PaylaÅŸ
1 Kasım tarihini başlangıç olarak kabul edersek çimento ve inşaat şirketlerinin işlem gördüğü İMKB Taş-Toprak Endeksi'in 12.433 puandan bugünkü birinci seans kapanışı itibariyle 18.522 puan seviyesine yükseldiğini görüyoruz. Yani yüzde 48.9 oranında bir değer artışı sözkonusu. Aynı dönem içinde İMKB 100 Endeksi 10.217 puandan, 13.900 puan seviyesine kadar çıktı. Yani sadece yüzde 36,0 oranında değer kazandı.
Üstelik İMKB 100 Endeksi bu süre içinde bir kaç kez kar realizasyonları nedeniyle geri çekilmeler yaşadı. Çimentolar ise soluksuz bir yükselişle bu seviyelere geldi. Analistlerin görüşleri bu hareketin önünde daha gidecek epeyce yol olduğu yönünde.
Peki bu süreç içinde ana sektör endekslerinin performansı ne olmuş diye baktığımızda da inşaat-çimento şirketleri ile yarışabilecek bir sektör göremiyoruz. Örneğin,
- İMKB 30 Endeksi 12,708 puandan 16.950 puana çıkarak yüzde 33,
- İMKB Tüm Endeksi 9.934'ten 13.302 puana kadar çıkarak yüzde 33,9,
- Sanayi Endeksi 9.711 puandan 13.052 puana kadar çıkarak yüzde 34,4
- Mali Endeks 12.449 puandan 17.590 puana kadar çıkarak yüzde 41,2 Â
- İMKB Hizmetler Endeksi ise 7.108 puandan 8.236 puana kadar çıkarak yüzde 15.8 oranında değer kazandı.
Yukardaki rakamlara baktığımızda aslında tüm piyasaların da AKP hükümetini ne kadar iyi tahlil ettiği ortaya çıkıyor. AKP'yi iktidara taşıyan tabanın genel yapısı bir yana parti kurmaylarının seçim süreci boyunca kullandıkları söylem hani o en bildik tanımlama ile "Anadolu Kaplanları"na yönelik bir söylemdi. Sık sık IMF'den alınan kredinin yanlış kullanıldığı, mali sektörün açıklarını kapatmak yerine reel sektöre kredi olarak aktarılsaydı daha verimli olacağına vurgu yapıldı. Yani genel görünümü itibariyle AKP hükümeti daha çok reel sektörün yanında duracağını vaad eden bir söylem kullandı. Şimdi de bu söylemin piyasadaki karşılığını izliyoruz.
Örneğin genel piyasa rallilerinde en önemli karşılaştırma hep Mali Endeks ile Sanayi Endeksi arasında yapılır. 1 Kasım tarihini milat olarak kabul ettiğimizde görüyoruz ki bu kez Sanayi Endeksi'ndeki değer artışı daha önceki yükselişlere kıyasla Mali sektördeki yükselişle daha çok rekabet eder nitelikte. Bu da piyasanın AKP'nin söylemini gayet iyi anladığının bir göstergesi.
Ve fakat hani seçim öncesinden bu yana sürekli "fırsatlar ve riskler içiçe" diyoruz ya. İşte bu riskler yeni yeni konuşulmaya başlandı. Örneğin TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan ilk gün büyük destek verdiği acil eylem planına karşı bugün belden aşağı çalışmaya başladı ve gazeteler aracılığıyla "kaynak açıklanmazsa popülizm olur" mesajını kamuoyuna iletti. Bizim en başından beri dikkat çekmeye çalışıtğımız "enflasyonist baskı" riski köşe yazarlarınca yeni yeni dikkate alınmaya başladı.
Görülen o ki önümüzdeki süreç tahmin ettiğimizden biraz daha "hareketli" geçecek. Ne yapalım şartlar bir gecede değişirse biz de bütün taktiğimizi bir gecede değiştiririz. Ne de olsa temel stratejimiz yatırımcıya "haber" ulaştırabilmek, değil mi?
PaylaÅŸ