MAALESEF, Türkiye dünyada sigara tiryakiliği ile eş tutulan bir ülke. İtalya’da çok sigara içen birisine "Türk gibi içiyor" deniyor.
Bu açıdan Türkiye’de geniş kapsamlı bir sigara yasağı kanunu çıkarmak yürek ister.
Hükümet bu cesareti gösterdi.
Başta Sağlık Bakanı Recep Akdağ olmak üzere tüm hükümet üyelerini ve bu kanunla ilgili olarak TBMM’de olumlu oy kullanan tüm milletvekillerini candan kutlarım.
* * *
Sigara, yüzyılımızın en büyük belası.
Sigara, kendi elimizle cebimize, çantamıza koyduğumuz, kendi elimizle ateşleyerek pimini çektiğimiz bir katil!
2005 yılında, dünyanın en büyük ilaç firması Pfizer’in sahip olduğu dünyanın en büyük ilaç araştırma merkezi Groton Laboratuvarları’nı ABD’de birkaç gazeteci ziyaret etmiştik.
Dünyanın en ileri kanser çalışmaları da bu laboratuvarda yapılıyor.
Laboratuvarın İcatlar Bölümü başkan yardımcısı ve 27 yıllık kanser araştırmacısı Dr. Mike Morin, "kanserin önümüzdeki 5 yıl içinde tıpkı şeker hastalığı gibi tedavi edilemeyen ama belirli ilaçlarla bir ömür boyu beraber yaşanan ölümcül olmayan hastalıklar kategorisine düşeceğini" büyük bir inançla söylemiş, ruhumuza serin sular serpmişti.
* * *
Dr. Morin, kanserle ilgili olarak da bazı noktalara parmak basmıştı.
Ailesi içinde önemli sayıda üyesini kanser hastalığı nedeniyle kaybetmiş birinin duyduğu vesveselerle yaşayan birisi olarak bu saptamaları bizzat uzmanlardan duymak, çok ama çok moral verici.
Ben anladıklarımı mealen naklediyorum.
Basit ifadelerim için özür dilerim:
1) Kansere neden olan faktörleri çözmekte fazla adım atılamadı. Ancak kanserin yayılmasına neden olan faktörlere karşı önleyici tedbirler geliştirmekte çok büyük adımlar atıldı.
2) Kanserin kalıtımsal ilişkileri çok zayıf. Örneğin, meme kanserinde etki takriben yüzde 7-8 iken, akciğer kanserinde hiçbir kalıtımsal bağlantı kurulamıyor.
3) Akciğer kanserinin en önemli nedeni yüzde 80-85 oranında sigara tiryakiliği olduğu gibi tüm kanserlerde sigara tiryakiliğinin yüzde 25 civarında bir etkisi olduğu kabul ediliyor.
Dr. Morin’e göre "sigara" ve "kanser" eşdeğer kelimeler.
Sigara sadece akciğerleri değil, ağızdan dumanı alınıp rektuma varana kadar dolaştığı her yerde kanseri tetikliyor.
Onun için her türlü kansere % 25 oranında etki yapıyor.
Dr. Morin o kadar sıkı bir sigara düşmanıydı ki sigara üretiminin tıpkı esrar, eroin gibi toptan yasaklanması, üretenlerin cezalandırılması gerektiğini düşünüyordu.
Sorduğumuzda güldü ve sigara tiryakilerine bir ceza vermenin gereksiz olduğunu, zira onların kendilerini ziyadesiyle cezalandırdığını söyledi.
* * *
Yeni ilaç keşfi için yapılan araştırmalara beher yıl harcanan para ise 50 milyar dolar!
Bu paranın 38.8 milyar dolarını ABD (yüzde 78), geri kalanını ise (yüzde 22) diğer ülkeler harcıyor.
ABD’de harcanan 38.8 milyar dolara karşılık 2004’te ilaçlara ruhsat veren ABD kurumu FDA, sadece 38 ilaca ruhsat vermiş.
2004 yılında piyasaya çıkmadan önce beher ilaç ABD’ye ortalama 1 milyar dolar yük getirmiş! Ancak, kansere son noktayı koyan bir ilaç hálá ortada yok.
* * *
Ne kadar az sigara, o kadar az kanserli hasta!
Dilerim tiryakilerimiz bu yasağın kendi sağlıkları için de konulduğunun bilincine varırlar!