Paylaş
Bu müdahale sonrası kurların 40 bin lira kadar gerilediğini gördük. Bugün ise bir 10 bin lira daha gerilyerek 1 milyon 520 binli seviyelere geriledi. Yani Merkez Bankası sadece piyasada endamını bile gösterince kurlar patır kütür geriledi. Buradan şunu anlıyoruz:
1- Hakikaten dolarda son yaşanan yükselişlerin önemli bir kısım spekülatif hareketlerden kaynaklanıyormuş. Yani satıcı olmayan piyasada minicik işlem hacimleri ile yükselen kur yine minicik işlem hacimleri ile geriliyormuş.
2-Ama elbette hareketin başladığı ilk günlerde ülkeden ciddi bir sermaye çıkışı yaşandı. Bunun tutarı konusunda çeşitli rivayetler var ama Merkez Bankası müdahalesi bu çıkışın en azından şimdilik sona erdiğini gösterdi.
3-Merkez Bankası’na yöneltilen eleşirilerin pek de haklı olmadığını anladık. Volatilitenin ilk başladığı, yani para çıkışının yüksek olduğu günlerde böyle bir müdahale gelmiş olsaydı o zaman yabancı yatırımcıya şöyle bir mesaj verilmiş olacaktı: Burası benim savunma çızgim. Ya da başka açıdan bakarsak saldırılması gereken nokta burası. O zaman da endişe büyüyüp, çıkan para miktarı artabilirdi. Akımın kesildiği noktalarda yapılan müdahale dirençle karşılaşmadan başarıya ulaşmış oldu.
Peki şimdiden sonra kur aşağı gider mi? Bu soruya da maalesef hayır yanıtını vermemiz gerekiyor. Çünük kurdaki yükselişin temel kaynağı dış piyasalardan kaynaklanan endişeler ve bunlar da henüz sona ermedi. Üstelik içerde de YÖK Yasa Tasarısı ile ilgili sıkıntı devam ediyor. Ama en azından net bir biçimde şunu söyleyebiliriz:
Piyasa artık daha dengeli bir hareket göstermeye başlayacak.
Paylaş