19 Mayıs herkesin

BUGÜN 19 Mayıs. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli günlerinden biri. Tarih 19 Mayıs 1919’u "Anadolu’da yeni Türk Devleti’nin fiilen temellerinin atıldığı gün" olarak tanımlıyor.

Yani Türkiye Cumhuriyeti’nin başlangıcı. 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal kader arkadaşlarıyla birlikte Samsun’a demirliyor Bandırma Vapuru’nu.

Sonrasında Mustafa Kemal, ’Atatürk’ oluyor. Soranlara "19 Mayıs doğumgünüm" diyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ardından 19 Mayıs’ın Gençlik ve Spor Bayramı olarak adlandırılmasını istiyor Atatürk.

Sonrasında 1981 yılından beri de Gençlik ve Spor Bayramı’nın önüne ’Atatürkü Anma’ geliyor ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı oluyor.

Çok önemli gündür 19 Mayıs, farklı kutlanılması gereken bir gündür. Ama yıllardır hep aynı şekilde kutlanır. Çocuklar stadyumlarda çalıştırılır. Genellikle cehennem sıcağında bayılan, susuzluktan ağzı kuruyan öğrencilerdir akıllarda kalan manzara.

Son dönemde en çok tartışılan konuların başında, milli bayramların, resmi törenlerin yanısıra halk tarafından da tam katılımla kutlanması geliyor.

Öğrencilerin bu bayramları benimsemesi, içtenlikle kutlaması için onlara yönelik de bazı etkinliklere imza atılması gerekiyor. Aksi halde, çocukların ve gençlerin akıllarında bu tarihi günlerin önemi yerine, çektikleri eziyet kalıyorsa birilerinin de şapkalarını önüne alıp düşünmesi gerekir.

Atılım örnek olmalı

ÜNİVERSİTELER kenti Ankara’da geçtiğmiz hafta üniversitelerin Bahar Şenlikleri vardı. Her üniversitede farklı bir ses öğrencileri coşturdu. Bahar Şenlikleri’nde öyle isimler vardı ki büyük festivalleri aratmadı. Sezen Aksu’dan, Kenan Doğulu’ya, Demet Akalın’dan, Teoman’a bir çok ünlü üniversitelilerle buluştu.

Öğrenciler diledikleri gibi eğlendiler, bazı üniversitelerde çimler üzerine kurulan çadırlarda sabahlanıldı. Bahar Şenlikleri’nin sonuncusu bu hafta içi Atılım Ünivesitesi’nde yapılacak. Atılım’ın programı da en az diğer üniversiteler kadar dolu. 21 Mayıs’ta, Türk Müziği’nin efsaneleri arasına girmeyi şimdiden garantileyen MFÖ öğrencilerle buluşacak. 22 Mayıs’ta ise son dönemlerin ünlü ismi Nil Karaibrahimgil Atılım’da olacak. İki gün boyunca gün içerinde çeşitli aktivitelerle öğrenciler yılın stresini atacaklar.

Atılım Üniversitesi’nin bahar şenliklerinin diğer üniversite şenliklerinden en büyük farkı ve en özel tarafı şu. Atılım’ın şenliğine tüm Ankaralılar davetli. Bazı üniversitelerde olan giriş sevimsizlikleri Atılım Üniversitesi’nde yaşanmayacak. Bu uygulama diğer üniversitelere de örnek olmalı.
Yazarın Tüm Yazıları