Paylaş
Bir şeyler değişirse ya da biz değişeceği yönünde bir işaret alırsak o zaman yeniden piyasa ile igili beklentileri yazmaya başlayacağım. Bu arada bir de hatırlatma yapalım, bundan sonra hergün saat 17:00 itibariyle Hürriyetim’de bir piyasa kapanış raporu bulacaksınız. O gün piyasalarda hangi beklentilerin hakim olduğu, piyasaların ne gibi beklentilerle hareket ettiği, gelişmeler makro rakamlar ve piyasa kapanış rakamlarının yer alacağı bu rapor yine tarafımdan hazırlanıyor; bilginize arz olunur sayın okuyucu.
Yurtiçi piyasalar hakkında yeni bir şeyler söyleyemiyorsak eğer, biz de bakışlarımızı yurtdışı piyasalara ve bugünlerde özellikle para birimindeki hareketle tüm dünya ekonomilerini etkileyen ABD’ye çevirelim diyoruz.
Geçen hafta bu ükede istihdam verilerinin beklentilerin çok altında gerçekleşmiş olmasının yarattığı sıkıntıları aktarmıştım. Bu hafta ise gündemde Bush yönetiminin yapmaya hazırlandığı ikinci vergi kesintisi ile ilgili tartışmalar var. Aslında bu tartışmalar uzun zamandır devam ediyor ama bugün bizim gündemimize girmesinin özel bir nedeni var. ABD’nin en başarılı fon yöneticilerinden Warren Buffet da bu konuyla ilgili bir açıklama yapmış. Buffet, vergi kesintisi kararı ile ilgili olarak “bu karar büyük şirketler ve zenginlerin işine yarayacak” açıklaması ile ABD gündeminin de ikinci sırasına yerleşti. Birinci diyemiyorum çünkü ABD gündeminde birinci sırayı ya Oprah Show ya da başka saçma TV şovları alıyor.
Buffet pek konuşan bir yatırımcı değil. Onun küresel ekonomi ve ABD ekonomisi hakkındaki görüşlerini daha çok yöneticisi olduğu Berkshire Hathaway’in yıllık raporundaki makalesinden alabiliyoruz ve vergi kesintileri ile ilgili yazı da yine bu raporda yer alıyor. Şöyle diyor Buffet, “Eğer Amerika’da bir sınıf refahı gözetiliyorsa, kesinlikle ve kesinlikle kazanan benim sınıfım”.
Buffet ayrıca istatistiki verilere de yer veriyor açıklamasında: “Vergi oranları 1983 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Hatta 1983’ü dikkate almazsanız bugünkü oranlar 1934 yılı seviyelerinde.” Bu da büyük şirketlerin yüzde 35 olması gereken vergi oranı ile kıyaslandığında neredeyse sıfır vergi ödemelerine eden oluyor. Tabii ki diğer bilanço makyajları ile beraber...
Buffet’ın vergi kesintileri konusunda itiraz etmesi normal çünkü yıllık 3.3 milyar dolarlık bir vergi ödüyor. Yani ABD’nin en çok vergi ödeyen ilk 10 şirketinin arasında.
Ama bu tartışma sadece ekonomik bir tartışma değil, ABD’nin önümüzdeki 10 yıl içinde izleyeceği iç ve dış politika ile de ilgili. Daha önce bahsettiğimiz askeri Keynezcilik, vergi indirimi ve açık bütçe politikası bir bütün. ABD’nin mevcut politikasını sürdürmesinin yolu bu adımlardan geçiyor. Doların hareketi ve gelecek yıllarda ana para birimleri karşısındaki hareketi de yine aynı çerçevedeki gelişmelerin bir sonucu. Vs vs..
Bu nedenle ABD’nin yakından izlenme zamanı geldi de geçiyor...
Paylaş