Paylaş
Tabii, Mansur Yavaş da ilk Meclis toplantılarında çoğunluğu elinde bulunduran ve siyaseten güçlü olan Cumhur İttifakı’nın -özellikle de AK Parti grubunun- hamlelerini anlamaya çalıştı.
İlk Büyükşehir Meclisi için şu özeti yapabiliriz:
“Uzun zamandır iktidar olmamış bir grupla, yine uzun zamandır muhalefet yapmamış bir grubun acemilik günlerini seyrettik.”
Hâl böyle olunca, kentin en tecrübeli yerel yöneticilerinden olan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’la sohbetimizde, ‘Büyükşehir Meclisi ve yaşananları’, ‘iki tarafın acemiliklerini’, ‘yeni dönemin kodlarını’ ve ‘Mansur Yavaş dönemiyle ilgili öngörülerini’ konuştuk.
“31 Mart’ta vatandaşın bir kısmı Cumhur İttifakı’na, bir kısmı Millet İttifakı’na destek vermiştir ve kendine göre yerel yöneticileri seçmiştir. Bu mesele artık bitmiştir” diye söze başlayan Fethi Yaşar’ın açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle:
ORTAK AKILDA BİRLEŞMELİYİZ
* Şehrin bütünlüğünü korumak lazım. Çünkü bu şehir Cumhuriyet’in başkenti Ankara’dır. Ankara’da artık ‘şu parti, bu parti’ anlayışıyla seçilenlerin durumuna bakarak ayrışmak yerine, herkesin eteğindeki taşı dökerek seçildiği partinin bir üyesi değil, Ankara’nın yerel yöneticisi kimliğini koruyarak hareket etmesi gerektiğine inanıyorum.
* Yeni seçildik ve seçimin heyecanı, sıkıntısı halen var. Ben ilk ay Meclis toplantılarının Ankara’ya yakışan bir toplantı olduğuna inanmıyorum. Eğer Meclis, ‘yönetim sen ne getirirsen getir biz buna karşı çıkacağız, sana yaptırmayacağız’ anlayışı içerisinde hareket ederse, bunun faturasını hepimiz öderiz. En çok da Ankara halkı öder.
* Tabii ki yönetimin getirdiği yanlış bir şeye biz de oy vermeyeceğiz. Bizim de karşı çıkmamız lazım. Kimsenin kulu, kölesi değiliz. Ama, Ankara’nın yararına getirilen projelere de hep beraber destek vermemiz lazım. Çünkü, ilçe belediyelerinin Büyükşehir’e ihtiyacı var. Her karar Büyükşehir’den geçecek. Bunu gözden kaçırmamamız lazım.
* Hepimiz ortak akılda, ortak düşüncede, Ankara’nın hayrında birleşmek zorundayız. Öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş’ın, 25 ilçenin belediye başkanını toplayıp, geniş çaplı bir toplantı yapması gerekiyor. Melih Bey’e defalarca bunu söyledim. Mustafa Tuna’ya da söyledim ama olmadı. Yavaş’ın yapacağını düşünüyorum.
* Bu şehrin yerel yöneticileri olarak bizler (belediye başkanları) yılda en az altı kere bir araya gelmeliyiz. Bu buluşmalarda kentin vizyonu, sorunları masaya yatırılmalı. Keçiören, Yenimahalle, Çankaya, Altındağ... Tüm ilçeler güzel olsun. Dış ilçelere de güçlü bir şekilde destek verelim ama oradan gelen Meclis üyeleri de Büyükşehir’in önüne takoz koymamalı.
DOĞRU OKUNURSA ANKARA KAZANIR
* Başkan’ın (Mansur Yavaş) ve Meclis çoğunluğunun ayrı partilerden olması belki de bir şans. Kaynakların verimli kullanılmasında, herkese eşit hizmetin götürülmesinde, şeffaflık açısından bu büyük bir şans. Bunu iyi değerlendirmek lazım. Bu farklılık doğru okunursa Ankara’ya çok şey kazanır. Yenimahalle Belediye Başkanı ve Meclis’in en yaşlı üyelerinden biri olarak ağabeylik görevimi yapmaya devam edeceğim. Meclis’in itibarının zedelenmesine ne muhalefet, ne de iktidara asla fırsat vermemek için elimden gelen gayreti göstereceğim. Bu konuda diğer belediye başkanı arkadaşlarımı da hangi partiden seçilirse seçilsinler duyarlı olmaya çağırıyorum.
MECLİS SİYASET DEĞİL HİZMET YAPMA YERİDİR
Önümüzdeki ay herkesin geçmişten ders almış ve geleceğe umutla baktığı bir Meclis toplantısı ümit ediyorum. Çünkü orası siyaset yapma yeri değil, hizmet yapma yeri. ‘Bizim partimiz’ diye başlarsak, öbürü de ‘benim partim’ diye başlar. Partilerin grup başkanlarına çok büyük görev düşüyor. Yanlış getirdiği bir şey varsa ona karşı çıkarsın, doğru olanı, tespitlerini, sakıncalarını ortaya koyarsın. Ama orada parti propagandasına kalkarsan, karşı taraf da yapar. Ankara halkının yararına olan kararları almak zorundayız. Bütün Meclis üyesi arkadaşlara, özellikle gençlere tavsiyem, sinirlerine hakim olsunlar. Orası parti kongresi değil, Belediye Meclisi toplantısı.
SÖZLER VERİLMİŞTİR BUNLARI YAPACAKTIR
* Geçen Meclis, AKP grubu önerge verdi. Mansur Bey’in televizyonlarda yaptığı konuşmaları hatırlatıp, ‘Sen şunları şunları söz verdin, bugün yap’ dediler. Bu politika değil. O zaman ‘Sayın Melih Gökçek’in seçimlerde verdiği o kadar söz var, bir kere hatırlattınız mı?’ diye sorarlar. Tabii ki seçim döneminde sözler verilmiştir, bunları yapacaktır. Beş yıl var daha. Aradan iki yıl geçse bu önergeyi verseler, saygı duyarım. Ama daha ilk Meclis toplantısında bu önergenin verilmesi doğru değil.
YANLIŞA KARŞI ÇIKARIM
* Muhalefet bıraksın, Mansur Bey kendi kadrosunu kursun, işletme şeklini, olaylara bakış şeklini hep beraber görelim. Yanlış olan bir şey varsa ben de karşı çıkarım. Onlarla beraber mücadele ederim, yapılmaması için elimden gelen gayreti gösteririm. Bir denememiz, fırsat ve zaman vermemiz lazım.
BEN HERKESLE KONUŞURUM
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, geçen döneminde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etmiş ve bu ziyaret çok konuşulmuştu. “Yeniden randevu talebiniz olacak mı?” diye sordum. Şu yanıtı verdi:
YETİŞME TARZIMIZ O
* İhtiyaç olduğunda ben herkesle konuşurum. Sayın Cumhurbaşkanı’na, devletin kurumlarına saygımız var. İhtiyaç doğarsa randevu isteriz elbette. Yetişme tarzımız o. Seçimle gelen insanlara saygı göstereceğiz.
Paylaş