UNICEF’in projesine sahip çıkalım: Anaokulu ekliyoruz
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
UNICEF’i desteklemeyi kendim için görev biliyorum.
Zira: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ya da UNICEF (İngilizce: United Nations Children’s Fund) 1954 yılında çocuk haklarının korunması adına tanıtım ve savunu çalışmaları yapmak, çocukların temel gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olmak ve çocukların potansiyellerini eksiksiz biçimde gerçekleştirmek için fırsatlar yaratmak üzere kurulmuştur. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme (ÇHS) doğrultusunda faaliyet gösteren UNICEF, çocuk haklarına kalıcı etik ilkeler olarak yerleşiklik kazandırmak, çocuklara yönelik davranışları uluslararası standartlara kavuşturmak için çaba göstermektedir.
* * *
Ülke programları aracılığıyla kadınların ve kız çocuklarının eşit haklara kavuşması, topluluklarının siyasal, sosyal ve ekonomik kalkınmasına tam olarak katılabilmesi için çaba göstermektedir. İşbirliği yaptığı bütün kuruluşlarla birlikte dünya topluluğunun benimsediği sürdürülebilir insani kalkınma hedeflerine ulaşılması ve Birleşmiş Milletler kuruluş bildirgesinde yer alan barış ve sosyal ilerleme vizyonunun gerçekleşmesi için çalışmaktadır. (Vikipedi-Özgür Ansiklopedi)
* * *
UNICEF tarafından geçen yıl ilk adımı atılan "Okul Ekliyoruz" kampanyasına bu yıl yeni bir halka daha ekleniyor. NTV ve UNICEF Türkiye Milli Komitesi işbirliği ile 23 Nisan’da sürpriz konuklar ve programlarla gün boyu sürecek bir bağış maratonu-canlı yayın gerçekleştirilecek. UNICEF, SMS ve çağrı merkezi kanallarıyla toplanacak bağışlarla yurt genelinde 13 ile anaokulları eklemeyi hedefliyor.
Türkiye’nin en önemli sorunu eğitim. Batı’da 5 yaş nüfusunun hemen hemen tümü anaokuluna giderken, bizde bu oran maalesef çok düşük. UNICEF, anaokullarını "yaşama en iyi başlangıç" olarak görüyor.
Anaokuluna giden çocuklar, kendine güvenen, öğrenmeye hevesli, anlamadıkları şeyleri rahatça sorabilen, yeni bilgi ve becerileri çabuk kapabilen öğrenciler oluyorlar. Kız ya da erkek olsun bir kez okula gitmeye alışan çocuk, oradan ayrılmak istemiyor ve bu ilköğretime geçişlerini kolaylaştırıyor.
İşte bu amaçla yurdun doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine 13 ilde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı anaokulları yapılması hedefleniyor.
* * *
UNICEF Türkiye Milli Komitesi Başkanı Prof. Talát Halman diyor ki:
"Değerli UNICEF dostu;
Sizden aldığımız güçle UNICEF olarak Türkiye’de eğitime önemli katkılar sağladığımıza inanıyorum. Çeşitli nedenlerle okula gitmeyen, gönderilmeyen yüz binlerce çocuğumuz, desteğimizle yürütülen "Haydi Kızlar Okula" kampanyasıyla artık okullu oldu. Diğer yandan, büyük bir darboğaz olan okul eksikliği için NTV ile başlattığımız kampanyada en çok ihtiyaç duyulan bölgelerimize 100 derslik sözü vermiştik. Şu anda, ilgili valiliklerle ortak çalışmalarımızla 150 dersliği aşmış durumdayız. Bütün bu çalışmaların güzel bir şekilde süreceğini biliyoruz."
* * *
Batı’da 5 yaş nüfusunun hemen hemen tümü anaokuluna giderken, bizde bu oran maalesef çok düşük. Gelişimin erken yaşlarda olduğunu biliyoruz. Çocuklar için yaşamsal önemde olan bu dönemeçte gelin hep birlikte onlara eşit haklar verelim!