Sorun yumağı

TRT’nin isteksiz desteği ve özel televizyonların reyting kaygısıyla, futbolun elde ettiği yayın gelirlerine basketbol bir türlü ulaşamıyor. Seyircilerin salona çekilememesi, genç oyunculara şans verilmemesi ise bir başka problem.

ÖZERKLİK ve sponsorluk yasalarının çıkması ile son yıllarda liglerimizde yaşadığımız sıkıntıların yavaş yavaş ortadan kalkacağına inanıyorum. Sponsorluk kavramının tam manasıyla oturabilmesinin liglerimizin çekişmeli geçmesine, takımların başarısına, maçların televizyonlarda yayınlanmasının yanı sıra basketbolun yazılı medyada hak ettiği şekilde yer verilmesine bağlı olduğunu hepimiz ezbere biliyoruz. Ancak bu konuda sorumluluk taşıyanlar üzerlerine düşeni layığı ile yapıyor mu? İşte burada tereddütlerim var.

* TELEVİZYON *

Televizyon yayınları
ve basketbol liginin isim haklarının pazarlanmasından elde edilecek gelirlerin takımlarımızın güçlü kadrolar kurmasını ve liglerimizin renklenmesini sağlayacağını bilmemize karşın, şu ana kadar bir ilerleme sağlanamadı. Senelerce TRT’nin isteksiz maddi desteği geçen yıl tamamen ortadan kalkınca, maçların yayınlanmasına karşın hiçbir ödeme yapılmaması üzerine kulüplerin yanı sıra federasyon da zor durumda kaldı. Özel televizyonlar ‘Basketbol maçları rayting almıyor’ gerekçesiyle senelerce basketbol yayınlarından uzak kaldılar. Halbuki özel televizyonlar futbola verdikleri desteğin yüzde yirmisini basketbola verseler, son 10 yılda Milli Takım ve kulüplerimizin uluslararası platformda elde ettiği başarıları ikiye-üçe katlayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Basınımız da televizyon yayın ihalesi konusunda futbola gösterdiği hassasiyetin birazını bize yönlendirebilse bu konuda önemli mesafeler katedebiliriz.

Seyirci konusunda sadece İstanbul’da yaşanan bir problem var. Bu konunun çözüme kavuşturulmasının, kulüp, federasyon, yazılı ve görsel basının ortak yapacakları bir çalışma ile giderileceğini sanıyorum. Kulüplere bu konuda düşen görev, seyircinin göz zevkine hitap edecek takım kurmaları ve biletli seyirciyi salona getirecek gerekli önlemleri almaları için bir organizasyonun içine girmeleridir. Karşıyaka, genç oyuncu yetiştirme, oynatma ve biletli seyirci organizasyonu açısından İzmir basını ile beraber örnek alınacak bir kulüp. Federasyonumuz da maç programları konusunda yazılı ve görsel basını bilgi bombardımanına tutarsa, üzerine düşeni yapmış olur. Ayrıca maç ve yayın saatlerinin diğer spor müsabakaları ile çakıştırılmaması, bilhassa futbol takımı olan kulüpler açsından üzerinde önemle durulması gereken bir konu. Basınımıza gelince. Türkiye Ligleri’ne yeterli yeri vermediklerinden, basketbolseverlerin maçların nerede oynanacağını öğrenmekte zorlandıklarını gözlemliyorum. Son zamanlarda Mehmet Okur ve Hidayet Türkoğlu’nun NBA’de başarılı olmaları, haklı olarak NBA haberlerini sayfalarda büyütmelerine neden oldu.

Ancak basketbolumuza gerekli ivme, yazılı ve görsel medyanın en az NBA haberleri kadar liglerimize yer vermesiyle kazandırılabilir.

Basketbolumuzda bir büyük sıkıntı da bazı kulüplerimizin yetiştirdikleri gelecek vaad eden oyunculara A takımlarında gerekli süreleri vermemelerinin yanı sıra onları başka takımlara kiralamamaları.

Play-off sisteminde önemli olan sezon sonunda alınacak başarıdır. Tüm sezon boyunca devamlı maç kazanmak uğruna bu genç oyuncuları oynatmamak bana göre cinayet. Burada görev takımın başındaki başkan ve menajerlere düşüyor. Antrenörler sezon sonu başarılarında doğru yönlendirilse, genç oyuncuların önünü açma konusunda onlara gerekli güvence verilse, bu sorun da çözülmüş olur.

* GURURLARIMIZ *

NBA
de gururla izlediğimiz Mehmet Okur ve Hidayet Türkoğlu önemli kontratlara imza atmak üzereler. Şu anda hiçbir işadamının dahi elde edemeyeceği milyon dolarları garanti kontratları sayesinde alacak olan bu iki oyuncumuzu yetiştiren kulüp, antrenör, idareci ve menajerlerin yanı sıra, Yıldız Milli Takımları’ndan başlayarak uluslararası arenada onlara tanınma imkanı sağlayan federasyona binlerce teşekkür.

Hidayet ve Mehmet’e önceki senelerde İbrahim’in, şu anda Mirsad’ın da Avrupa’daki başarılarını eklersek, Türk basketbolcusunun bu kadar maddi zorluklar altında ülkemize kazandırdıklarının hiç de küçümsenmeyecek boyutlarda olduğu görülür.

Basketbol adına teşekkür

Türkiye Basketbol Federasyonu’nun beş yıldır Mavi Jeans sponsorluğunda gerçekleştirilen ENİYİBEŞorganizasyonunun, Konya’dan sonra ikinci ayağı bügün Trabzon’da. 12 yaşın alt sınır olduğu başarılı organizasyonun Trabzon etabına 200 sporcu ve 30 antrenörün katılması bekleniyor. Indiana’nın ünlü alt yapı antranörü Patrick Williams’ın yanı sıra Utah’tan Brad Barton ile Steve Morrison oyuncu antrenör olarak basketbolcuları eğitmekteler.

Bu yıl ilk kez milli takımlarda çalışmış Davranış Bilimleri Uzmanı Aysim Altay da organinasyonun içinde yer alıyor. En iyi beş organizasyonu genç basketbocuların teknik taktik ve psikolojik olarak gelişmesine katkı vermesinin yanında bu gençlere maçlar yaptırılarak basketbol sevgisinin arttırılması sağlanmaktadır.

En iyi beş organinasyonun sponsoru Mavi Jeans’e basketbola verdikleri destek dolayısı ile bir kez daha teşekkür ederim.
Yazarın Tüm Yazıları