Tarım 4.00’ın adresi İzmir ve çevresi olmalı

TARIM Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TAGYAD) Başkanı İsmail Uğural’ın bir önerisi oldu.

Haberin Devamı


Ve ben de bu öneriye birkaç yazımda değindim.
Uğural’ın söylediği neydi?
“Üretim miktarları Türkiye’yi dünyanın en önemli tarım ülkelerinden biri yapıyor. Bu çok büyük ve stratejik bir avantajdır. Öyleyse yapılacak iş bellidir. Türkiye tarım ve gıdada ihracata odaklanmalıdır. Bu performans hedefi Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte özellikle bir devlet politikası şeklinde ele alınmalı ve bu doğrultuda işlerliği olan bir yol haritasına dönüştürülmelidir. Türkiye bunu başarabilir.”
100 milyar dolarlık ihracat potansiyeli olan Türkiye’nin gerçekleşen rakamı 18 milyar dolar...
Yani potansiyelinin çok ama çok altında...
***
Celal Bayar Üniversitesi profesörlerinden Meltem Onay ile konuşuyorduk.
Dedi ki...
“Bir gün Mehmet Ali Ersoy’un EGİAD – ESİAD ortak toplantısında sanayi 4.0’u anlatırken, birden tarım 4.0’dan bahsetmesi bana bir çağrışım yaptı. Tarım 4.00, Türkiye’nin tarımdaki gelişimi ve dönüşümü olmalı diye düşündük. Bunun üzerine bu dönem başladığım Yaşar Üniversitesi rektör yardımcısı Levent Kandiller’e gittim. Yaşar Üniversitesi tamamen araştırma odaklı Hollanda’da bir üniversiteyle ortak Tarım Teknolojileri Fakültesi açıyor. Bu benim için çok doğru bir adımdı. Levent Hoca’ya T-Tarım (T=teknoloji demek) grubu isminde bitkisel ve hayvansal tarım işletme sahiplerinden oluşan bir grup önerisi getirdim. Olur yanıtını alınca, 15 kişiden oluşan müthiş bir ekip kurdum. EBSO, İhracatçılar Birliği, Ticaret Odası ve Borsa’nın da bulunduğu ilk çalışmaya başlıyoruz. Bu çalışma kurumların yönetim kurullarından çıktı, bize birer temsilci atadılar. Şimdi tarım 4.00’a odaklandık ve bu işe İzmir’den başlıyoruz...”
***
Belki farkındasınız, belki değilsiniz; İzmir tarımda müthiş bir performans gösteriyor. Son rakamlar, istatistikler İzmir’i tarıma dayalı sanayide lider hale getiriyor.
Yani İzmir’e kimlik arayanlara bir not iletmek isterim.
Artık tek bir temayla öne çıkan şehirler olduğu gibi birkaç konuda da başarılı olan şehirleri duyar hale geliyoruz.
İzmir’in potansiyeli yeni keşfediliyor.

Haberin Devamı

 
Nasıl bir yöntemle
ilerlemek gerekir

Haberin Devamı

PROF. Dr. Meltem Onay bir sorun havuzu yöntemiyle tarım işletmelerinin sorunlarını sistematik olarak saptayacaklarını söylüyor. Sonra da çözüm havuzu yöntemiyle sorunlara çözüm bulacak akademisyen ve pratisyenleri eşleştirecekler.
Model havuzlarla da; gönüllü öğrencileri tarım İşletmelerine yönlendirecekler, öğretim üyelerinin onlara mentorluk yapmasını sağlayacaklar.
Ar-Ge yapmak isteyen akademisyenlerle tarım işletme sahiplerini de buluşturacaklar.
Kendini geliştirmek isteyen tarım işletmelerine yolculuklarında rehberlik yapacaklar.
Meltem Onay şöyle konuşuyor.
“İzmir’de dört özel kurumun bir arada yapacakları bu projeyi çok önemsiyorum. Her aşamasında bu kurumlardaki işletmeler kendi işletmelerindeki sorunları çözmek için ciddi çabalara girecekler. İşletme kazanmak için zaten çiftçiyi zorlayacak. Bu alışveriş, üretici ile tarım işletmesi arasında da pozitif bir ilişkinin başlamasına neden olacak.”
Üniversiteyle sanayinin bir arada olması ne kadar önemliyse; tarım 4.00 için de akademik bilginin tarıma yansıması bir o kadar önemli...
Bu girişimleri destekliyoruz.

 
Perma kültürü
duydunuz mu?

Haberin Devamı

BU grup hoşuma giden bir projeye de başlıyor. O da Perma kültür tarım uygulamaları... Felsefesi şu; temiz gıda, temiz hava, temiz su ve yaşayan toprak... Sanayici Işın Yılmaz’ın eşi, Muammer Yılmaz iki dönümlük arazisini bu uygulama için tahsis etmiş. “İnsanlar artık ilaçsız sebzeler yemeli, suyu akıllı kullanmalı, çevreye özen göstermeli” diyorlar.
Arkasından “sürdürülebilir meralar”, “akıllı köyler” de gelecek.

 
Bu çalışma grubunda kimler mi var?
Mustafa Türkmenoğlu, Mehmet Ali Işık, Temel Aycan Şen, Neptün Soyer, Mehmet Doğan, Pelin Omuroğlu, Funda Balatlı, Hasan Girenes, Arif Gürdal, Mahmut Eskiyörük, Özer Türer, Ayşegül Binicioğlu, Pınar Nacar, Levent Kandiller, Kazım Gürel, Ahmat Güldal, Haluk Semerci, Rıza Seyyar.

Yazarın Tüm Yazıları