Pandemi günlerinde el estetiği

Ellerin sık sık yıkanması ve pandemiyle beraber dezenfektanların kullanılması ellerin yapranıp yaşlanmasını sağlamakta. Özellikle kış mevsiminde soğukların başlaması ellerin yıpranmasını daha da arttırırken üzerine yıkamayla birlikte üstündeki koruyucu tabakada alınmaktadır. Böylece ellerde çabuk kuruma ve çatlama oluşurken bazı kişilerin hassasiyetine bağlı olarak egzamalarda gözükmektedir.

Haberin Devamı

Nasıl koruyabiliriz?

Egzama ya da kimyasal veya fiziki etkenlere bağlı olarak eller bu dönemde fazla yıpranmaktadır. Yeni estetik trendlerde ellere yapılan işlemlerle yaşlanmasının da durdurulması planlanmaktadır. İşte bu dönemde el estetiğimizi nasıl koruyalım...

Yazın güneşin etkisiyle ellerde güneş lekeleri meydana gelirken kışında eller suyunu kaybederek ince kırışıklar oluşur. Yaşın ilerlemesi ile de cilt altındaki yağ dokusunu azalırken ellerin genetiğinin etkisiyle yaşlanma başlar. Ellerini çok sık sabunla yıkayan ve özellikle ellerini direkt bulaşık deterjanı gibi temizlik malzemeleriyle temasta bırakmamızla yaşlanma hızlanır. Elleri deterjanlardan uzak tutmak gerekir. Çıplak elle çamaşır veya bulaşık deterjanın kullanılması yaşlanma ve yıpranmayı artırır.

Haberin Devamı

Yaz ya da kış aylarında dışarıya çıkarken ellerin üzerine yüze uyguladığımız gibi güneş koruyucu kremler sürülmelidir. Elleri korumak için her yıkama sonrası özellikle yağ bazlı kremlerle ya da losyonlarla eller nemlendirilmelidir. Ellerin nemini iyi tutmak için çok soğuk havalarda dışarıya çıkarken soğuktan koruyucu eldiven takmak çok önemlidir. Geceleri yatarken saf zeytin yağı, vazelin gibi iyi nem sağlayan kremler ele uygulanmalı ve çok yıpranmışsa ellerde gerekirse koruyucu bir eldiven de giyilerek yatılabilir. Elleri çok sıcak ya da çok soğuk su ile yıkamakta yıpranmayı arttırdığından ellerin hijyenini sağlarken ılık su tercih edilmelidir.

Lazer uygulamalarında nelere dikkat edilmelidir?

Pandemi döneminde ellere Icon gibi uygulamalar yaparken daha dikkatli olmak gerekir. Ellerin kimyasallarla direkt teması lazer tedavisinde olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle el sırtındaki lekeleri hafifletmek ve anti-aging uygulamada Q-Switch lazer işleminin hem daha yumuşak hem de uzun süre de etkili sonuçları ellerde görülecektir.

Ele yapılacak radyofrekans tedavileri ya da özel lazer uygulamaları ciltteki ince kırışıklıkların azalmasını sağlarken altının da hyaluronik asit içerikli dolgularla doldurulması veya yağ enjeksiyonları ile kombinasyonu çok etkilidir. Bu dönemde el sağlığını ve el estetiğini sağlayan tüm uygulamalar sonrası ellerin doğal bazlı nemlendiricilerle çok sık nemlendirilmesi ve dışarıya çıkarken güneş koruyucularının kullanılması önemlidir. El bakımları tüm vücut bakımları ile birlikte düşünülmeli ve el bakımının da yüz bakımı gibi ciddiye alınarak ellerin sık sık nemlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. El hijyenine özen göstermenin, maske takmanın ve sosyal mesafeye dikkat etmenin dünyada pandemiyi bitirmede etkili olduğunu biliniyor.

Haberin Devamı

Hangi işlemler yapılabilir?

Eller, özellikle 40’lı yaşlardan sonra cilt altındaki yağının azalması ile kırışmaya, damarları daha da belirginleşmeye ve kurumaya başlar. Ellerine işlem yaptıracak kişi için daha basit ve geçici tedaviler yapılacaksa ellere özel hyaluronik asit içerikli dinamik dolgular uygulanabilir. Ellere yapılacak dinamik dolgular yüzdeki boşluklara yapılıyor gibi planlanır. Ancak el sırtındaki damar yapısı nedeniyle dolgular kanülle yapılmalıdır.
Aynı şekilde el cildinin daha da parlak ve gergin olması isteniyorsa ele vitamin uygulamaları ya da kişinin kendi kanından hazırlanacak PRP uygulamaları tercih edilebilir. Ellere yapılan mezoterapi uygulamaları belirli aralıklarla 4-6 seans olarak planlanmalıdır. Ele dolgu uygulamalarında dolguların kalıcılığı ortalama 9-12 ay olup gerektiği zamanlarda rahatlıkla tekrarlanabiliyor.
Daha kalıcı ve etkili sonuçlar için ele kök hücre uygulamaları da tercih edilebilir. Ele kişinin kendi vücut yağından alınan yağ kök hücre enjekte edilebilir. Kişinin vücudunda karın, bel, sırt ve basen gibi nerede yağ doku fazlalığı varsa ince kanüllerle alınıp özel bir yıkama işleminden geçirilerek pür yağ olarak el sırtına enjekte işlemi yapılabilir. Ardından gerekirse dolgu sonrası uygulanan mezoterapiler gibi kulak arkasından alınan kök hücre fibroblastları hazırlanarak el sırtına iki seans olarak enjekte edilebilir. El kök hücre uygulamaları el cildinin daha da parlak ve gergin olmasını sağlar. El sağlığını korumada ele yapılan kök hücre uygulamasının iyi sonuçları uzun yıllarca görülebilmektedir.
El kök hücre uygulamaları ya da kişinin kendi kanından veya multivitaminle ele belirli aralıklarla yapılacak mezoterapi uygulamaları tek başlarına da yapılabilir. Tercihen dolgu ya da yağ enjeksiyonları sonrasında uygulanabilir. El üzerine belli aralıklarla yapılan derin nem sağlayan multivitamin uygulamaları ellerin kontrolsüz yaşlanmasını önlemede çok etkilidir.

 

Yazarın Tüm Yazıları