Paylaş
Her yazımda artık neredeyse hep söylediğim bir şey var; günümüzde medikal estetik teknolojileri neredeyse her gün biz doktorların danışanlarımıza önerebileceği alternatif yüz gençleştirme ve iyileştirme uygulamaları sunuyor. Bu işlemlerden kimi sonuçlar, hasta-danışan memnuniyeti nedeniyle uygulamalar arasında sıyrılarak ön plana çıkıyor.
İp askı yöntemi de ameliyatsız uygulamalar arasında hem bilinirliği hem de sonuçları ile hasta-danışan memnuniyeti çok yüksek olan bir uygulama. Dolayısıyla bu uygulamanın yüzde yarattığı gençleştirici ve toparlayıcı etkisi yanı sıra danışanlarda da yarattığı memnuniyetle “mutluluk askısı” olarak tanımlamak çok yerinde olur. Uygulamanın merak edilen detaylarını birkaç soru ve cevaplarımla yazımın içinde bulabilirsiniz.
İp askı yöntemi nedir?
Aslında isminden de anlaşılacağı üzere iplerle yapılan bir yüz germe uygulamasıdır. Bu uygulamada kullanılan ipler son zamanda farklılaşmaya başladı. İlk başlarda 50 yılı aşkın süredir implant operasyonlarında kullanan metabolizma ile uyumlu dışı polyester kaplı içi silikon ipler tercih edilirken şu anda ciltte kendiliğinden yok olan bio uyumlu ipler de kullanılabiliyor.
İp tercihi tamamen doktorunuzun tercih edeceği ip askı yöntemine göre değişkenlik gösterir. İp askı yöntemi, özellikle yaş alma ile yüz bölgesinde oluşan sarkmalarda önerilmekle birlikte kaşların kaldırılması, köşeleşen yüz hatlarının ovalleştirilmesi; yine yaş alma ile oluşan kırışıkların da açılması için uygulanır.
Bu yöntemin en büyük avantajlarından birinin mimik hareketlerinde engel olmamasıdır. İp askı yöntemi yüz için yapılan ya da bilinen bir ameliyatsız germe uygulaması olarak bilinse de kilo alıp verme ile sarkan iç kol, iç bacak gibi bölgelerde de yapılabilir.
Nasıl yapılır?
İp askı ya da Fransız askısı yöntemi lokal anestezi ile gerçekleştirilir ve yaklaşık 45-60 dakika sürer. Uygulamadan önce çalışılacak bölgeler belirlenir ve işaretlenir. Yine burada seçilecek ip cinsine göre ip sayısı ve uygulama tekniklerinde farklılıklar olur. İp askı tekniğinde dikişe gerek olmaz, iplerin giriş ve çıkış noktalarında oluşan ufak izler de kısa sürede iyileşir.
İplerin geçtiği bölgeler de dışarıdan görünmeyen ama büyük bir görevi vardır; hücrelerin kolajen sentezini tetiklemek. İplerin geçtiği hücreler iyileşirken oluşan tahribatla cilt sıkılaşmaya, toparlanmaya başlar. İp askı yönteminin etkileri uygulama sırasında gözle görülmeye başlanır ve toparlanma süreci iyileşme devam ettiği sürece devam eder.
Kimlere yapılır?
Genelde 40-45 yaş arasında orta yaş bölgesinde orta derecede deformasyon, sarkma olan, kaşlarında düşme başlamış olan hastalara rahatça uygulanabilir. Burada hastanın beklentileri ve cildi iyi analiz edilmelidir.
Etkisi ne kadar sürer?
Bu yöntemin etkisi 18-24 ay arasında sürer. Ancak o dönemde yapılacak ek protokollerle uygulamanın ciltteki etkisi uzatılabilir.
Başka uygulamalarla yapılır mı?
Eğer hastanın cildinde sarkma ve deformasyondan başka cilt sorunları var ise ip askı ile birlikte diğer cilt sorunlarının giderilmesine yönelik işlemlerle birlikte yapılmasında bir sakınca yoktur. Botoks, dolgu, kimyasal peeling, lazer uygulamaları ile birlikte kombin uygulamalar dahil edilebilir.
İyileşme süresi var mı?
İp askı uygulamasından sonra hastanın çok uzun bir iyileşme, toparlanma süresine ihtiyacı yoktur. Uygulama sonrasında dikkat edilmesi gereken detaylar ise; yüz üstü uyumamak, cilde sert masaj yapmamak ve aşağıdan yukarı doğru hareketle yüz yıkamak gibidir.
Paylaş