Kısa vade vizyonları

Az sabredin şunun şurasında 11 Eylül'e ne kadar kaldı ki. Hele şu partilerin milletvekili aday listeleri bir belli olsun, yani kim kiminle ittifak yapacak iyice bir netleşsin piyasa da rahatlayacak.

Haberin Devamı

Ne kadar mantıklı nedenlere dayanıyor bilmiyorum ama borsada bu aralar bir yükseliş beklentisi hakim. "Piyasa çok sıkıştı bu noktadan sonra yukarı bir hareket bekliyoruz" diyen borsacılar bu ifadelerinin ardından önemli bir noktaya dikkat çekiyorlar:

"Ama Yapı Kredi Bankası ve Pamukbank'a dikkat!"Â
Bu aralar piyasanın en önemli önceliği 4 Kasım sabahı nasıl bir Türkiye'ye uyanacağımız. Siyasi yorumlara girmeye çok gerek yok ama şunu ifade edelim AKP'nin birinci parti çıktığı bir seçim sonrası piyasa oyuncularının çok fazla tercihi değil. O nedenle de 4 Kasım sabahına dair bir işaret verir umudu ile ittifakların yani milletvekili listelerinin netleşeceği 11 Eylül günü bekleniyor.

Sonbahar hareketi olur mu?

Yükseliş beklentisiin nereden kaynaklandığına gelince... Borsacılar buna gerekçe olarak eski bir tanıdığı delil gösteriyor: Mevsimsellik etkisini. Yani yatırımcılar (büyük oyuncular) tatilden dönmeye başladı ve onlar için de "iş zamanı" geliyor. Ya da en azından kriz öncesi döneme kadar bu durum böyle idi. Tabii mevzubahis eski zamanlarda yabancı yatırımcılar da yılsonu mahsuplaşmalarını yapmadan önce sonbaharda İMKB'de yeni bir alım hareketi gerçekleştirirdi.

Haberin Devamı

Bu iki hareketi de son iki yıldır malum nedenlerden dolayı izleyemiyoruz. Merak ediyorum, acaba borsacıların iki yıldır görmediğimiz bir sonbahar yükselişini şimdi göreceğimiz konusundaki inancı nereden kaynaklaıyor.  Yoksa "baba"lar yeni bir endeks operasyonu yapacak da onun için kılıf mı hazırlanıyor?

Yapı Kredi'nin durumu

Uluslararası Para Fonu'na (IMF) verilen Niyet Mektubu'nda bu iki bankanın mülkiyeti veya satışı ile ilgili olarak 16 Eylül tarihine kadar bir strateji oluşturulacağı taahhüt edildi. Şöyle demişiz Niyet Mektubu'nda:

"Pamukbank'ın devralınmasının, sermaye yeterlilik oranı yüzde 8'in üzerinde olan ve sağlıklı durumda bulunan Yapı Kredi Bankası'nın faaliyetlerini engellememesini teminen çeşitli adımlar atılmaktadır. Pamukbank'ın eski sahipleri aynı zamanda Yapı Kredi'nin hisselerinin yüzde 45'ini ellerinde bulundurmakta ve Pamukbank'ın ayrıca Yapı Kredi'de doğrudan yüzde 10'luk bir payı bulunmaktaydı.

Haberin Devamı

Pamukbank'ın devralınması ile çoğunluk hissesine sahip eski banka sahiplerinin Yapı Kredi'deki oy haklarını kullanmalarına bundan böyle izin verilmemiş olup sözkonusu haklar sonuç olarak TMSF'ye devredilmiştir. Ancak temettü hakkı hala eski sahiplerinde kalmaktadır. BDDK ve TMSF atanmış bağımsız denetçilerle de istişare ederek Pamukbank'ı ve Yapı Kredi Bankası'ının mülkiyetini çözüme kavuşturmak amacıyla 16 Eylül 2002 tarihine kadar bir strateji oluşturacaktır."

Hatırlayacaksınız Danıştay, Ağustos ayının ikinci haftasında Pamukbank'ın satışına ilişkin süreçte yürütmeyi durudurma kararı almıştı. Kararın gerekçesi ise BDDK'nın el koyma sürecine ilişkin savunmasını Danıştay'a göndermemiş olmasıydı. Bu savunma 27 Ağustos'ta gönderildi ve şimdi de sonucu bekliyoruz.

Haberin Devamı

Ama, geçen haftadan bu yana piyasanın bu sıkıntı ile nasıl çalkalandığını hep birlikte izledik. Yapı Kredi son iki haftadır sürekli değer yitiriyor.

Hemen bu hisse senedi ile ilgili bir kaç istatistik de verelim. Ağustos ayı içinde gerçekleşen işlemlere bakıldığında Yapı Kredi hisse senedinin günlük ortalama 15.6 milyon dolarlık işlem hacmi ile ilk sırada olduğunu görüyoruz. Onu 13 milyon dolarlık günlük ortalama işlem hacmi ile Garanti ve 10,9 milyon dolarlık işlem hacmi ile Doğan Holding takip ediyor. Sıralamanın dördüncü basamağında İş Bankası C ve beşinci basamakta ise Turkcell var.

Şimdi bir de bu ilk beşin Ağustos ayı fiyat performansına bakalım. YKB Yüzde 27, Garanti yüzde 7, Doğan Holding yüzde 10, İş C yüzde 1 ve Turkcell de yüzde 13 değer yitirmiş. Yani YKB işlem hacminde olduğu gibi değer kaybında da ilk sırada. Üstelik YKB Ağustos ayında sadece bu 5 hisse senedi arasında değil, aynı zamanda İMKB-30'un da en çok değer yitiren hisse senedi olmuş. Ve aşağı yöndeki hareketi Eylül başından bu yana da devam ediyor.

Yazarın Tüm Yazıları