Paylaş
Tüm Türkiye'nin gözü aydın. Bütün olumsuzluklara rağmen Türk Milli Takımı 3-0'lık Çin galibiyetinin adından (elbette ki Brezilya'nın Kosta Rika karşısında aldığı 5-2'lik galibiyetin hakkını vermek lazım) gruptan çıktı. Şimdi bütün kalbimizle 18 Haziran'da oynanacak maçı bekliyoruz. Muhtemel rakibimiz ise Japonya Tunus maçının ardından belli olacak. Büyük olasılıkla da Japonya ile karşılaşacağız. Kalbimiz Milli takımımızla….
Ve nihayet piyasanın sabırsızlıkla beklediği haber de geldi. BDDK Bankalarla ilgili inceleme sürecinin sona erdiğini açıkladı ve sonuçları kamuoyuna duyurdu. Bu açıklamaya göre bankaların toplam sermaye ihtiyacı 1.3 katrilyon lira ve bunu 1.1 katrilyonu da bankalar tarafından karşılandı. borsada işlem gören bankalardan Şekerbank'ın ise halen 28.8 trilyon liralık için daha ayrıntılı bir açıklamaya mahzar oldu. Bankanın sermaye ihtiyacının 28.8 triyon lira olduğu duyuruldu ve hisse senedinin sırası da işleme kapatıldı. Muhtemelen sermaye artırımı sonrası bu hisse sırası da işleme açılacak.
Borsa yatırımcısı bankaların 2001 yılı bilançoları ile 2002 yılı 3 aylık bilançolarını göremedi. Durum böyle olunca da piyasanın lokomotifi olan banka hisselerinden kaçma eğilimi baş gösterdi. Buna bağlı olarak da iştirakleri ve holdingler de bu kaçıştan nasibini aldı. Şimdi en azından bu alanda bir rahatlama hissediliyor.
Şimdi bu iki haberin yarattığı rahatlamanın etkileri hissediliyor. Ama gelelim kötü habere.
AB üyeliği, Kopenhag kriterleri, idam cezası, MHP, DSP, ANAP, Başbakan Ecevit'in sağlığı… Yani kısacası siyaset ve ayak oyunları borsa üzerindeki etkisini sürdürüyor. Fakat Perşembe günü gazetelerde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in bir açıklaması vardı. Belirsizliğin sürmesi durumunda ekonominin sıkıntıya girebileceği uyarısında bulunan
Derviş'in bu kez uyarısının "siyaset ve MHP" üzerindeki muhtemel etkileri dikkate alınmadan ciddiye alınmasında fayda var. Çünkü gelecek hafta Hazine'nin 6 katrilyon liralık bir ifası var. Bu yine büyük miktarda bir borçlanma anlamına geliyor Bu itfanın dolara kaçması olasılığı ise tüm piyasanın korkusu. Hazine bu sıkıntının üstesinden nasıl gelecek herkes merak ediyor. Üstelik bu ihalenin atlatılması da yetmeyecek gelecek 3 ay içindeki toplam itfa 15 katrilyon lira civarında. Yani yaklaşık 1 milyar dolar.
Gazete sayfalarında yakında "İç borcun çevrilmesi sıkıntısı" sözlerini duymaya başlarız gibi görünüyor.
Paylaş