Başkent düğümü çözülüyor

31 Mart’taki yerel seçimlerin iki kilit kenti İstanbul ve Ankara. Bu kentlerdeki seçim sonucu yerel kadar geneli de ilgilendiriyor.

Haberin Devamı

Yakın zamana kadar partilerin hangi şartlarda seçime gireceği merak ediliyordu, bugüne gelindiğinde ise düğümün çözülmeye başladığını söylemek mümkün.
AK Parti-MHP ittifakı tamam gibi. İllerde ve ilçelerde nasıl bir ittifak modelinin kurulacağını ise Mehmet Özhaseki ile Sadir Durmaz’ın görüşmeleri belirleyecek.
Cumhur İttifakı’nın tarafları bu işbirliğinde en etkin sonucu alacakları kentlerin başında Ankara’yı görüyor.
Son yerel seçimde yüzde 1’lik bir farkla Ankara’nın kazanıldığı düşünülürse bu işbirliğinin önemi ortaya çıkıyor.
24 Haziran’daki seçimde Cumhur İttifakı’nın adayı Tayyip Erdoğan, Ankara’dan yüzde 51.5 oy almış, AK Parti ve MHP’nin oy oranı toplamı yüzde 53.5’e ulaşmıştı.

* * *

Olası ittifakın adayının kim olacağına gelince...
Cumhur İttifakı’nın Ankara adayı AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki olacak. MHP’nin de Özhaseki ismine sıcak baktığı, önceki gün gerçekleşen Erdoğan-Bahçeli zirvesinde de bu görüşün dile getirildiği ifade ediliyor.
Özhaseki’nin kesinleşmesinin ardından Türkiye’deki pek çok ilden büyük Başkent’in metropol ilçelerinin adaylarının kim olacağı da merak ediliyor.
Ankara’da, ‘köklü bir değişim yaşanacak’ havası hakim.

* * *

Haberin Devamı

Resmi açıklama yapılana kadar her türlü değişiklik ihtimali olsa da kulislere sızan isimleri paylaşmadan geçmeyelim. İlçelerin Büyükşehir adayından bir hafta sonra açıklanacağı kulislerde konuşuluyor. Altındağ’a Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Asım Balcı ya da Ayhan Yılmaz, Mamak’a İlçe Başkanı Muhammed Abdullah Özer, Keçiören’e Turgut Altınok, Yenimahalle’ye Veysel Tiryaki, Etimesgut’a Lokman Ertürk’ün aday gösterileceği güçlü şekilde dillendiriliyor. Üçüncü dönemlerini geride bırakan Tiryaki ve Ertürk’ün AK Parti’de olmayan iki belediyedeki performansları, aday gösterildikleri takdirde seçimin merakla beklenen noktalarından olacak.

* * *

Sincan ise henüz kesinleşmiş değil. Osman Gökçek’in adaylığıyla ilgili AK Parti içinde olumlu-olumsuz net konuşan yok. Anket yapıldığı ifade ediliyor. Mevcut Başkan Murat Ercan’ın da şansı olduğu belirtiliyor. Gölbaşı için MHP’nin adayının destekleneceği iddia edilse de henüz netleşen bir durum yok. Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül için ‘devam edebilirler’ diyenler olsa da başka bir ilçeye kaydırılma ya da dinlendirilme ihtimalleri yüksek.

* * *

Haberin Devamı

Seçim dönemlerinde an be an değişiklikler oluyor. Bu satırları yazdığımız dakikalarda AK Parti-MHP görüşmelerinde yeni kararlar alınabilir. Bir iddiaya göre MHP’nin açıkladığı Etimesgut ve Polatlı’da AK Parti’nin aday çıkarmama ihtimali var. Cumhur İttifakı’nda -belki de kurulma nedenlerinin başındaki illerden- Ankara düğümünün çözülmesine artık saatler kaldı, bekleyip göreceğiz...

Başkent düğümü çözülüyor

BAKANLAR KURULU’NUN ARDINDAN AOÇ KOKOREÇİ

Biraz da siyasetten uzaklaşalım. Ankara’da kokoreç denilince akla ilk gelen yer Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ). Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Bakanlar Kurulu toplantısından çıkan dört bakan Ankaralıların çok alışık olmadığı bir şekilde AOÇ’deki bir kokoreççiye uğrayarak kokoreç yemiş. Öyle ki lezzeti çok beğenen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ilk verdikleri çeyrek siparişten sonra bir yarım daha istemiş. Kokoreçcinin ortağı Güner Çoruk, üstündeki Ankaragücü yeleğiyle bakanların dikkatini çekmiş. Toplu fotoğraf çektirirken yeleği çıkarmak istemiş ama bakanlar yakıştığını söyleyip çıkartmasına izin vermemiş.

Yazarın Tüm Yazıları