Büyükşehir'de erken hesaplar

Bugün 30 Mart. Son yerel seçimlerin ardından 2 yıl geride kaldı. 10 yılı aşkın yerel yönetimleri takip eden bir gazeteci olarak bu dönemki kadar belediyelerin geri planda kaldığı bir dönem hatırlamıyorum.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı seçimleri, iki genel seçim, terör olayları derken; belediyelerin performanslarına 2 yıldır bakan yok. Bu durum çalışan için -kendini gösteremediğinden- handikap, çalışmayana perde oluyor.

* * *

2 yıl belediyeler için sessiz sedasız geçse de mevzubahis Ankara olunca siyasi hesaplar erkenden yapılmaya başlanıyor. Başkent yerel yönetimleri siyasetçilerin gözbebeğidir. Bazen bakanların ya da bakanlık yapmış olanların, bırakın Büyükşehir Belediyesi’ni ilçe belediyelerine bile isimleri geçer. Burada Cumhurbaşkanına, Başbakana, bakanlara, parti genel başkanlarına, yabancı misyon temsilcilerine ulaşmak kolaydır. Siyasette ilerlemek için şartlar uygundur. Burada hızlı çıkarsınız, hesapları doğru yapamazsanız hızlı da düşersiniz.

* * *

Haberin Devamı

Dedik ya hesaplar şimdiden yapılmaya başlanıyor. Günü geldiğinde günlerce konuşacağımız Ankara Büyükşehir Belediyesi koltuğuna 2019’da kimler aday olacak? AK Parti’yle başlayalım.

* * *

Büyükşehir’de Melih Gökçek, bu dönemle beraber 25 yılını geride bırakmış olacak. Her ne kadar 3 dönem kuralına takılsa da Gökçek yeniden başkanlığa aday olmak istediğini söylüyor. Ahmet Hakan’ın Çarşamba Sohbetleri’nde Gökçek, “O tarihte şartlar uygun olursa neden olmayayım bir daha” diyerek niyeti olduğunu açıkça ortaya koydu.
Kimilerine göre Gökçek’in bu kez şansı yok, kimilerine göreyse ‘Gökçek bitti demeden bitmez.’

* * *

Henüz üç yıl olmasına rağmen Gökçek’in koltuğu için hayli ilginç isimlerin kulis yaptığı bilgisi kulağıma geldi. Bunlardan ilki Büyük Birlik Partisi eski Genel Başkanı Yalçın Topçu. Bilindiği gibi Topçu 1 Kasım öncesi kısa bir süre Kültür ve Turizm Bakanlığı görevini yürütmüş, ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanlığı’na getirilmişti.
Bir diğer isim AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ. Özdağ da BBP tandanslı bir isim. Her ne kadar Manisa Milletvekili olsa da Kırıkkale doğumlu ve Ankara teşkilatlarının bildiği bir isim.
Yine Ankara’nın metropol ilçe belediye başkanları Veysel Tiryaki (Altındağ), Mustafa Ak (Keçiören) ve Mesut Akgül (Mamak) Gökçek’in olmadığı aritmetikte potansiyel aday adayı olarak karşımıza çıkıyor.

* * *

Haberin Devamı

MHP’de hali hazırda devam eden genel başkanlık yarışı adayın kim olacağının belirleyicisi olacak. Eğer Devlet Bahçeli devam ederse bugün için en büyük aday Ankara Milletvekili Erkan Haberal. Hatta Haberal’a ‘Aday gibi çalışmaya başla’ denildiği kulislere sızan bilgiler arasında.
Meral Akşener’li senaryo ise hayli çarpıcı. Akşener’in genel başkan olması durumunda son seçimleri kıl payı farkla kaybeden Mansur Yavaş’a teklif götürüleceği ifade ediliyor.

* * *

CHP’de ise herhangi bir hazırlık yok. Yenimahalle’de ikinci dönemini geçiren Fethi Yaşar ve Çankaya’da Alper Taşdelen potansiyel büyükşehir adayı olsa da iki ismin de ‘bugün için’ önceliği kendi ilçeleri. CHP şimdiden bir strateji belirlemez, yine son ana bırakırsa bu kez Mansur Yavaş gibi bir isim bulması ve iddialı bir duruma gelmesi zor gözüküyor.

Yazarın Tüm Yazıları