PaylaÅŸ
ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2005 yılında da kısa vadeli faizi artırmaya devam edeceği zaten biliniyordu. Özellikle de ABD ekonomisine ilişkin son veriler FED’in yakın zamanda tekrar faiz artıracağı beklentisini artırdı.
Bu çerçevede son bir haftadır piyasalardan bir para çıkışı yaşanıyor. Aslında hikayeyi şöyle özetlemek gerek:
Döviz piyasasında geçen haftanın son günlerinde başlayan alıcılı seyir devam ediyor. Dün de bu durum değişmedi ve yabancı yatırımcılar, ağırlıklı olarak bono ve daha az miktarda hisse senedi satarak dolar aldı. Bu alımlarla dolar, YTL karşısında Şubat ayı başlarından beri en yüksek seviyesine çıktı. Geçen hafta gelen yoğun satışlarla 1,2530'a kadar inen dolar bu nedenle dün gün içinde 1,34 seviyelerine kadar hızlı yükseldi. Ardından gelen satışlarla bir miktar gevşeyen dolar günü bankalar arası piyasada 1,33 YTL seviyesinden tamamladı.
Bono piyasasında da yabancı satışlarıyla birlikte faizler yükseldi. Böylece, gösterge niteliÄŸindeki 27 Eylül 2006 vadeli tahvilin faizi günü spot iÅŸlemlerde yüzde 17.78 düzeyinde kapattı. Â
Günün en ağır kaybını ise borsa yaşadı. İMKB 100 Endeksi günü 1.215 puan kayıpla 25 bin 331 puandan tamamladı. Bu kayıpla endeksin pazartesi ve salı dahil toplam kaybı yüzde 8.13'e ulaştı. Böylece borsa yatırımcılarının yılbaşından bu yana toplam kazancı yüzde 1, 44'e düştü.
Fakat bu sadece bizim sorunumuz değil. MNG Yatırım ve Fon Müdürü Bilal Balcı da aynı düşüncede. Faiz artırımı meselesinin Brezilya’dan Tayvan’a kadar bütün piyasalardan para çıkışına neden olduğunu söyleyen Balcı, üstelik bunun sadece gelişmekte olan piyasaların değil, gelişmiş piyasaların da sorunu olduğunu söylüyor.
Balcı’ya göre en önemli sorun ise Türkiye’nin ihracatının önemli bir kısmını gerçekleştirdiği Avrupa ekonomisinin durumu. Balcı’ya göre Avrupa sadece faiz ve doların hareketinden değil, petrol fiyatlarından da çok etkileniyor. Ama asıl mesele hala ABD faizleri. Artışlar aslında ABD ve dünya ekonomisi için ‘eski seviyelere dönüş, hatta normalleşme’ anlamına gelse bile...
PaylaÅŸ