Paylaş
Borsada aşağı yöndeki hareket devam ediyor ama bu düşüşün 10.600 puan seviyelerinde durulması bekleniyor. 11.600 puan seviyesinden başta Petkim olmak üzere çeşitli gelişmelerin etkisi ile başlayan düzeltme hareketinin 1.000 puan civarında olduğunu görüyoruz. Bu da yaklaşık yüzde 10’luk bir gerilemeye tekabül ediyor. Yani İMKB 100 Endeksi’nin son dönem kazancının önemli bir kısmı geri verildi. Fakat yükseliş sırasında işlem hacminde ciddi bir artış yaşanırken düşüşte işlem hacminin azaldığını izledik. Yükselişte günlük ortalama işlem hacmi 700 trilyon lira seviyesindeyken düşüşte 350 trilyon liralık günlük ortalama işlem hacimleri gördük. Yani aslında piyasaya giren yeni para henüz borsayı terk etmedi. Ama bu para girişinin endeksi 11.600 puanın üzerine taşımaya yetmediği de geride bıraktığımız haftalarda bizzat şahit olduğumuz başka bir gerçek.
Hazine’nin dün yaptığı ihalede bugünkü itfasının üzerinde borçlanması piyasalarda kısa vadeli bir TL sıkışıkılığı endişesi doğurdu. Hazine dün yüzde 48.4 ortalama bileşik faizden 1.6 katrilyon lira borçlandı. İhaleye gelen teklif ise 3.8 katrilyon oldu. Yani Hazine dünkü teklifin sadece yüzde 66’sını karşılayarak bile bugünkü 839 trilyonluk itfanın iki katı borçlandı ve piyasadaki TL likiditeyi emdi. Hazine’nin gelecek haftaki 6.5 katrilyonluk itfası öncesi böyle bir borçlanmaya gitmesi normal karşılanıyor. Ayrıca gelecek haftaki ihalelerin de önemli olacağı vurgulanıyor.
Dün endeksin 11.600’lere doğru gerilemesinin ardında, işte bu ihalenin piyasaya olası etkilerinin, yani TL sıkışıklığı endişesinin yattığını söyleyebiliriz. Çünkü zaten parasız kalan borsa sıkışık bir TL ortamında daha çok satış basıksına maruz kalacaktı. Ayrıca ihaleye gelen 3.8 katrilyonluk teklif yatırımcının hala adres olarak bonoyu tercih ettiğini gösteriyordu. Ve olası bir TL sıkışıklığında bankaların dolar bozdurup TL likidite yaratma yoluna gidebileceği, bunun da dolar kurunu aşağı ve dolar bazında İMKB 100 Endeksi’ni de daha pahalı seviyelere doğru çekeceği tahmini de başka bir endişeydi.
Oysa bankacılar, bankaların bu sıkışıklık olasılığını önceden tahmin ederek serbest depo hesaplarında 2 katrilyon kadar TL likidite tuttuklarını söylüyor. Ayrıca bugün maaş ödemeleri nedeniyle piyasaya giren 3-3.5 katrilyonluk bir para sözkonusu. Bunu piyasanın bugün güne 4.1 katrilyon artı rezervle başlamasından anlıyoruz. Ve tecrübe ile sabittir ki maaş ödemeleri sonrası paranın tamamı emisyona çıkmaz. Bu da piyasalarda endişe yaratan TL sıkışıklğı olasılğını ortadan kaldıracak bir başka etken.
Yani TL sıkışıklığı yersiz bir endişe. Ama buna rağmen borsada yukarı trend biraz daha gecikecek gibi görünüyor. Çünkü bonodaki cazibe henüz sona ermedi. Yabancıları bekleyeceğiz yine. Ama bu sefer borsaya girmeden önce bonodan çıkmalarını...
Paylaş