Paylaş
Ben bu türküleri biliyorum ama ayrı bir lezzette, ayrı bir ses zenginliğinde, bana başka bir yorumun zenginliğini sunuyor.
İyi besteci Çetin Işıközlü’nün, bu parçaları solo piyano için yazmış, iyi piyanist Hande Dalkılıç’a ithaf etmiş.
Kapak altbaşlığı şöyle: “Doğu-Batı Kültür Sanat Buluşması”. Müzikseverler Çetin Işıközlü’yü birçok önemli bestesinden tanırlar. Çalışmalarıyla da yurtiçinde ve dışında birçok ödül almıştır.
CD albümünün başındaki, Yukarı Fırat Ezgileri’ne dair yazısından bir cümle aldım: “Doğu-Batı kültür ve sanatını buluşturmak ve Doğu Anadolu kültürümüzün çağdaş çok sesli müzik alanında yurtiçine ve yurtdışına taşınması amacıyla yazdığım çoğunluğu ülkemizin isimsiz kahramanlarının yüreklerinden çıkan bu türküler Fırat Nehri’nin yukarı kısmında kalan yörelere ait olduğu için ‘Yukarı Fırat Ezgileri’ adı altına toplanmıştır.”
Hande Dalkılıç, özellikle Türk bestecilerinin kayıtlarıyla tanınan bir piyanistimiz. Türk bestecilerinin yapıtlarını ondan dinledim, birçok bestecimiz onun piyanosuyla tanındı ve sevildi.
Türkçe ve İngilizce yayımlanan CD albümünde, Çetin Işıközlü’nün ve Hande Dalkılıç’ın biyografilerini de okuyabilirsiniz.
Hem türküleri hem de çoksesli müziği seviyorsanız, aradığınız CD budur diyeceğim.
KEMAN VE PİYANODAN TÜRKÜLER
ENSTRÜMENTAL müzik CD’leri ilgi görüyor, For life Anatolia (2) da bunlardan biri. Değişik yörelerden on altı halk türküsünü Ali Suat Tükel (keman), Serhat Songür (piyano) seslendiriyor. Ayrıca Savaş Karaman (bağlama, cura, divan), Cenk Öztürk (viyolonsel, Barış Cem Songur (vurmalı sazlar), CD’de çalan diğer adlar.
Yeni bir düzenleme ile sevdiğiniz türküleri dinleyebilirsiniz.
SANTUR’U SEVER MİSİNİZ?
SANTUR’U çok severim, ne yazık ki bugün icracıları çok az. Türk müziğine yakışan bir enstrüman ve ona dair daha önce de yazmıştım...
Sedat Anar’ın Belâgat’ı (3) bu sazı yeniden dinlememizi gerektirecek ustalıkta hazırlanmış. CD’nin oluşum hikâyesini albüm kitapçığından okuduğunuzda, ne yoğun bir emek verildiğini, nasıl titizlikle kaydedildiğini öğreneceksiniz.
Albüm yazısı Feridüddin Attar’la noktalanıyor:
“Konuşkanlığındır suskunluğunun sebebi
Görünürlüğündedir gizliliğinin sebebi”
CD’de yer alan on parçanın adları şöyle: Zâr ü Efgân / Butimar / Zelal ve Aşk / Aşk Şerbeti / Bulutlar / Baran Baran e / Biçare / Bilâgat / Şaşkın Peyrev / Selen. Bu eserleri; Sedat Anar (santur, erbane, zarp, vokal), Tuncay Korkmaz (mızıka), Mashti (elektronikler-1), Kuzey Yılmaz (davul-10), Cem Şahin (bas gitar-10) seslendiriyor.
6. ve 10. şarkılar hariç tüm müzikler Sedat Anar tarafından bestelenmiş. 6. anonim, 10. eser ise Kemal Dinç’e ait.
Hem santur hem de özgün besteler, hoş bir çalışma ortaya koymuş.
Bir pazarınızı daha müzikle seslendirin...
1) Yukarı Fırat Ezgileri (Solo Piyano İçin), Çetin Işıközlü, Hande Dalkılıç (icra), Kalan Müzik
2) For Life Anatolia, Ali Suat Tükel-Serhat Sungur, TFM Müzik
3) Belâgat, Sedat Anar, Ahenk Müzik
Paylaş