Paylaş
Geçen hafta Lezzetli Hayat’ta yazarımız Dr. Ayça Kaya taze fasulyenin faydalarını anlattı, kendi mutfağından tarifler verdi. Bu hafta sıra bende. Ama ben size taze fasulyenin dünya mutfaklarındaki halinden bahsedeceğim.
‘Jack ve Fasulye Sırığı’ masalı sayesinde çocukluğumdan beri en sevdiğim sebzedir taze fasulye. Dibleyi ve fasulye turşusu kavurmasını çok sevsem de favori zeytinyağlı yemek dendiğinde benim için ilk sırada taze fasulye vardır hep. Annem en ince kılçığına kadar ayıklıyor, çok iyi kalite bir zeytinyağı kullanıyor ve bol yaz domatesinin suyunda ağır ağır pişiriyor. Onun yaptığının yanına yaklaşamıyorum. İşin sırrı anne elinde çünkü bence... Ben en iyisi diğer ülkelerde hangi yemeklerde, nasıl kullanılıyor; hemen onlara geçeyim. Hangi çeşit fasulye bulursam onunla yapıyorum bu tarifleri. Bazen ince fasulye buluyorum, bazen börülceyle pişiriyorum hatta...
İlk durağımız Hindistan. Yemeğin adı da fansi nu shaak... Taze fasulyelerin, varsa kılçıklarını ayıklayın ve ufak ufak kesin. Bir tencerede yemeklik doğranmış soğan, ezilmiş sarımsak ve taze zencefil (kabukları soyulmuş) rendesini zeytinyağında soteleyin. Tuz, yenibahar, kimyon, zerdeçal ve köri tozu ekleyin. Fasulyeleri katıp kısık ateşte pişmeye bırakın. Son aşamada Hindistan cevizi sütü ekleyip bir taşım kaynatın, yemeğiniz servise hazır.
Tayland usulü ‘pad fak thong’sa wok tavada yapabileceğiniz, dakikalar içinde hazır olan bir lezzet. Taze fasulyeleri ayıklayıp dilediğiniz büyüklükte doğrayın. Tavaya zeytinyağını alın, yemeklik doğranmış soğan ve ezilmiş sarımsağı kısık ateşte kavurun. İsteğe bağlı olarak bir miktar acı biber doğrayıp tavaya ekleyebilirsiniz. Taze fasulyeleri tavaya alın ve sotelemeye devam edin. Fasulyelerin pişmesine yakın soya sosu, susam yağı ve bir tutam esmer şeker ekleyin. Ben son yaptığımda biraz da doğranmış tofu ekledim, çok yakıştı. Bu yemeği yaparken elimde biraz fasulye kaldı, onunla da salata yaptım. Biz çok alışkın değiliz ama taze fasulyeli salataları çok seviyorum, çok doyurucu oluyor.
Bu tarifleri dilediğiniz çeşit taze fasulyeyle yapabilirsiniz. İsterseniz börülce de kullanabilirsiniz.
Bu tarif de Fransa’dan... Taze fasulyelerin, varsa kılçıklarını ayıklayın ve bütün halde tuzlu-kaynar suda haşlayın.
10 dakika yeter. Sonra bir kevgirle alıp hemen buzlu soğuk suya koyun ki renkleri canlı kalsın. Fasulyelerin suyunu süzün ve bir salata kâsesine alın. İkiye kesilmiş şeker domatesler, ince ince doğranmış soğan (kırmızı soğan da olur), ince doğranmış taze otlar ve ufalanmış ceviz içiyle karıştırın. Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberle bir sos hazırlayıp salatayı tatlandırın. Ufalanmış ceviz içi veya bademle süsleyerek servis edebilirsiniz...
Taze fasulyeli taco
Bir diğer önerim taze fasulyeyi taco’ya katmak. Meksika’nın bu ünlü yemeği için taze fasulyeleri ayıklayıp doğrayın. Tavada az yağda soteleyin ama dişe gelir olsun, çok pişirmeyin. Artık evinizde ne varsa... Ben guacamole sos, mısır, haşlanmış Meksika fasulyesi, bezelye, küp küp doğranmış kırmızı kapya biber ve soğan, tuz ve karabiberle karıştırıp bir harç hazırladım. Pakette satılan kıtır taco’ların arasına koyup yedim, nefisti
Son olarak İran usulü pilav ‘lubia polo’dan bahsedeyim. Basmati pirinçten yapılan bu yemeği soğanlı, fasulyeli, zerdeçal, acı biber, köri tozu ve tarçınlı bir pilav olarak özetleyebilirim.
Paylaş