FDF müjdesi, İmar korkusu

Piyasalara ikinci iyi haber de yine Perşembe akşam saatlerinde geldi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sivas Kongresi’nin yıldönümü nedeniyle Sivas’ta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada Ağustos ayı faiz dışı fazla (FDF) gerçekleşmesinin 4.5 katrilyon lira olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Böylelikle 8 aylık faiz dışı fazla gerçekleşmesi 15 katrilyon lira oldu. Ağustos ayındaki bu rakam yılsonuna ilişkin hükümetin FDF hedefi olan 20.2 katrilyon liralık seviyeye ulaşılması yönündeki umutları da artırdı. Aslında bu cümleyi belki de şöyle tashih etmek gerek: Bu gerçekleşme ile birlikte yılsonu hedefindeki sapma beklentisi de azaldı. Ama yine de piyasa uzmanları yılsonunda 20.2 katrilyonluk hedeften 2-3 katrilyon lira civarında bir sapma olacağını düşünüyor. Çünkü 8 aylık dönemde FDF’de 15 katrilyon liralık seviyeye ulayıldı ama IMF’ye verilen Niyet Mektubu’nda 8 aylık dönem için hedef 17 katrilyon lira olarak belirlenmişti. Yani bu kadar iyi bir ağustos ayı gerçekleşmesine rağmen hedefin 2 katrilyon lire gerisinde kalınmış oldu.

Haberin Devamı

Ağustos ayında beklenenin bu kadar üzernide bir FDF rakamına ulaşılmasında vergi barışının etkisini gözardı etmemek lazım. Ve bir de ister istemez eylül ayında böylesine bir rakamın yakalanıp yakalanamayacağının tartışılması gerekli. Tıpkı enflasyon rakamlarında olduğu gibi...

Bu arada bir iyi haber de ABD’den geldi. ABD Hazine Bakanlığı sözcüsü Nichols, dün bir açıklama yaparak ABD Hazinesi tarafından Türkiye’ye verilecek olan 8.5 milyar dolarlık kredinin Irak’a asker gönderme konusu ile ilişkilendirilmemesi gerektiğini, kredi ile ilgili ayrıntıların ise çok yakında tamamlanacğını söyledi.

Fakat Çarşamba gününden bu yana piyasalar bu sanki bu haberler başka bir ülke ile ilgiliymiş gibi davranıyor. Borsa 11 bin 600 puan civarında tutunma çabasını sürdürüyor. Faizler yüzde 38 seviyesine iyice yaklaştı ve burada sıkıştı.

Doladrda zaten piyasanın tek oyuncusu günlük döviz alım ihaleleriyle Merkez Bankası. Orada da dünkü ihaleye gelen teklifin azlığı ve Merkez Bankası’nın ihale sonrası opsiyon alımının 5 milyon dolarda kalması tabana iyice yaklaşıldığını gösteriyor.
Siyasi tedirginlikler piyasaların üzerinde çok büyük bir baskı oluşturuyor. Oluşturmaması da imkansız çünkü hakikaten kritik meseleler bunlar. Ama bu aralar piyasaların en büyük korkusu İmar Bankası’ndaki faturanın boyutu. Kimi köşe lazarları rakamın 9 katrilyon liraya kadar çıkabileceğini söylüyor. Ve bu arada bu haftasonu TMSF’den rakamla ilgili bir açıklama gelebileceği konuşuluyor. Eğer 9 katrilyon gibi devasa bir rakam çıkarsa ortaya o zaman Pazartesi günü piyasalarda tüm dengelerin nasıl bir anda yerle bir olduğunu izleyeceğiz maalesef...

Yazarın Tüm Yazıları