Paylaş
İstanbul ve Ankara çekişmesi beklenenden de heyecanlı geçti.
Elimizdeki verilere göre yüzde 50.9’la Mansur Yavaş, Ankara’nın yeni belediye başkanı seçildi.
Rakibi Mehmet Özhaseki ise yüzde 47.06’da kaldı.
Peki Yavaş nerede kazandı, Özhaseki nerede kaybetti?
* * *
İki tarafın stratejik başarıları ve başarısızlıklarına gelmeden rakamlar ne diyor bir bakalım.
Yavaş cephesinin en büyük avantajı Çankaya’da açılacak oy farkıydı. Çankaya’da başarılı çalışmalar yapan Alper Taşdelen’in aldığı yüzde 73’lük oyun üzerine çıkan Mansur Yavaş, yüzde 78’e ulaştı ve rakibine 300 binin üzerinde fark atarak büyük avantajı kaptı.
Yavaş’ın ipi önde göğüslemesinde bir diğer önemli faktör kuşkusuz Yenimahalle oldu. AK Parti'nin önemli isimlerinden Veysel Tiryaki karşısında Fethi Yaşar üçüncü kez kazandı. Aradaki fark yüzde 20’ye yakın olunca Yaşar’ın ilçedeki rüzgârı Büyükşehir’i de etkiledi ve 70 binin üzerindeki fark Çankaya’ya eklenince sadece iki ilçede Yavaş, Özhaseki’ye 400 bin fark atmış oldu.
* * *
Çankaya ve Yenimahalle’deki farkı eritecek Keçiören, Sincan ve Altındağ’da ise Mehmet Özhaseki aradığını bulamadı.
Bu 3 ilçede de AK Partili ilçe belediye başkan adayları yüzde 60’ın üzerinde oy alırken Özhaseki gerilerde kaldı.
Seçmen sayısı olarak Çankaya’ya yakın olan ve AK Parti’nin kazandığı seçimlerde büyük etken olan Keçiören bu kez Yavaş lehine belirleyiciydi.
Turgut Altınok’un yüzde 63 oy aldığı Keçiören’de, Haseki yüzde 51 aldı ve farkı eritemedi.
* * *
Seçim sürecindeki stratejilere gelince. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Bu seçimde arzu ettiğimiz neticeleri alamadığımız yerlerdeki sonucun tek sebebini, milletimize kendimizi yeterince anlatamamış, gönüllere yeterince girememiş olmamız olarak görüyorum” sözleri durumu özetliyor aslında. Seçim algısının ‘yerelden genele’ dönmüş olması beklenen etkiyi yaratmadı. Özellikle Mansur Yavaş’a yönelik suçlamalar seçmende sahiplenmeye yol açtı.
Özhaseki’nin tanınırlık sorunuyla başladığı seçim sürecinde aynı zamanda ittifak görüşmelerini de yürütmesi kampanyasında dağınıklığa yol açtı. AK Partili önemli isimlerin sürekli Ankara sokaklarında olması, propaganda araçlarındaki baskın duruma karşı, Mansur Yavaş’ın ‘bir yalnız adam’ görüntüsü, seçmeni Yavaş’a yönlendirdi.
* * *
Son olarak katılım oranı da seçimin püf noktalarından. 2014’te Ankara’da yüzde 90 olan katılım bu seçimde yüzde 85’e düştü. Burada sandığa gitmeyenlerin daha çok AK Partililer olduğu söylenebilir. MHP’nin seçime girdiği 3 ilçede de seçimi kazanmış olması ancak bu ilçelerden Büyükşehir’e istenen oranda oy çıkmaması da sonuca etki eden unsurlardan oldu.
UZLAŞI TABLOSU
Ankara geneline bakacak olursak Büyükşehir dışında tablo pek de değişmedi. 19 ilçe AK Parti’li, 3 ilçe MHP’li, 3 ilçe CHP’li belediyeler tarafından yönetilecek. Çok merak edilen Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ise yaklaşık tablo, 99 AK Partili ve MHP’li üyeden oluşan Cumhur İttifakı’nda, 47 CHP’li ve İYİ Partili üyeden oluşan Millet İttifakı’nda olacak. Yani Mansur Yavaş’ın seçim sonrası konuşmasında altını çizdiği ‘eşitlik ve çoğulculuk, Meclis aritmetiğine göre de ‘olmazsa olmaz’ olacak.
Paylaş