Türk kimliğini giderek AKP belirliyor

DÜN Tempo dergisinin Bilgi Üniversitesi ve Infakto Research Workshop’a yaptırdığı Milliyetçilik Araştırması’nın şahsi görüşüme göre çok önemli bir gelişmeye parmak bastığını vurgulamaya çalıştım.

Özetle, tezim şu şekilde:

Türk milliyetçiliğinin kimlik tarifine AKP’ye kaynaklık eden "mili görüş" giderek daha fazla egemen olmakta! Türklerin kim olduğuna ve dünyayı nasıl kavradığına dair tanımlarda, insanımızın zihin haritasında "milli görüş"ün katkısı giderek büyüyor.

Dün, eldeki araştırmaya dayanarak Recep Tayyip Erdoğan’ın en büyük milliyetçi lider seçilmesini, AB uğruna vazgeçilmemesi gereken değerlerin başında "din" ile "örf ve adetlerin" sıralanmasını, vazgeçilmeyecek değerler arasında "egemenlik hakları"nın ancak üçüncü gelmesini, deneklerin Türkiye’den sonra kendilerini "Türk dünyası"na oranla "İslam dünyası"na iki misli yakın hissetmelerini gerekçelerim olarak sıraladım.

Bugün yine aynı araştırmaya dayanarak gerekçelerimi sıralamaya devam ediyorum:

* * *

1) Denekler Müslüman olmayanın Türk olabileceğini, hatta Türkçe bilmeyenin de Türk olabileceğini kabullendikten sonra "Türklükle bağdaşmayacak" unsurların en başına "dinsiz olma"yı koyuyor, "Yahudi veya Hıristiyan olmayı" da ikinci sıraya oturtuyorlar!

2) Benim karşı çıktığım ama Recep Tayyip Erdoğan’ın savunduğu "Türkiyelilik" kavramı "Bu sıfatlardan hangisi sizi en iyi tanımlar?" sorusunda "vatansever" (%50.4) kavramından sonra ikinci sıraya oturuyor. Elimde hiçbir ölçüm yok ama eminim ki R.T. Erdoğan bu kavramı ortaya atmadan evvel yapılacak bir "milliyetçilik araştırması"nda "Türkiyeli" kavramı ikinci sıraya oturamaz, hatta itici bulunurdu. İlginçtir, bir "milliyetçilik araştırması"nda insanlar kendilerini tanımlamak için "milliyetçilik" kavramını ancak üçüncü sırada kullanıyor. "Ülkücü" tanımı ise 7. sırada (%4.6) ve "ulusalcı" (%6.8) tanımının altında yer alıyor.

* * *

3) "Bir Türk milliyetçisi hangi unsurlara en çok önem vermelidir" sorusuna verilen "Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü" cevabı %59.8 ile birinci geliyor ama "Müslümanlığa" (%13.6) cevabı "Türk dili" (%2) cevabının çok üzerinde puan alıyor.

4) "En milliyetçi parti" sıralamasında MHP (%41.9) birinci sırayı alıyor ancak hemen altında ikinci sırada AKP (%28.5) yer alıyor. AKP; BBP, DYP, CHP, SP, DSP ve Genç Parti’den çok daha milliyetçi bulunmuş.

* * *

"Milliyetçilik araştırması"ndan çok "kimlik tarifi" araştırmasına dönüşen çalışmanın bilimselliğinden zerre kadar şüphe etmiyorum.

Bu güvene dayanarak vurgulamaya çalıştığım husus AKP tarafından reforma uğratılmış "milli görüş"ün son yıllarda Türk insanının zihin haritasının düşünme sistematiğine büyük etki yaptığıdır.

Dindarlığın değil, milliyetçiliğin sorgulanması sırasında dini değerlerin kendi sınırını aşarak milliyetçilik alanına da bu derece güçlü nüfuz etmesi tüm siyasi aktörlerce dikkate alınması gereken bir olgu.

* * *

AKP’nin ideolojik alanda da, zihin yapılarına nüfuz ederek yükselmesi kendileri açısından büyük bir başarı. "İktidar olmaları" bu gelişmeyi açıklamaya tek başına yetmez. Ne iktidarlar gördük ki insanların zihin yapılarına zerre kadar nüfuz edemediler!

* * *

Çıkan neticeleri beğenip beğenmemekte serbestsiniz!

Ancak, kabul etmek durumundasınız ki Turgut Özal’dan beri bir siyasi akımın Türk insanının zihin haritasına bu kadar güçlü nüfuz etmesi oldukça önemli!
Yazarın Tüm Yazıları