Paylaş
En yetkili isimler, merkezdeki askeri alanların yüzde 99’unun yeşil alan olarak değerlendirileceğini açıklamıştı.
O dönemde böyle bir karardan en çok etkilenecek kentin Ankara olacağını yazmıştım.
Çünkü.
Başkent’teki askeri alanlar yaklaşık 50 milyon metrekarelik yer kaplıyor ve çoğunluğu yeşil alan.
* * *
Darbecilerin yargılamaları bile yeni başlamışken, yeşil alana sıra gelmemesi çok garip bir durum değil. Ancak planlama yapılmasının önünde hiçbir engel yok. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin, “Yüzde 100 olmasa da yüzde 99’u yeşil alan olacak. Rant beklentisi olanlar avuçlarını yalasınlar” sözü her ne kadar önemli bir taahhütse de, Başkent’in çehresini değiştirecek bu yeşil kuşak fırsatını kaçırmamak için değiştirilmemek üzere planları yapılmalı.
GÖKÇEK SESSİZ ODALAR SESSİZ
Büyükşehir Belediyesi ile meslek odaları arasındaki çekişme herkesin malumu. Özellikle de Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’yla, Başkan Melih Gökçek’in atışmaları hiç bitmez. Bir tarafın ak dediğine diğer taraf kara der. Bazen tartışma, tartışılan konunun bile önüne geçer. İki taraf da griye gri demek yerine siyah-beyaz tartışmasına girer...
Taşınacak askeri alanlar konusu nedense iki tarafın da çok ilgisini çekmiyor.
Gökçek’in, “Bu merkezi idarenin kararı” deyip meseleden uzaklaşma şansı var ama ‘yeşil’ hassasiyetinden sual olunmayan odalar bu konuda biraz daha ‘projeci’ olsalar sanki fena olmayacak. Taşınacak askeri alanların yerleri belli. Şimdi den yarışmalar açılsa, dev park planlamaları yapılsa...
BİR ÖNERİ DE UYAR'DAN: EĞİTİM İÇİN KULLANILABİLİR
Askeri alanlarla ilgili bir öneri de Büyükşehir Belediyesi’nin BBP’li Meclis Üyesi İbrahim Uyar’dan geldi. Uyar da askeri alanların yeşil alan olmasını savunmakla birlikte, küçük bir kısmının Başkent’in eğitim ihtiyacı için kullanılabileceğini söylüyor:
“Ankara’da bin 612 adedi resmi 646 adedi özel olmak üzere 2 bin 258 (ilkokul, ortaokul, lise ve meslek lisesi) okul bulunuyor. Bu okullarda 1 milyon 37 bin 108 kişi eğitim görüyor.
300 OKUL İÇİN PLAN TADİLATI
Tekli eğitime geçilmesi ile devlet denetiminde yaklaşık 900 bin öğrencinin eğitim gördüğü bin 612 okulun büyük bir çoğunluğunda plan tadilatı ile mevcut derslikler artırılmak isteniyor. Büyükşehir Belediyesi’ne şu ana kadar 250-300 okulun plan tadilatı, ilçe belediyelerinden onaylanarak sunuldu. Bu sayının birkaç ay içerisinde 800-900’ü bulması bekleniyor.Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerin plan tadilat taleplerini kamu çıkarı açısından fazla irdelemeden onaylıyor.
OKULLAR ŞANTİYEYE DÖNECEK
Ankara’da, Türkiye’de okullar bu yaz şantiye yerine dönecek. Ortalama emsali 0,8-1,20 arasında değişen okul inşaat emsalleri 1,50-2,00 aralığına çekilerek çözüm üretilmek isteniyor. Kolay ve çabuk olsun diye böyle bir çözüme gidiliyor. Bugün için tercih edilen emsal artırımı ilerleyen dönemde büyük sıkıntılar çıkarabilir. Şehirler gibi okullar da beton yığınına dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya. Bu planlamayla çocuklarımızın bahçelerinde oyun oynayacağı okullar mazide kalmış olacak. Okullar giderek sadece eğitim yapılan hapishane görünümlü alanlara dönüşecek.
KEÇİÖREN’DE ÖRNEK UYGULAMA
Keçiören-Karakaya Bölgesi’ndeki ilk ve orta öğretim kampus alanı çözüm için en güzel örnek. 500 bin metrekarelik alanda oluşturulan ve toplamda 8-10 okulun olacağı bu alanda çocuklarımız ve gençlerimiz için her türlü sosyal etkinliklerini yapabilecekleri yerler mevcut. Ankara‘da benzer projeleri çoğaltmak zorundayız. Yeşil alan olarak kullanılmasını çok istediğim Ankara’daki askeri alanların yalnızca yüzde 10’u devlet okulları için kullanılabilir. Bu da yaklaşık 5 milyon metrekarelik bir alan ediyor. Okulları beton yığınına dönüştürecek plan tadilatları yerine, eğitim kampüsleri oluşturarak gelecek nesillere daha iyi eğitim görme imkanı tanımalıyız."
ANKARA ARENA NEDEN DEĞİŞMEDİ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın spor salonlarındaki ‘Arena’ ismine yönelik eleştirisinin ardından Türkiye’nin pek çok yerinde salonların ve stadyumların isimleri değişti.
“Ankara Arena’yla ilgili neden bir değişiklik yok?” diye pek çok kişi sordu.
Ben de Hürriyet spor servisinin deneyimli ismi Özgür Şahiner’e sordum. Şahiner, “Ankara’daki salon Ankara Arena olarak bilinse de ismi zaten Ankara Spor Salonu. Yapıldıktan sonra ismi Ankara Arena’ydı ancak kısa bir süre sonra ismi değiştirildi” bilgisini verdi.
Paylaş