Paylaş
O zamana kadar Türkiye'nin Kopenhag ve Maastricht kriterlerine ne ölçüde uyduğu izlenecek. Yani gerekli yasaları çıkartmış olmak yetmeyecek bir de AB'yi bu kanunları layıkıyla uyguladığımız konusunda ikna etmemiz gerekecek. Bu arada Fransa'da gelecek yıl yapılacak olan bir referandum var. Bu referandum AB'nin genişleme sürecini sorgulayacak. Eğer referandumdan olumsuz yanıt çıkarsa "Elveda AB, elveda zenginlik hayalleri".
Ama bunlar daha ilerde ele alınması gereken meseleler ve en kötü ihtimaller. Daha iyi olasılıklar da var. Örneğin müzakerelerin başlaması için verilecek tarihin 2004 hatta 2003 yılı sonunda belirlenmesi gibi. Ama Almanya Dışişleri Bakanı Joska Fischer'in dün CNN Türk'te yaptığı açıklamalar 2005'li olasılığının neredeyse tek olasılık haline geldiğini söyleyebiliriz. (Hatta AB'nin Türkiye'nin üyeliği ile ilgili olarak temennisini şöyle özetleyebiliriz: Türkler hep katılmayı istesin ve biz hep bekletelim") Neyse ki borsa da bugün birinci senastaki hareketi ile bizim dünkü tezimizi destekledi. Merak edenler dünkü yazıya bakabilir.
Türk Coca Cola
Gelelim bir başka konuya. Uzun zamandır hasret kaldığımız halka arzlar yeniden başlamak üzere. Hatta merakla beklenen Türk Coca Cola'nın halka arzı ile ilgili ilginç gelişmeler söz konusu.
Anadolu Efes, Coca-Cola Satış ve Dağıtım şirketindeki yüzde 33.31'lik payını yine yüzde 33.33 iştirak sahibi olduğu Coca-Cola Üretim'e 19 milyon dolara satacağını açıkladı. Diğer taraftan Coca-Cola Üretim yüzde 63'lük bedelli sermaye artırımına giderek 56 milyon dolar elde edecek.
Anadolu Efes şirketteki yüzde 33.33'lük payına karşılık 19 milyon dolar verecek. Anadolu Efes iştirak satışından elde edeceği 19 milyon doları Coca-Cola Üretim'in bedelli sermaye arttımında kullanacak. Yani bu işlemler sırasında nakit çıkışı gerekmeyecek. Analistler Coca-Cola Satış ve Dağıtım'ın Coca-Cola Üretim altında toplanması operasyonunun hedeflenen halka arz öncesi yapıyı basitleştirmek ve şeffaflaştırmak için yapıldığını düşünüyor.
Anadolu Efes yönetimi daha önce halka arzın piyasa koşullarının uygun olması durumunda 2003 yılının ilk çeyreğinde yapılabileceğini belirtmişti. Yani ortamın uygun olması durumunda 2003'ün ilk çeyreğinde Türk Coca Cola'nın yarattığı ivme ile yeni halka arzlar gelebilir.
2003 yılındaki halka arzlardan bize ne demeniz gayet olası. Ama bir de şöyle bakın. Eğer piyasanın uygun olmayacağı ve satılan malın gerçek ya da karlı fiyatını bulamayacağı düşünülüyorsa satıcı pazara çıkmaz. Eğer pazara çıkılmışsa bu piyasa koşullarının olumlu olacğı yönündeki beklentinin güçlü olacağının önemli bir göstergesidir. Yani 2003, borsanın yılı olabilir. Dikkatle izleme zamanı geliyor.
Paylaş