Paylaş
Fakat bugün dolar kurundaki hareketin gerçekten çok iyi tahlil edilmesi gerekiyor. Şöyle ki: Dün uluslararası piysalarda 1 euro 1.229 dolar ediyordu. Ve kur 1 milyon 440 bin liranın altına gerilemişti.
Bugün euro biraz daha değer kazandı ve 1 euro 1.237 dolar oldu. Ama doların bu değer kaybı iç piyasaya yansımadı. Hatta tam tersine dolar bugün TL karşısında 1 milyon 445 binli seviyelere çıktı. Yani bugün parite hareketi doları aşağı çekerken devreye başka bir faktör girdi ve o faktör de (artık herneyse) kuru yukarı çekti. Üstelik dünkü kapanışa kıyasla 10 bin liraya yakın bir yükseliş yaşanmasına neden oldu.
Şimdi yukarda parantez içine aldığımız şu soruya gelelim. Dolardaki bu hareket dış kaynaklı değilse, içerde yaşanan hangi gelişmeler ve beklentiler döviz piyasasında dolara alım getirdi ve nihayetinde bugün izlediğimiz yükseliş yaşandı.
Paniğe gerek yok. Dolar kurunun yaz ayları boyunca ağırlıklı olarak 1 milyon 450 bin lira ile 1 milyon 500 bin lira aralığında hareket etmesini beklediğimizi ve her iki yönde de sapmalar olabileceğini ve bu sapmaların kısa ömürlü olacağı yönündeki tahminlerimizi aktarmıştık.
Bu seviyeleri de kafamızdan uydurmuyoruz tabii ki. Teknik analiz denen bir şey var. Ayrıca ihracatçıların bağlantılarını yaptıkları kur seviyeleri, opsiyon işlemlerindeki ortalama kur, yılın geri kalanında ülkeye ihracat ve turizme bağlı olarak girebilecek döviz tutarı son olarak da net hata noksan kalemindeki ne idüğü belirsiz dolar girişi ile ilgili tahminler de işin içinde.
Bunları tek takip eden ya da inceleyen de biz değiliz tabii ki. Piyasa oyuncuları da izliyor. Hatta bizden kat kat daha ayrıntılı bir biçimde. Onlar da bu seviyeleri alım yapacak, yeni maliyet oluşturacak seviye olarak görüyor. Yani öyle çok alenirli bir açıklama bekliyorsanız sizi hayal kırıklığına uğratacağım. Seviyeyi uygun bulanlar alıma geçti. Zaten bu seviyelerin dolar almak isteyen için uygun olduğunu da dolaylı olarak söylemiştik. Değil mi?
Paylaş