100 bin dolar için

UNIVERSIADE 2005 için hazırlanan Halkapınar ve Karşıyaka Spor Salonları’na döşenecek parke konusunda akıl almayacak bir facia yaşanıyor.

40 yıl dayanacak parke yerine 3 yıl dayanacak parke döşeniyor. Hatadan dönülmesi için Devlet Bakanımız Mehmet Ali Şahin konuya el atmalı.

TÜRKİYE, son yıllarda önemli organizasyonlara ev sahipliği yaptı ve yapacak. 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası Finalleri hem derece, hem de organizasyon yönünden spor dünyasının büyük beğenisini kazanmıştı. 11-21 Ağustos tarihleri arasında da İzmir, 23. Dünya Üniversiteler Yaz Spor Oyunları’na (UNIVERSIADE 2005) ev sahipliği yapacak. İlk defa basketbolda rekor sayıda 32 takım katılacak. Bu ülkeler arasında yine ilk kez Peru ile Haiti de yer alıyor. 2010 yılında ise, Dünya Basketbol Şampiyonası Finalleri ülkemizde düzenlenecek.

İzmir’de inceleme yaptık

Geçtiğimiz hafta Universiade 2005’e katılacak basketbol bayan ve erkek takımlarımızın kura çekimi için İzmir’e gitmiştim. Kentte bulunduğum süre için organizasyonun yapılacağı tesisleri görme imkanı buldum. Basketbol maçlarının gerçekleştirileceği ve Erkek Milli Takımımız’ın grup müsabakalarını oynayacağı Atatürk Spor Salonu gayet mükemmel, şimdiden oyunlara hazır. Bayanlarımızın oynayacağı Fuar Celal Atik Spor Salonu ise baştan aşağı yenileniyor. Soyunma odalarındaki birkaç eksiklik dışında salon hazır gibi.

Ömrü sadece üç sene

Finallerin yapılacağı Halkapınar Spor Salonu’nun inşaatı hızla sürüyor. 9 bin kişilik salonun çatısının demir konstrüksiyonlarının yarısı takılmış, yarısı da yerde boyanıyor. Zemin çalışmalarına ise henüz başlanmamış. Zeminin neyle kaplanacağını sorduğumda, yetkililerden ‘Birinci sınıf kayın lamine parke’ cevabını aldım ve beynimden vurulmuşa döndüm. Bu parkeler FIBA onaylı olmasına karşın, üst düzey basketbol oynamaya elverişli olmadığı gibi, ömrünün de sadece üç sene olduğunu gayet iyi biliyorum.

Maliyetleri çok yakın

Kısa bir araştırmadan sonra ‘Birinci sınıf kayın lamine parke’ ile ‘Masif ahşap parke’nin maliyetlerini ve niteliklerini öğrendim. Halkapınar’a döşenecek 4 bin 600 metrekare genişliğindeki lamine parkenin toplam maliyeti 300 bin dolar, dayanma süresi de ortalama 3 yıl. Dünya ve Avrupa şampiyonaları gibi üst düzey basketbol maçlarının oynandığı masif ahşap parkenin maliyeti ise 100 bin dolar daha fazla ve dayanma süresi de, şimdi sıkı durun tam 40 yıl. Ne demek istediğimi sanıyorum bu rakamlar bütün çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Bir de buna Karşıyaka’da yapılacak 5 bin kişilik salona döşenecek bin 880 metrekarelik kısmı da eklersek, ortaya çıkan faciayı varın siz hesap edin.

Federasyon uyardı

Bu yazdığımız olayı farkeden Basketbol Federasyonu, 7 Nisan’da Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Tesisler Daire Başkanı Serdar Atalay’a bir yazı yazarak, gereken bütün uyarıları yaptı. Yine öğrendiğim kadarıyla teşkilat bu konuyu hassasiyetle inceledi ve gerekeni yapmak üzere de harekete geçti. Ancak, inşaatı yapan firma, ‘Sizin istediğiniz değişikliği yaparsak, salon gereken zamanda teslim edilemez’ deyince, mecuburen ihale şartlarına dönmek zorunda kaldılar. (Bu konuyu da araştırdım; her iki zemin döşemesi de aynı zamanda bitiyormuş.)

İnce araştırma

Müteahhit belli ki, bu konuda çok ince bir araştırma yapmış! FIBA’nın lamine parke ile ahşap parkeyi aynı kefeye koyup, onay verdiğini görmüş ve spor anlayışına sığmayacak bir uygulamaya gitmiş.

Konuyu FIBA yetkilileriyle de görüştüm, parke olayından kendilerinin de rahatsız olduğunu belirttiler ve haziran ayında Washington’da yapacakları toplantıda, bu yanlışlığı düzelteceklerini söylediler.

Kanımca Halkapınar ve Karşıyaka spor salonlarındaki bu yanlışlığın, dolayısıyla devletin zarara girmesini önlemenin bir tek çaresi kalıyor; o da, Sayın Spordan Sorumlu Devlet Bakanımız Mehmet Ali Şahin ile Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay’ın bu konuyla özel olarak ilgilenmesi.
Yazarın Tüm Yazıları