Başkanların 22 Mayıs hesapları

AK Parti’nin kongre kararı alması ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kongrede aday olmayacağını açıklaması Başkent yerel siyasetinde de kartların yeniden dağıtılacağı anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Başkent Ankara, siyasetin kalbi...
Ve kentin yerel yöneticileri parti fark etmeksizin Türkiye’nin hiç bir yerinde olmadığı kadar siyasi.
AK Parti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tartışmasız hakimiyetinde de olsa yeni Başbakan’ın tavrı çok önemli.

* * *
Ankara, AK Parti’nin yerel yöneticiler açısından hakimiyetinin en fazla olduğu kentlerden. 2014’teki yerel seçimde Büyükşehir Belediyesi son anda kazanılmıştı. Buna rağmen kentteki 25 ilçenin 21’i AK Partili belediye başkanları tarafından yönetiliyor.
Bir süredir devam eden ‘Erdoğan’a yakın isimler’-‘Davutoğlu’na yakın isimler’ spekülasyonları Başkent’teki belediye başkanlarını tedirgin ediyordu. Davutoğlu döneminin bitmesi, 1 Kasım’ın ardından Davutoğlu’na yakın profil çizen belediye başkanlarını zora sokacak gibi gözüküyor.
* * *
AK Parti’li başkanlar için bir diğer sorun ise geçmiş dönemde partinin omurgasını oluşturan ve şu anda yönetim dışında kalan ‘ağabey’ler...
Eskinin önemli isimlerinin çoğu Ankara’da ikamet ediyor. Başkanlar hemen her gün birden çok açılış ve etkinliğe katılıyor ve bu programlara ‘yeni oluşum’ iddialarında ismi geçen bu ‘ağabey’ler de katılabiliyor. Başkanlar ister istemez bu isimlerle aynı karelerde yer alıyorlar. Bu da yerelde siyaset yapan ve mevcut başkana muhalif kanatlar tarafından yıpratma amaçlı kullanılabiliyor.
* * *
Sonuç olarak 22 Mayıs Kongresi’nin ardından mevcut belediye başkanlarından yeniden adaylığı düşünenleri zorlu bir süreç bekliyor.

Haberin Devamı

MAHKEME SONRASI İLK İSTİFA

MHP’de sular durulmuyor. 7 Haziran sonrasında yaşanan süreç ve 1 Kasım seçimlerinin ardından partide başlayan muhalif dip dalga gitgide büyüyor. Muhaliflerin genel kurul talebine ilişkin hukuki süreç işlerken, bir yandan Genel Merkez tarafından görevden almalar, bir yandan da istifalar devam ediyor.
Son olarak MHP Kalecik ilçe Başkanı Rıfat Songür’ün istifası, sürecin Ankara ayağı açısından dikkat çekici bir gelişme oldu. Songür, MHP Genel Merkezi’nin Sivas Gemerek’ten aldığı ‘Kongre yapılmayacak’ kararının ardından istifa ettiğini açıkladı.
MHP’de kongre yapılması için imza verenler arasında 11 ilçe başkanının daha olduğu iddia edilirken, Kalecik istifasının domino etkisi yaratıp yaratmayacağı merak konusu..

Yazarın Tüm Yazıları