Paylaş
Özellikle Ümitköy, Çayyolu ve İncek bölgeleri yoğunluk artışı talebi konusunda en gözde alanlar.
Yakın geçmişe kadar villaların yer aldığı bu üç bölgede bugün dev yapılar ve çok katlı siteler yükseliyor.
Son dönemde villalardan oluşan çok sayıda siteye göz diken arsa spekülatörleri olduğu kulaktan kulağa dolaşıyor.
Hatta Ankara’nın en gözde villa sitelerine giden bu kişiler site yöneticilerine şu teklifte bulunuyor:
VİLLA BAŞINA 2 DAİRE TEKLİFİ
“Siz sitenizde oturanlardan izin belgesi alın. Biz evlerinizin olduğu bölgede yoğunluk artışı yaptıralım.
Evlerinizin yerlerine yüksek katlı yapılardan oluşan site kuralım ve villa başına değeri her biri 1 milyon civarında 2 daire verelim.
Siz site sakinlerini ikna edin, yoğunluk artışını biz halledip hemen inşaata başlayalım.”
Bu iddialar sıkça kulağıma gelince Ümitköy, Çayyolu İncek’in bağlı bulunduğu Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’e konuyu sordum.
Bu girişimleri doğrulayan Taşdelen şunları anlattı:
RANT TUZAĞINA DÜŞMEYİN
“Maalesef bu iddialar bizim de kulağımıza geliyor. Müstakil evlerden oluşan sitelere giden bu kişiler, ‘Gelin sizin bölgenin emsalini 2’ye 2.50’ye çıkarıp size 2 daire verelim’ diyorlar.
Vatandaşımız bunlara itibar etmesin. İskânı olan hiç bir sitenin imar planının değiştirilmesi ve bizim belediye meclisimizden geçmesi mümkün değil.
Çankaya sınırlarında müstakil evlerden oluşan sitelerde oturanlar bu rant tuzağına düşmesinler.
Bizim arkamızdan dolaşıp başka mecralarda rant arayanlara da müsaade etmeyiz. Çayyolu bölgesinde son dönemdeki 5 kentsel dönüşüm projesine askıdayken itiraz edip dava açtık.
Yeri geldiğinde herkes bina yoğunluğundan şikayet ediyor. Bu kent hepimizin. Yöneticiler kadar halkımıza da bölgesine sahip çıkmak düşüyor.”
* * *
MOGAN’DA PLAJ HAYALİ
Sert geçen ve uzun süren kış aylarının ardından Başkentliler kendilerini yeşil alanlara attı. Hafta sonları Seğmenler Parkı’nda oturacak yer yok. Peki ne var Seğmenler Parkı’nda?
Aslına bakarsanız ne bir tesis ne de beton yığını ‘sözde’ dinlenme alanları var. Sadece yeşil çimler ve ağaçlar kentlileri çekmeye yetiyor.
Bu kentin en çok ihtiyacı olan alanların doğal parklar olduğunun en güzel kanıtı Seğmenler...
Kıymeti bir türlü bilinmeyen yerlerden birisi de Mogan Gölü ve çevresi.
Ankaralılar fazla seçenek olmadığı için hafta sonu Mogan çevresine akın etse de gölün durumu halen içler acısı.
Geçtiğimiz yılın Eylül ayında ‘kurtuluş reçetesi’ olarak sunulan protokol süreci başlamış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde pek çok kurum bir araya gelmişti.
Gölün temizlik ihalesinin yapılacağı ifade edilse de henüz atılan somut bir adım yok. Temizlik ihalesi bile en iyi ihtimal seçimden sonraya kalmış gibi gözüküyor.
Bir araya geldiğimiz Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay ise süreçten umutlu. Yakın zamanda yapılacak ihale sonrası gölün dip çamurunun temizleneceğini ardından çevre düzenlemesiyle bölgenin çehresinin değişeceğini söylüyor.
Doğma büyüme Gölbaşılı olan Başkan Duruay sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Çocukluğumuz göl çevresinde geçti. Göl pırıl pırıldı ve biz yüzerdik. Mogan temizlendikten sonra insanların göle girebileceği bir plaj yapmak istiyorum”
Tertemiz bir Mogan ve plaj. Düşünmesi bile keyifli...
* * *
BİZDE SORUN YOK
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun taksiler ve toplu taşıma araçlarına takılacak kamera ve GPS’in vergiden düşüleceğini açıklamasından sonra gözler oda başkanlarına çevrilmişti. Dünkü yazımda “Artık bahane yok. Bu sistemleri uygulayamayan oda başkanları istifa etmeli” demiştim.
Yazımın ardından Ankara Özel Halk Otobüsçüler Esnaf Odası Başkanı Ercan Soydaş yolladığı e-postada şu bilgileri paylaştı:
“Ankara’da 200 adet mavi özel halk otobüsü vardır ve bu araçlarımızın tamamında 2008 yılından beri GPS sistemi bulunmaktadır. Kamera sistemlerimiz ise 2013 yılında taktırılmıştır. Şu anda 200 aracımızın tamamı EGO CEPTE uygulamasından ve Oda’mızda kurduğumuz sistem üzerinden de takip edilmektedir. Ayrıca 5 hattımızda yolcularımıza kablosuz internet hizmeti verilmektedir. İlginize teşekkür ederim.”
Kentte hizmet veren diğer toplu taşıma araçlarına ve taksilere örnek olmalı.
Paylaş