SORUNUN yanıtını donanımlı, bilerek verebilmek için, sanırım bugün başlayacak ve üç gün sürecek olan (13-14-15 Kasım 2008) "Avrupa Kültürü Nedir?" sempozyumunu izlemek gerekiyor.
Sempozyumu 2010 İstanbul ile İKSV birlikte düzenlediler.
Bugün 09.30’da The Marmara Oteli Balo Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyuma Türkiye’den ve dünyadan sayılı bilim insanları, uzmanlar, yazarlar katılıyor.
Açılışta Şair Eczacıbaşı, Nuri Çolakoğlu, Prof. Dr. Mustafa İsen, Hayati Yazıcı konuşacak.
Meraklı, ilgili herkes ücret ödemeden bu sempozyumu dinleyebilir.
"Avrupa Kültürü Nedir?" sorusuna, evet ya da hayır gibi kolaycı bir tavırla karşılık veremezsiniz. Cumhuriyet’ten, hatta Tanzimat’tan bu yana Avrupa, bizim için Batılılaşmanın simgesidir.
Atatürk, kültürümüzü her yönüyle Avrupa kültürüne yöneltti.
Ancak Batı’nın uygarlığını alırken, bütün kurumlarını da gerçek kurallarıyla, normlarıyla aldık mı?
İsviçre Medeni Kanunu’nu çevirtmekle, o toplumların düzenini sağlayabildik mi? Kültür, sanat, edebiyat alanında etkilenmelerimiz özgün meyvelerini verdi mi? Yoksa birçok şey yüzeysel, göstermelik mi kaldı?
"Avrupa Kültürü Nedir?" sorusunun yanıtını ararken, tartışırken, bunun içine giren dünya kültürünü, Amerikan kültürünü de göz önüne alacak mıyız?
Onların da yönlendirici rolünü unutmamak gerek.
* * *
ANA tartışma başlıkları sempozyumun ayrıntıya indiğini, çeşitliliği amaçladığını, bütün toplumsal sorunları irdeleme anlayışını yansıttığını göstermektedir.
Avrupa Kültüründe Gelenekler ve Hukuk, Genişlemeden Sonra Avrupa Kültürü ve Kültür Politikaları, Avrupa Kültüründe Kent ve Mimarlık, Avrupa Kültürünün Türkiye’ye Bakışı, Avrupa Kültüründe Yerel Yönetimler ve Sivil Toplumun Rolü, Avrupa Kültüründe Göç, Kültürel ve Dini Çeşitlilik.
Değişik alanlardaki tebliğler, tartışmalar, bazı konulara açıklık getirecek, birinci elden edindiğimiz bilgilerle daha doğru değerlendirmemizi sağlayacaktır.
Ünlü adların katılacağı sempozyumda moderatörler aşağıdaki adlardan oluşuyor:
Rıza Türmen, Hasan Bülent Kahraman, Üstün Ergüder, Zeynep Göğüş, Sümer Güler, Ferai Tınç.
* * *
ÖNEMLİ bir sempozyum bence. AB üzerine düşünen, konuşan, o kültürde yaşamayı hedefleyen herkes için yararlı.