Paylaş
Türkiye genelinde muhalefetin en başarılı belediyeleri olarak gösterilebilecek, İstanbul’da Şişli ve Ankara’da ise Yenimahalle’de yapılan sınır değişiklikleri Türkiye’nin gündemine oturdu.
Şişli’nin en gözde bölgelerinden Ayazağa ve Maslak, Yenimahalle’nin hızla gelişen semtleri Çayyolu ve Ümitköy bir gecede ilçelerinden ayrıldı.
Tartışmaların göbeğindeki iki ilçenin belediye başkanları dün bir aradaydı.
Türkiye’nin tartışmasız en popüler ilçe belediye başkanı Mustafa Sarıgül’ü, Başkan Yardımcıları Şenol Balaban ve Erhan Aras’la karşıladı, Fethi Yaşar...
Sarıgül’ün acelesi vardı, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’la da görüşecek, yapılanın doğru olmadığını izah edecekti.
50 BİN KİŞİYLE REFERANDUM
Sarıgül, “mini zirvede” yol haritasını Yaşar ve ekibine şöyle anlattı:
“Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde görev yapan 15 idari hukuk profesörüyle görüştüm. Bir yerin sınır değişikliğinin yapılabilmesi için referandumun şart olduğu sonucuna vardılar. Biz Şişli’de, noter huzurunda 50 bin kişinin katılacağı bir referandum hedefliyoruz. Otobüs renkleri için İstanbul Büyükşehir Belediyesi referandum yapıyor, böylesi hayati bir konuda yapılmıyor.
KİMSE MEMNUN DEĞİL
20 bin kişinin de Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmasını bekliyorum. Bunun dışında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de başvuracağız. Konuyla ilgili görüşeceğim Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın da tarafsız davranmasını bekliyorum.”
Sarıgül’ün izlediği yola benzer bir yolun ilçesinde uygulanacağını söyleyen Yenimahalle Belediye Başkanı Yaşar da, “Çayyolu, Ümitköy ve bazı köylerimizin ayrılmasıyla ilgili CHP’lisi, AKP’lisi, MHP’lisi kimse memnun değil. Semt dernekleri Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak. Yapılanlar büyük bir haksızlıktır” diyerek Sarıgül’le ortak tavır sergileyeceğinin sinyalini verdi.
BELKİ SONUÇSUZ KALACAK AMA...
2009 yerel seçimleri öncesinde Türkiye genelinde çok sayıda belde belediyesi kapatılmıştı. Ankara’da da Temelli, Hasanoğlan, Yenikent gibi hafıza mekanı olan beldeler, kendilerinden uzaktaki ilçelere bağlamıştı. Sonrasında, belediye başkanlarının çabaları, mahkeme süreci derken, beldeler buhar oldu.
Bugün bile bölge halkları belediye oldukları günlere özlem duyuyorlar.
Geçmişteki örneklere bakılınca kanunun değişikliğinin ardından Şişli ve Yenimahalle’nin değişen sınırları konusunda yapılan girişimler belki sonuçsuz kalacak.
Ama başkanlar, girişimleri ve gerekçeleriyle tarihe not düşecek...
Paylaş