Paylaş
Yaşar Üniversitesi Oda Orkestrası’yla birlikte Macaristan’a geldim.
Bu akşam çok özel bir konsere gideceğim.
Budapeşte’de Atatürk’ü Anma Konseri düzenleniyor.
Bu özel buluşma Budapeşte’nin tarihi Hungarian Museum of Trade and Tourism binasında...
İkinci konser ise, yarın Mirror Hall’da...
Her iki mekanda da Budapeşteliler için çok önemli...
Ekip çok heyecanlı...
Türk sanatçılarımız, Yaşar Üniversitesi’nin öğrencileri, öğretim görevlileri böylesine anlamlı bir projede yer almaktan çok mutlular...
Yaşar Üniversitesi Oda Orkestrası fikri Selçuk Yaşar’a ait...
Eminim; bu akşam Selçuk Yaşar da bizimle olsaydı sahnedekilerle gurur duyacaktı.
Selçuk Bey, bu orkestrayı kurarken; önce İzmir, sonra Ege ve nihayetinde Türkiye’nin müzik hayatına katkı koymayı planlıyordu.
Şimdi, orkestra yeni bir misyona soyunmuş görünüyor.
Budapeşte’deki konser bir milat... Bundan böyle başka sanat şehirlerinde de Yaşar Üniversitesi’nin bayrağı dalgalanacak.
Büyükelçimiz Kemal Gür’ün bu gecenin olması için büyük gayret göstermiş.
Gür, orkestranın Budapeşteli sanatseverlerle buluşmasını çok istemiş.
Çünkü Budapeşte; Avrupa coğrafyasının kültür ve sanata en duyarlı olduğu başkentlerinden biri...
Yaşar Üniversitesi için bu konser bir referans olacak.
Bizimle birlikte Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nden Selahattin Kağan Korad, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü Başkanı Asım Kürşad Terci, aynı bölümden Mehmet Yasemin, İsmail Başaran, Pınar Dinçer, Serdar Mamaç, Aylin Aybek...
Yaşar Üniversitesi Medya Merkezi Görüntü Yönetmeni Özer Batçıoğlu, Medya Merkezi Fotoğraf Editörü Emin Mengüaslan, Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Lukas David, Konservatuar 4. sınıf öğrencisi Işın Işık...
Ve, Yaşar Üniversitesi Medya İlişkileri Koordinatörü, değerli meslektaşımız Hakan Atis de var.
Bu akşam dünyaca ünlü Viyanalı besteci Paul Hertel bir eserini Yaşar Üniversitesi’ne ithaf edecek.
8 Kasım’da dünya prömiyeri yapılan Paul Hertel’in keman konçertosu Macaristan’da da ilk kez seslendirilecek. Bu eserin solistliğini de uluslararası üne sahip keman profesörü Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Lukas David yapacak.
Yine Terci - Korad gitar ikilisi dünyada tanınan Türk sanatçılarından... Kürşad Terci Yaşar Üniversitesi’nde Müzik Bölüm Başkanı, Kağan Korad Bilkent Üniversitesi Müzik Fakültesi Dekan Yardımcısı...
Bu ikili uluslararası ünlerini özellikle Türk eserleriyle yaptılar, yurtdışında yapılan karma CD’de ikilinin düzenlemeleri de yer aldı. Terci ve Korad; 2008 yılında Yunanistan’da mesleki başarı ödülü ve 2009 yılında Türkiye’de yılın gitaristleri ödülünü aldı.
Terci-Korad gitar ikilisi Vivaldi’nin yanı sıra tüm dünyada kendisini kanıtlamış bir Türk bestecisi olan Fazıl Say’ın eserlerini de çalacaklar.
Yaşar Üniversitesi Oda Orkestrası uluslararası önemli bir besteci olan Macar Ernst von Dohnanyi’nin bir eserini de seslendirecek.
Yaşar Üniversitesi özellikle yeni kampüse geçtiğinden beri büyük ataklar yapıyor.
Hem bilim alanında, hem sosyal sorumluk projelerinde öne çıkmaya çalışıyor.
Budapeşte’de bir Atatürk konseri de işte bu projelerin bir parçası...
Müthiş bir keman profesörüyle tanıştım
BU gezide müthiş sanatçılarla tanıştım. Bunlardan biri Lukas David...
Ünlü Avusturyalı besteci Johann Nepomuk David’in oğluymuş David... Leipzig Konservatuarı’nda ve Salzburg Mozarteum’da Nathan Milstein ve Tibor Varga ile keman öğrenimi görmüş. 1959’da Viyana Yüksek Müzik Okulu’nda keman dersleri vermeye başlamış. 1966’da Detmold Kuzeybatı Almanya Müzik Akademisi Keman Profesörlüğü’ne atanmış. 1956’dan beri solist ve oda müziği sanatçısı olarak bütün Avrupa ülkeleri, Yakın Doğu ülkeleri, Birleşik Amerika, Güney Amerika ve Güney Afrika’da konserler vermiş, orkestralar yönetmiş. Deutschegrammophon, Electrola ve Supraphon plak firmaları ile çok sayıda plak yapmış Prof. David...
Klasik ve romantik dönemlerin tüm eserlerini repertuarına almış; kendisi için bestelenmiş pek çok yeni eserin dünyada ilk çalınışlarını gerçekleştirmiş.
Bu keman profesörü, şimdi de Yaşar Üniversitesi için çalışıyor. Çok önemli kazanım...
Yaşar’ın gençleri çok şanslı
HER seyahat bana yeni insanlar tanıtıyor. Kürşad Terci ve Kağan Korad da onlardan ikisi... Onlarla daha önce konuşmadığıma, tanışmadığıma üzüldüm. 2000 yılından bu yana Terci - Korad Gitar İkilisi’nin üyeleri olarak tanınan Kürşad Terci ve Kağan Korad, 1987 yılında Soner Egesel ile birlikte Bilkent Gitar Üçlüsü’nü kurmuş. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nin doktora programlarından yüksek onur derecesiyle mezun olmuşlar. 20’yi aşkın ülkede katıldıkları birçok ulusal ve uluslararası festival ve yurtdışı konserleri dışında, Türkiye’nin her bölgesinde ilk defa düzenlenen “Klasik Gitar Konserleri” dizisiyle adlarını duyurmuşlar.
21’inci yılını tamamlayan topluluk, uluslararası birçok festivale davet edilen ilk Türk sanatçılar olmuşlar.
Bu festivallerde John Williams, Leo Brouwer, David Russel, Hubert Kaeppel, Aniello Desiderio, Eli Kassner, Costas Cotsiolis, Dusan Bogdanovic, Carlo Marchione, Zoran Dukic gibi büyük ustalarla birlikte yer almışlar.
Gruba uluslararası üne sahip Türk ve yabancı besteciler tarafından beş tanesi gitar konçertosu olmak üzere toplam 23 eser ithaf edilmiş.
2008 yılında, Kürşad Terci ve Kağan Korad’a Yunanistan’da gerçekleştirilen Uluslararası 30’uncu Naxos Gitar Festivali’nde Aniello Desiderio ve Zoran Dukiç’le birlikte mesleki onur ödülü, 2009 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından yılın gitaristleri ödülü verilmiş.
Kürşad Terci ve Kağan Korad, Güneydoğu Avrupa Gitaristler Birliği ve Türkiye’de Klasik Gitar Derneği’nin kurucu üyelerindenmiş.
Kağan Korad Bilkent Üniversitesi, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekan Yardımcısı...
Kürşad Terci ise, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Bölüm Başkanı olarak çalışıyor.
Yaşar’ın gençleri ne kadar şanslı...
Bu ünlü ve tecrübeli hocalardan ders almak da ayrı bir keyif...
Paylaş