Paylaş
* STK’lar toplumdaki sorunları ele alıyorlar mı?
* STK’lar bağımsızlar mı?
* Kamuoyunu bilgilendirme ve aydınlatma görev yapıp öneriler sunuyorlar mı?
* * *
Başkent’te 10 bin 395 dernek, 806 vakıf var. Çoğu tabela derneği olsa da aktif olanların sayısı bile bu kente fazla.
Düşünsenize...
Ankara’da dernek ve vakıf sayısı 11 binden fazla, yani bir o kadar da başkan var.
Nüfusa oranladığımızda 500 kişiye bir başkan düşüyor. TDK’daki tanımı baz aldığımızda STK’ların Ankara’daki tüm sorunları ele almış olması ve olan biten ne varsa halkı aydınlatması gerekmez mi?
* * *
Çok azı dışında Ankara’daki sivil toplum kuruluşları -küçüğü büyüğü fark etmeksizin- kentin ve kentlinin sorunlarıyla değil başkanın ve yönetim kurulu üyelerinin hedefleriyle meşguller. Hem siyasiler, hem ticariler.
Kendilerine bağlı bulunan esnaf grubunun ya da üyelerinin sorunlarıyla ilgili ne algıları var ne de enerji harcıyorlar. Siyasetin arka bahçesi olmuş durumdalar.
Bu kadar dernek başkanı madem bu kadar siyasete meraklı STP (Sivil Toplum Partisi) adı altında birleşsinler. Hiç olmazsa sivil toplum kuruluşu ismini işgal etmemiş olurlar.
GÜÇTEN YANA OLANLAR VE AT GÖZLÜKLÜLER
Başkent Fısıltıları’nda bugün kenti yakından ilgilendiren önemli bir konuya değinecekken büromuzun başarılı muhabirlerinden Murat Yılmaz’ın haberi üzerine yazımı değiştirdim.
AK Parti Ankara İl Başkanlığı’nın STK’larla buluşmasında, Araştırma ve Kültür Vakfı Ankara Şube Başkanı Metin Mahitapoğlu, “Şakşakçı olduk. Bu siyasilerin de hoşuna gidiyor. STK’lar siyasetle iç içe girdi. Dünyevileştik” çıkışını yaptı.
Cemil Çiçek gibi bir siyaset duayeninin olduğu ortamda aksi bir söz söylenmemesi bu çıkışın ne kadar doğru olduğunun göstergesi.
* * *
Durumu sadece AK Parti’nin STK’larla ilişkisi özelinde tutarsak, meselenin özünden uzaklaşırız. İş çevrelerini barındıran dernekler başta olmak üzere bugün çoğu dernek güçten yana pozisyon alıyor. Bugün AK Parti, yarın başka parti. Diğer taraftan çoğunluğu meslek odası olmak üzere bazı STK’lar da muhalefetteki partilerin temsilcilerinden daha fazla siyasete bulaşmış durumda.
* * *
Mahitapoğlu’nun söylediği gibi STK’lar ne şakşakçı olmalı ne de at gözlüklü muhalif. İdareyi uyaran, muhalefeti daha iyi çalışmaya zorlayan, halkın hakkını ve menfaatini savunan yapılar olmalı. Mevcut durumda ‘çakma siyasi parti’ görünümünden kurtulmaları imkansız.
HAFTANIN KONUSU ARSA TUZAĞI OLDU
Arsa spekülatörlerinin Ankara’daki vatandaşları ‘Yeni plan yapılacak, değeri 10 kat artacak’ diyerek yaptıkları satışlarla büyük kâr etmeleri ve sonrasındaki mağduriyetleri detaylıca aktardığım yazının ardından çok sayıda telefon ve e-posta aldım.
Kendileri ya da yakınlarının benzer durumla karşılaştıklarını belirterek ‘Olayın peşini bırakmayın’ dediler. Biz konuyu gündeme getirdik, yeni gelişmeler olursa yine duyuracağız ama iş bu saatten sonra önce vatandaşa sonra belediyelere düşüyor. Kentliler büyük kazanç vaatlerine kanmayacak, belediyeler de arsa spekülatörlerine imkan tanımayacak.
Paylaş