Paylaş
Uyar’ın çalışmasına göre Ankara’daki nüfus artış hızında gerileme var. 2015 yılında 120 bin 503 (yüzde 2.34) olan artış, 2016 yılında 75 bin 943 (yüzde 1.44) olurken, kentin nüfusu 5 milyon 346 bin 518 olarak karşımıza çıkıyor.
Finans kuruluşlarının İstanbul’a gitmesiyle nitelikli nüfusta kayıp yaşayan Ankara’ya yeni temalar kazandırılmazsa (fuar alanları, sağlık ve kültür turizmi...) nüfus artış hızının daha da düşmesi kaçınılmaz.
* * *
Başkentteki kadın nüfusunun artması ise göze çarpıyor, kentin yüzde 50.37’sini kadınlar oluşturuyor, kadın sayısı erkek sayısından 39 bin 656 fazla.
Kadın sayısındaki üstünlük en çok Çankaya’da kendini gösteriyor. (40 bin 369) Kadın sayısının erkeklerden fazla olduğu diğer ilçeler ise Keçiören, Yenimahalle, Nallıhan, Kızılcahamam, Güdül, Çamlıdere ve Evren.
Kadınların sayısal üstünlüğünün olmasına rağmen temsilde bu kadar geride olması kent açısından düşündürücü. Yalnızca 2 kadın belediye başkanının olduğu Ankara’da (Güdül ve Kalecik) 32 milletvekilinin 7’si; 140 meclis üyesinin sadece 14’ü kadın.
* * *
Başkent’in nüfus dağılımına bakıldığında ‘genç’ olarak değerlendirilebilir. Nüfusun yüzde 21.45’i (1 milyon 146 bin 777) 20 yaş altında. Yüzde 33.21’i (1 milyon 775 bin 761) 20-40 yaş aralığında. 60-64 yaş aralığındakiler nüfusun yüzde 4.28’ini (228 bin 829) , 65 yaş ve üstü yüzde 7.87’yi (420 bin 645) oluşturuyor.
Genç başkentin bu potansiyelini kullanabilmesi için üretime yönelik iş alanları ve projeler yaratılmalı, kent inşaat ve AVM çıkmazından kurtarılmalı...
FUAR ALANI HESAPLAŞMA YERİ OLMAMALI
Akyurt’ta temelde kalan fuar alanıyla ilgili bu köşeden pek çok kez yazdım.
23 Aralık’ta konuyla ilgili son yazımda, “TOBB, Büyükşehir Belediyesi, Ankara Sanayi Odası ve Ankara Ticaret Borsası bir olup fuar alanını yapamadılar” demiştim.
Başkan Gökçek bir kaç kez projenin paydaşlarını “Yan çizdiler, kaçtılar” diyerek eleştirmişti.
O dönem projenin paydaşlarından ses çıkmasa da, kulislerde diğer başkanların bu durumdan rahatsızlığı ifade ediliyordu.
Dün yapılan ve Gökçek başkanlığındaki toplantının ayrıntılarını bugün Ankara Hürriyet’te okuyacaksınız.
Toplantıya TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ATO Başkanı Gürsel Baran ve ATB Başkanı Faik Yavuz’un katılmadığı bilgisi Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi’nden bildirildi.
“ATO seçimlerinin gerginliği sürüyor mu?” düşüncesiyle ulaşmaya çalıştığımız isimlerden ATO Başkanı Baran toplantılara katılamama sebebini açıkladı, sonraki toplantıya katılacağını söyledi.
Dİğer isimlerin de 27 Şubat’taki toplantıya katılması gerekiyor. Daralan Ankara ekonomisine büyük katkı sağlayacak fuar alanı projesi bir an önce hızlanmalı, Başkent’in geleceği kişisel hesaplaşmalara kurban edilmemeli.
RANDEVU MESELESİ
ATO Başkanı Baran’ın, Gökçek’ten randevu isteyip alamaması ise hayli enteresan. Fuar alanının paydaşlarının bu toplantılara katılması ne kadar elzemse Ankara’nın iki önemli kurumunun başkanlarının görüşmesi o kadar gereklidir.
HA GAYRET RENDA'YI YIKACAKSINIZ
1920’li yıllarda yapıldı. Erken cumhuriyet dönemi modernizmine örnek bina olarak gösteriliyor.
Yıllardır boş durduğu için ‘perili köşk’ olarak tanınıyordu, ta ki balkonunda bir ‘görevli’ mangal yakana kadar.
Hürriyet’in deneyimli muhabiri Nurettin Kurt’un aylardır takibinde.
Mangaldan sonra panolarla kamufle edildi, pano sökülürken bu kez de balkonunu yıktılar.
Ha gayret...
Biraz daha çaba gösterirseniz yıllara meydan okuyan köşkü parça parça yıkacaksınız...
Paylaş