baksı Müzesi konusunda daha ayrıntılı bilgi edinmek için:
Baksı Bir Boşluğa İşaret Bırakmak - Mesafe ve Temas, Emre Zeytinoğlu, Baksı Kültür ve Sanat Vakfı.
Çayırlar Mevkii Bayraktar Köyü 69000 Bayburt
Telefon: (458) 247 3438 Faks: (458) 247 3259
e-posta: baksiksv@yahoo.com.tr / www.baksi.org
İstanbul Telefon: 216 371 36 48
Paylaş