Paylaş
Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Sözcüsü İbrahim Uyar’ın hazırladığı rapor ise mağdur eden taraf olan belediyelerin başındaki büyük belayı gözler önüne seriyor.
Kamulaştırmasız el atmalar yüzünden Ankara’daki belediyelerin sadece geçtiğimiz sene ödemek zorunda olduğu tutar 1 milyar TL.
Yanlış duymadınız, eski parayla 1 katrilyon...
Peki nedir bu kamulaştırmasız el atma davaları?
Uyar’a kulak verelim:
ANLAŞAMAYAN DAVA AÇIYOR
“Büyükşehir ve ilçe belediyeleri yol ya da kaldırım yaparken zaman zaman vatandaşın arsalarına girebiliyor. Bu durumlarda belediye ile anlaşamayan vatandaş dava açıyor.
Bir diğer durum ise şöyle. İmar kanunundan dolayı kamu ortaklık payından gelen ve yasal süresi sonucunda kamulaştırılamayan alanlarla ilgili mülkiyet sahibi vatandaşlar ilgili belediyeye kamulaştırmasız el atma davası açabiliyor.
5 BİN DAVADA BEDEL 1 MİLYAR
Bu davalar sonucunda da belediyeler yüklü bedel ödemek zorunda kalıyor. 2012 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi aleyhine açılmış dava sayısı 2 bin 293. Davalar sonucu ödenmesine hükmedilen bedel 190 milyon TL.
Sadece 2013 yılının ilk iki ayında açılmış dava sayısı 191 ve ödenmesi istenen bedel 20 milyon TL.
İlçe belediyelerini de işin içine kattığımızda dava sayısı 5 bin civarına çıkıyor. Ödenmesi hükmedilen bedel ise 1 milyar TL’yi buluyor.
Bu meblağ Keçiören, Yenimahalle, Sincan, Etimesgut ve Altındağ Belediye bütçelerine denk geliyor.
AYNI PARSEL FARKLI KARAR
Davaları incelediğimizde çarpık örnekler de karşımıza çıkıyor. Selanik Caddesi’nde aynı ada içerisinde parselin biri için ret kararı çıkarken, bitişiğindeki 105 metrekarelik arsa için belediyeye açılan kamulaştırmasız el atma davası sonucun belediye 665 bin lira bedel ödemeye mahkum edildi.”
Tablo ortada...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni imar kanunu çalışması yaptığını duyurmuştu.
Özellikle kamu ortaklık payı konusunda belediyeleri rahatlatacak ve kamulaştırmasız el atma davalarını önleyecek tedbir alınmazsa yakın zamanda ‘batan belediyeler’ listesi oluşturmaya başlayabiliriz.
İŞTE UYAR’IN ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Uyar’ın kamulaştırmasız el atma davaları konusunda belediyeler açısından da vatandaş açısından da zararı ortadan kaldıracak bir de önerisi var:
“Bu sorunun çözümü kolay. Vatandaşın arazisi kamu ortaklık payı adı altında alınıyorsa (Hastane, belediye hizmet alanı, teknik altyapı alanları, resmi kurum alanları, karakol yeri gibi alanlar) bununla ilgili yasal düzenleme yapılabilir. Bu araziler ilgili kuruma bedelsiz terk edildiğinde imar planı normlarını bozmayacak ve konut sayısını arttırmayacak şekilde inşaat artışı verilebilir. Yani vatandaş 100 metrekarelik yerine 120 metrekarelik daire yapabilir. Böylece bu davaların yüzde 90’ı düşer. Yasa yapıcıları konunun muhatapları ve ilgili meslek kuruluşlarıyla görüşme yaparak geç olmadan bu konuları çözüme davet ediyorum.”
Paylaş