DENİZTEMİZ Derneği/TURMEPA (www.turmepa.org.tr) ile yıllar sonra rastladığım ilkokul arkadaşım Levent Ballar sayesinde tanıştım. Genel Sekreter Levent Ballar ve yardımcısı Dr. Julide Ergin ile dernekle ilgili sohbetlerimiz oldu.
TURMEPA, denizcilik ve iş dünyasının denize gönül vermiş önde gelen isimleri tarafından 8 Nisan 1994 yılında kurulmuş. Kurulduğunda 29 üyesi olan dernek bugün 320 asli, 300 tüzel üye sayısına ulaşmış bir sivil toplum kuruluşu.
Adalar dahil, Hopa’dan İskenderun’a kadar uzanan 8333 km’lik kıyılar için, 80 bölge koordinatörüyle, denizleri yaşatma çabalarını sürdürüyorlar.
Temmuz başında da áşığı olduğum Saros Denizi’ne el atacaklar.
TURMEPA bana denizler ve çevre hakkında çok şeyler öğretti. Örneğin, yaşamak için ihtiyaç duyduğumuz oksijenin % 70’ini denizlerin sağladığını, kanser ilaçlarının % 65’inin deniz canlılarından ve bitkilerinden yapıldığını onlardan öğrendim.
Siz de onlara erdemli gayretlerinde yardımcı olabilirsiniz.
* * *
Dünya ısınıyor, iklim değişiyor. Bilim insanları her geçen gün, "iklim kıyametine" daha da yaklaştığımızı söylüyor. Bir zamanlar çevre sorunu olarak görülen küresel ısınma ve iklim değişikliği bugün yaşamımızı tehdit eden en büyük tehlikelerden birisi. Üstelik tamamen kendi elimizle, tabiatı hiçe sayarak, yarattığımız bir tehlike! Hayatımızın temel ihtiyaçlarının varlığını bizzat kendimizin tehdit ettiği bir dönemdeyiz.
* * *
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin sonuçları artık bir gerçek ve ne yazık ki geriye dönüşü de yok. İnsanın tabiatı kötü kullanmasının sonuçlarını ancak tabiatla yeniden barışarak bir müddet daha erteleyebiliriz.
"Geleceğimiz eriyor" ama tamamen çaresiz de değiliz. Harekete geçmeli ve sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. İşte bu nedenle belki de tarihinde ilk kez çevre alanında çalışan iki sivil toplum kuruluşu; denizlerimizin koruyucusu DenizTemiz Derneği/TURMEPA ile topraklarımızın koruyucusu TEMA Vakfı birlikte harekete geçtiler ve "Küresel Isınma ve İklim Değişikliğine Karşı El Ele Projesi"ni başlattılar.
* * *
"Küresel Isınma ve İklim Değişikliğine Karşı El Ele Projesi" ile ülkemizin mavisini ve yeşilini kucaklayan bir eğitim seferberliği başlatılıyor. Seferberliğin amacı, TURMEPA’nın denizde, TEMA’nın karada vereceği eğitimlerle küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı bilinçli bir kamuoyu oluşturmak. Yurt çapında 81 il ve çevre ilçelerde özel eğitim araçları ve ekipleriyle gerçekleştirilecek bu eğitimlerde 3 yılda 810.000 kişi doğanın korunmasıyla küresel ısınma ve iklim değişikliği sorunları karşısında nelerin önlenebileceği konusunda eğitilecekler.
Bu eğitimler için TURMEPA güneş enerjisi ve yelkenli ile çalışan bir tekne, TEMA da biyodizelle çalışan bir TIR kullanacak.
* * *
Kampanyanın en önemli ayağını halktan toplanacak destek oluşturuyor. Çünkü kampanyaya ne kadar çok kişi destek olursa, küresel ısınma ve çevre için toplumun duyarlılığı o kadar ön plana çıkacak. Böylece toplum; yöneticilere, yerel yönetimlere, işadamlarına mesaj verme şansını yakalayacak. Bu nedenle çevresini, daha doğrusu çocuklarının geleceğini düşünen herkesin kampanyaya katılımı çok önemli.
"Küresel Isınma ve İklim Değişikliğine Karşı TEMA ve TURMEPA El Ele Projesi"ne bağış yapmak için Avea, Turkcell veya Vodafone hatlarından 4014’e SMS atabilir veya Vakıflar Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Ziraat Bankası’nın Levent şubelerindeki özel hesaplara bağış yapabilirsiniz.