Yabancı sermaye korkusu!

GALİBA, Türkiye’nin hem en büyük fobisi, hem de en büyük hobisi ‘yabancı’ (Batılı) olan her şey!

Her fırsatta ABD’ye söven bir arkadaşımın çocuğunu bir ABD şirketine sokmaya çalıştığını duyduğumda içimdeki ses ‘İşte Türkiye bu!’ diye haykırdı.

Yabancılara aynı anda hem hayranlık duyan, hem de onun karşısında kendini ezik hissettiği için ona kızan insanlar Türkiye’nin ‘normal yurdum insanları’.

Artık, Başbakan’a muhalefet için midir, yoksa öylesine mi ağzından çıkmıştır; Abdüllatif Şener’in nedenini bilemediğimiz yabancı sermaye fobisi başta sol partiler olmak üzere değişik kesimlerden büyük destek almış. (Milliyet-12.07.2005)

* * *

İç pazarlara üretim yapan alanlara yatırım yapan yabancı sermayenin uzun vadede yurtdışına kár yolu ile çıkaracağı mali kaynağın krize neden olabileceği tezinin hiçbir somut bulguya dayanmaması insana Bakan hakkında olumsuz şeyler düşündürüyor.

Yabancı Sermayeden sorumlu Bakan’ın bilmediği/görmezden geldiği bilgiyi Yabancı Sermaye Derneği eski Genel Sekreteri Abdurrahman Arıman veriyor. Yabancı sermayeyi teşvik kanununun çıktığı 1954’ten bu yana ‘kár transferi’ olarak ülkeden çıkan para 2 milyar dolar imiş, gelen ise bu yılın sonunda 30 milyar civarında olacakmış! (Funda Özkan-Radikal:12.07.2005)

* * *

Şimdi ülkelerini bizim ulusalcılardan daha az sevdiğini iddia edemeyeceğimiz Komünist Çin’in yabancı sermaye ile ilgili politikalarının sonucunu bazı rakamlarla irdeleyelim:

Kızıl Çin’de 500 milyar dolar yabancı sermaye stoku var. (Bizde 30!) Bu stokun büyük katkısı ile Çin 13-15 yılda ihracatını 8-9 misli artırmış. Elektronik eşyada Asya ülkelerinin toplam ihracatının %30’unu Çin yapıyor.

Çin dünyanın en fazla yabancı sermaye çeken ABD, İngiltere, Benelüks-AB ve Almanya gibi zengin ülkelerinden sonra 5. ülkesi.

ABD’nin Çin’e 70-80 milyar dolar civarında sermaye yatırımı var. 2000 yılında ABD şirketleri Çin’de 7.2 milyar dolar gelir elde etmiş.

Çin 2000’li yıllar itibarıyla yatırımlarının %42-45’ini yabancı sermaye ile karşılıyor.

Sadece 2003 yılında Çin’in sabit sermaye yatırım kapasitesi %32 civarında büyümüş. 2003 yılı yatırımları 2000 yılının üç katı imiş!

2000’li yıllarda Komünist Çin’de üretimin %45’ini özel sektör yapıyor. İstihdamın %80’lik oranını da özel sektör karşılıyor! 8-10 milyon insan devlet sektöründeki işlerini kaybetmiş durumda. Bu açığı kapamak için Çin yılda ortalama 20 milyon yeni iş yaratmak zorunda.

Çin son yıllarda dünyada petrol alımını en hızlı artıran ülke.

* * *

Çin’in çok yakında dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olması bekleniyor. ABD bütün hesaplarını 2025 yılında birinciliğine kafa tutacak Çin’e ‘nasıl engel olurum?’ sorusu etrafında inşa ediyor.

ABD sermayesine kucak açan Çin aynı zamanda Asya’nın uyanan ikinci büyük devi Hindistan ile ekonomik, siyasal, sosyal ve askeri alanı kapsayan büyük bir stratejik ortaklık kuruyor.

Nükleer silah üretme gayreti içindeki Kuzey Kore’ye büyük mali yardım yapıyor!

* * *

Komünist Çin’in korkmadığından Şener’ler neden korkar ki?
Yazarın Tüm Yazıları