PaylaÅŸ
Başbakan Bülent Ecevit'in rahatsızlıkları nedeniyle hastaneye yatması ile başlayan siyasi belirsizlik süreci büyük oranda sona erdi. (bu arada sayın Başbakan hastenŞimdiye dek seçim kararı ile birlikte belirsizliğin ortadan kalkması piyasaların işine yarayacak görüşünü ifade ettim.
Ama bir noktaya dikkat çekerek: Seçimin ertelenmesi piyasalar için orta vadede ciddi bir sıkıntı olabilirdi. Bu Meclis'in seçimlere gidiş kararı alması bu felaketin atlatılması anlamına geldi.
Nitekim özellikle para piyasalarındaki gelişmelere bakılınca, dolar 1 milyon 642 bin lirada ve bono piyasasında gösterge faiz yeniden yüzde 70'in altında, bu öngörünün doğru çıktığı görülüyor.
Fakat borsa bir türlü diğer piyasalardaki bu olumlu gidişi rakamlara yansıtamadı. İşte sorulması gereken soru yatırımcının neden borsa yerine para piyasası enstrümanlarını tercih ettiği sorusu olmak zorunda.
Sorunlar yumağı
Şimdi bu sorunun yanıtlarını aramaya çalışıyoruz ve konuştuğumuz borsa uzmanları bu çerçevede bir kaç noktanın üzerinde duruyor. seçimlerv e sonrası, Avrupa Birliği üyeliği macerası, Irak'a yapılması neredeyse kesinleşen saldırı ve yabancı yatırımcının uzak bir hayal olmasından SPK'nın apolitikalarına kadar bir çok nedenden kaynaklanan para eksikliği sıkıntısı... Bunları bir kaç yazı halinde aktaracağım. Ama önce seçim...
Seçim sonrası puslu
Seçim sonrası tablonun yarattığı belirsizlik ortamı borsanın önündeki en büyük engel. Dolar-bono-borsa üçgenini önümüze koyup tartışmaya başladığımızda şunu görüyoruz ki bono ve dolar kendisini güvende hissetmeyen yatırımcıların tercihini belirliyor. Borsa ise biraz daha net biçimde Türk ekonomisinin göstergesi haline gelmiş durumda. Borsacıar olası bir AKP iktidarında günahı ve sevabıla uygulanan ekonomik programın devam edipetmeyeceği konusunda derin kuşkulara sahipler. Program uygulanacak olsa bile olası bir AKP iktidarının bu programı yürütübelicek kadar yetkin olup olmadığı bir başka konu.
AKP Bilinmezi
Siyasi macerasında önce İslamcı, şimdi de libarel olduğunu iddia eden bu parti kadrolarının iktidarın herhangi bir aşamasında Refah Partisi-Doğru Yol Partisi döneminde gördüğümüz siyasi-ekonomik hata-beceriksizlik-acemilik tuzaklarına düşme ihtimali oldukça yüksek. Hatırlayın, Tayyip Erdoğan BDDK gibi bağımsız kurumlar konusundaki tavırlarının ne olacağı sorulduğunda, bu kurumların ivedilikle kapatılıp yerlerine ne olduğunu kendisinin de net olarak açıklamadığı-açıklayamadığı kurumların kurulacağını söylemişti.
Seçimin ertelenmesi kabusunu üzerinden atan borsa oyuncuları şimdi 4 Kasım sabahında karşılarına çıkacak iktidarın nasıl bir iktidar olabileceğini (yukardaki örnekle birlikte) yeni yeni anlamaya başladı. O nedenle de seçimler tamamalanıp, yeni hükümet kurulana ve piyasalara güven verene kadar borsada yukarı yönde hareket imkansız gibi görünüyor. dahası, bugünlerde döviz ve bono piyasasında izlediğimiz olumlu gidişat da kısa bir süre sonra aynı tedirginlik nedeniyle tersine dönebilir.
Fiktif hareket
Ãœstelik spekülasyon yapılan piyasanın sadece borsa olduÄŸunu mu düşünüyorsunuz? O zaman fena halde yanılıyorsunuz demektir. Bir ara hatırlatın da bankaların bilanço dönemleri öncesinde bono faizlerini ve doları nasıl hareket ettirdiklerini anlatayım. Maksat bilanço makyajlamak. Bu duruma para piyasalarında o kadar alışılmış ki hangi uzmana sorarsanız sorun bu durumu size "klasik bilanço dönemi hereketi" sözleriyle açıklayacaktır.Â
Yarın AB üyeliği meselesi ve sıcak gelişmelere devam edeceğiz
PaylaÅŸ