Paylaş
Ankara Hürriyet’te yıllarca Yenimahalle’ye bağlı olan Çayyolu, Ümitköy ve çevresinin birleştirilerek bir ilçe yapılması gerektiğini savunduk.
Bu aynı zamanda bir kısmı Çankaya’ya bağlı olan Ümitköy ile Yenimahalle sınırlarındaki Çayyolu ve çevresinde yaşayanların da ortak görüşüydü.
Ancak 2004-2009 arası AK Partili belediyenin yönettiği Yenimahalle için böyle bir tasarrufta bulunulmadı.
Aslına bakarsanız o dönem Ümitköy ve Çayyolu Yenimahalle’den ayrılsaydı pek çok CHP’li bunun siyasi olduğunu savunabilirdi.
Diğer taraftan da CHP için Çankaya’dan daha garanti yeni bir belediye oluşturulmak istenmediği için de o dönem böyle bir düzenleme yapılmadığı ihtimali bir kenarda tutulmalı.
BÖLGE HALKI BELEDİYE İSTİYOR
Sonrasında 2009’da Yenimahalle yönetimi CHP’ye geçti.
Yeni yönetim partisiyle yaşadığı sorunlara rağmen, başarılı bir süreç geçirdi ve genel anlamda bölgenin takdirini kazandı.
Özelikle Çayyolu, Batıkent gibi bölgelere açılan semt birimleriyle ilçenin parçalı yapısı belediye işleri konusunda toparlandı.
Buna rağmen Ümitköy, Çayyolu hatta Batıkent’te yaşayanlara sorulsa bölgelerinin ayrı bir belediye olmasını istemesi kimseyi şaşırtmaz.
ÇANKAYA GÖZDEN ÇIKARILDI
Ve bugüne gelindiğinde...
Yeni belediye kanununda Yenimahalle’nin durumu Ankara Hürriyet’in sürmanşetinde özetleniyor: Paramparça...
Kentin en gözde bölgelerine ev sahipliği yapan Yenimahalle dün itibariyle sıradanlaştı.
Kararın siyasi sonuçlarına bakacak olursak, CHP’nin oy deposu olan Çayyolu, Ümitköy ve çevresi yine CHP’nin kalesi Çankaya’ya katıldı.
Bunu AK Parti’nin Çankaya’yı gözden çıkardığı şeklinde yorumlayabileceğimiz gibi, Yenimahalle’de de ibreyi kendine çevirdi. Etimesgut’ta bağlanan köylerle birlikte zaten iddialı olduğu ilçeye ‘takviye’ yaptı.
ADAYLIK YARIŞI KIZIŞACAK
Kararın ‘işlevsel’ yönüne bakacak olursak, hem Çankaya’ya bağlanan bölgeler hem de Etimesgut’a bağlanan mahalle ve köyler iki ilçenin de merkezine uzak. Yani değişen pek bir şey olmadı.
Alt alta konulduğunda ve şöyle bir geçmişe bakıldığında yeni düzenlemenin siyasi mi yoksa işlevsel mi olduğuyla ilgili fikir yürütmek sanki zaman kaybı...
NOT: Her dönem parti içinde ‘Aday kim olacak?’ tartışması en çok yapılan belediyelerden Çankaya’da, yeni düzenlemeden sonra ‘çekişme’ daha da artacak gibi görünüyor.
* * *
BELEDİYELER BURS VEREBİLMELİ
Büyükşehir Belediye Kanunu’ndaki her değişiklik tartışmaları beraberinde getiriyor. Hazır görüşmeler halen sürerken, bir öneri de biz sunalım.
Hatırlayacak olursanız, dört yıl önceye kadar belediyeler öğrencilere burs verebiliyordu.
Yükseköğrenim gören öğrencilere verilen burslar, 2008 yılında CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne açtığı dava sonucu iptal edilmişti.
Hal böyle olunca da Türkiye genelinde belediyelerden burs alan 350 bin öğrencinin bursu kesilmişti.
Geçtiğimiz aylarda CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da bir önerge vererek belediyelerin yeniden burs verebilmesi teklifinde bulundu.
Bu da demek oluyor ki CHP 2008’le aynı noktada değil.
Belediyelerin bütçesine belirli oranları geçmemek kaydıyla öğrenci bursu mutlaka konulmalı. İhtiyacı olan ve hakeden öğrenciye hiç bir ayrım gözetmeksizin burs verilebilmeli.
Belediyelere kaynak kullanımı konusunda yapılan eleştirileri düşünürsek, bursların iptali haksızlık değil mi?
Paylaş