Paylaş
Her ne kadar yeni bir tartışma gibi gözükse de temeli geçtiğimiz yılın mayıs ayına dayanıyor.
O tarihte Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, fuar alanı konusunda TOBB, Ankara Ticaret Borsası (ATB) ve ASO’yu, “yan çizmekle” suçlamıştı.
Gökçek, yapım sözleşmesini Büyükşehir Belediyesi, ATO, Ankara Esnaf Odaları Birliği ve Akyurt Belediyesi’nin imzaladığını söylemişti.
* * *
Fuar alanının son toplantısına ise ASO Başkanı Nurettin Özdebir katıldı, bu kez de ATO işin dışındaydı.
Başkan Gökçek’le, ATO Başkanı Gürsel Baran arasında fuar alanıyla başlayan randevu meselesiyle büyüyen yeni bir gerilim yaşandı.
Büyükşehir cephesi bu ayın 27’sine kadar TOBB, ATO ve ATB’yi mali yükümlülükleri yerine getirmeye, başkanlarını da bu toplantıya katılmaya çağırdı.
TOBB ve ATB’den henüz bir ses yok, ATO Başkanı Baran toplantıya katılacağını ve yükümlülükleri yerine getireceğini söyledi.
* * *
27 Şubat’ta fuar alanı için yapılacak olağanüstü toplantıya gelmeden, tarafların tutumlarına ve kulislerde konuşulanlara bir bakalım.
ATO seçimleri sonrası Başkan Gökçek, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nu çok ağır sözlerle eleştirmişti. Hisarcıklıoğlu’nun Osman Gökçek’e karşı ATO’yu organize ettiğini öne sürmüştü. Hisarcıklıoğlu o günden beri sessizliğini koruyor. Sadece aleyhine sosyal medyadan paylaşılan bir videoyla ilgili hukuki işlem başlattığı ifade ediliyor.
Gökçek’in, hem ATO Başkanı seçilen Baran’a hem de eski Başkan Salih Bezci’ye karşı tutumu Hisarcıklıoğlu’na bakışından çok farklı değil.
Diğer tarafta Baran belki sert bir üslup kullanmıyor ama Gökçek’in salvolarından çekinmediğini açıklamaları ile belli ediyor. Gökçek’in kendisine randevu vermediğini gündeme getirerek “tartışmadan çekinmem” mesajı veriyor. Sonuç olarak fuar alanı toplantılarının tarihi dahil olmak üzere Gökçek’in kendilerini zorda bırakmak için hamlelerde bulunduğu düşüncesi bu cephede hakim.
* * *
Gelelim 27 Şubat’taki Ankara Uluslararası Fuarcılık ve Kongre AŞ Yönetim Kurulu toplantısına...
Böyle bir ortamda Hisarcıklıoğlu toplantıya katılır mı, bugünden kestirmesi zor. “En azından TOBB’u temsilen bir kişi gidebilir” diyenleri duyar gibiyim Ama ATO Başkanı Baran’ın sözlerine göre “vekilin” toplantıya katılmasına izin verilmemiş.
Hal böyle olunca TOBB’u temsilen Hisarcıklıoğlu’nun toplantıya katılmasından başka çare yok. Baran ise “Katılacağım” dedi. Küçük hissedarlardan ATB Başkanı Faik Yavuz yaşananlarla ilgili yorum yapmasa da Hisarcıklıoğlu ile hareket edeceği iddia ediliyor.
Fuar alanı meselesini bu karmaşanın dışında tutulması gerektiğini, tüm paydaşların aynı masaya Ankara için oturması gerektiğini söylemek Polyannacılık mı olur, takdir Ankaralıların...
ÖZDEBİR'İN TAVRI ETKİLİ OLACAK
Fuar alanı için kurulan şirketin hisse yapısı şöyle: Büyükşehir Belediyesi ve TOBB’un yüzde 24’er, ATO ve ASO’nun yüzde 20’şer, ATB ve Akyurt Belediyesi’nin yüzde 5’er, Ankara Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği’nin (ANKESOB) yüzde 2 hissesi var.
Son toplantıda oy birliğiyle alınan ve paydaşların mali yükümlülüklerini yerine getirmesi söyleyen kararın altında Büyükşehir Belediyesi, ASO, Akyurt Belediyesi ve ANKESOB’un imzası var. Bunların hisse toplamı yüzde 51’i buluyor.
Birlikte hareket etmesi beklenen TOBB, ATO ve ATB ise yüzde 49’u oluşturuyor.
Her ne kadar son toplantıya katılmış olsa da ASO Başkanı Nurettin Özdebir’in tavrı fuar alanı konusunda belirleyici olacak gibi gözüküyor.
Hissedarların tamamının katıldığı bir toplantıda çoğunluğu sağlayacak tarafı Özdebir’in tercihi tayin edecek.
SANAYİCİDEN YÖNETİCİYE SİTEM
Başkent’in nüfus yapısını aktardığım biraz da fuar alanına ve ticari hayata değindiğim yazımın ardından İç Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Başkanı Mehmet Akyürek’ten bir e-posta aldım. Akyürek şöyle diyor:
“İşsizlik oranı açıklandı, genç işsiz yüzde 20. Ankara’nın işsizliği çözebilmesi
üretimle ve ürettiğini satmakla olur. Fuarın yapılmasında para problemi yok.
Ortak olan kurumların parası var, hem de çok var. Ayrıca Türkobası - Malıköy Sanayi Havzası’nda binlerce işçi istihdam edecek fabrikalar kuruluyor.
ASO 2, AOSB, Başkent, Dökümcüler, İhtisas ve Hayvancılık OSB olmak üzere
beş OSB’nin yolu yok, bir türlü de yapılamıyor. OSB’lere işçi aradığımızda “Yolu yok, uzak” deniyor. Fuarını yapamayan, yolunu yapamayan bizleri temsil etmek üzere seçilen biz sanayici ve iş insanlarına çözüm üretemeyenlerin asli görevini merak ediyoruz. Sanıyorum işsizliği çözecek farklı yöntemleri var. Öğrenmek bizim hakkımız olmalı.”
Paylaş