Paylaş
Son dönemde kulislerde de, halk arasında da en çok konuşulan konuların başında ‘operasyonların siyasi ayağının olup olmayacağı’ geliyor.
Net bir bilgi olmadığı için de pek çok iddia ortalarda dolaşıyor.
* * *
AK Parti Ankara İl Başkanı Nedim Yamalı’yla sohbetimize buradan başladık. Yamalı’ya “AK Parti içinde halen FETÖ’cüler olduğu ifade ediliyor. Bu doğru mu, kim bunlar?” diye sordum:
“Bu durum çok abartılıyor. Yok 80 milletvekili varmış, bakanlar belediye başkanları FETÖ’cüymüş. Kamuoyunu yönlendirmek için ortaya bu tip asılsız konular atılıyor. 17-25 Aralık’ın ardından üç seçim geçirdik, 2014 sonunda il-ilçe kongreleriyle bunları liste dışı bıraktık. Onun da öncesinde 2011 yılından itibaren bu yapıya dikkatli bir duruş sergiledik, 2012 MİT krizinden sonra da açıkça mesafe koyduk. AK Parti’de öyle FETÖ’cü falan yok. 15 Temmuz’a kadar zaten arınma vardı. 15 Temmuz’dan sonra bizim Ankara teşkilatı olarak tespit ettiğimiz kişi 3’ü, 5’i geçmez.
* Ankara’da 21 AK Parti’li ilçe belediye başkanı ve büyükşehir belediye başkanı var. Başkan Melih Gökçek’le ilgili ‘görevden alınacak’ iddiaları var. Yerel yöneticilerle ilgili bir sıkıntı var mı bu süreçle ilgili?
Melih Gökçek, Türkiye’nin en bilindik isimlerinden. Mücadelesi ortada, ona kim FETÖ’cü diyebilir? Ya da 16 milletvekilimizden Cemil Çiçek mi, Murat Alparslan mı, Tuğrul Türkeş mi, Yalçın Akdoğan mı FETÖ’cü? Belediye başkanlarımızdan Mustafa Ak mı, Mustafa Tuna mı, Mesut Akgül mü FETÖ’cü?
80 milletvekili var diyerek dedikodu çıkarıyorlar. İstanbul’daki 80 vekil mi, Bursa’daki 15 vekil mi kim bu 80 vekil, iddiaları dillendirenler açıklasın.
* Partinizde FETÖ’cü olmadığını söylüyorsunuz, bu iddialar neden ortaya atılıyor?
“15 Temmuz’dan önce bizim çok yakınlarımızdan bile ‘abartıyorsunuz’ eleştirileri geliyordu. İnsanlar şimdi gördü ki bunlar güçlerini sadece iç siyasetten almıyor, içerideki bazı derin yerler ve yurt dışındaki belli odaklardan güç alıyorlar. AK Parti’de FETÖ’cü olduğunu söyleyenlerin bilmediği ya da bilmek istemediği bir durum var. AK Parti’nin tabanıyla, FETÖ’cüler arasında insan yapısı olarak çok büyük görüş ayrılıkları var ve bu ayrılıklar yeni değil.
* Ne tür görüş ayrılıkları var?
Bir kere AK Parti yerli ve millidir, yerli ve milli olan her değere sahip çıkar. Atatürk’le ilgili Milli Görüş’ün hiç bir problemi yoktur. 1923’e kadar Milli Görüş tabanı Atatürk’ün hiçbir şeyini tartışmaz, tartıştırmaz. 1923’ten sonra siyasi tercihlere eleştirileri vardır. Maalesef bu bile ayırt edilmeden değerlendirilmektedir. Karşı fikirler, ‘Atatürk düşmanısın, cumhuriyet savcıları göreve’ karşılığını görmüştür. Milli Görüş Atatürk dahil son bin senedeki tüm değerlere sahip çıkar, saygı duyar. Fethullahçı takımla en büyük ayrıştığımız konu budur. Biz asla ‘devleti ele geçirelim, asker bizim olsun, yargı bizim olsun’ demedik, demeyiz. Bu ne siyasi anlayışımızda ne dini anlayışımızda yoktur.
HAVAALANI METROSU 2019’DA RAYA İNER
* Ankara’daki askeri alanların şehir dışına taşınma hazırlıkları sürüyor. Yeşil alan olacağı açıklansa da şüpheler var. Sizin bu konudaki düşünceleriniz neler?
Betonlaşmaya, bloklaşmaya gitmeden değerlendirilmeli. Hali hazırda büyük yeşil alanlar var, bunlar korunmalı. Mamak’taki askeri alan içindeki binalar korunarak mobilya kenti yapılması çevresinin yeşilinin korunmasıyla ilgili talepler de var. Bunların hepsi değerlendirilebilir.
* Başkent’in havaalanıyla kent merkezi arasında raylı sistemi olmaması eleştiriliyor. Başkent ne zaman havaalanı metrosuna kavuşur?
Havaalanı metrosunun olmaması ve fuar alanının bitirilememesi önemli eksiklik. Metronun 2019 yılında hizmete gireceği düşüncesindeyim. Fuar alanıyla ilgili mali sıkıntıların da önümüzdeki yıl içinde çözüleceğini düşünüyorum.
* ‘Ankaralılık’ duygusu noktasında bir eksiklik olduğu düşüncesi hakim. Siz katılıyor musunuz?
Ankara lobisi konusunda bir eksiklik olduğu açık. Ankara’nın ticari hayatının başında olanlar daha çalışkan olmalılar. Hem ticari kuruluşların hem özel sektörün hem de STK’ların yöneticileri daha reformist ve Ankara sevdalısı olması gerekiyor.
Paylaş