İşte çağdaş devlet: Sapanca örneği!

21. yüzyılda en çok tartışılan kurum devlet olacaktır. Devletin görevlerinin ne olduğu konusunda daha çok tartışacağız.

Zira, bugünkü yapısı ile hantal devletin savunulacak bir tarafı kalmadı ama devletin nasıl olması gerektiği konusunda minimal devlet tezi etrafındaki tartışmalar da havada kalıyor, uygulama fırsatı bulamıyor.

* * *

Hantal devletin en fazla eleştirilen yönü inatla ekonomik üretim yapmaya çalışması! Devletin üretim çabası verimlilikten nasibini zerre kadar almayan, dostlar alışverişte görsün mantığı ile yapılan abuk bir üretim. Ancak, statükoyu savunanlar, maalesef haklı olarak, devletin yine de istihdam yarattığını, hiç olmazsa insanın ekmek parasını sağladığını vurguluyorlar.

* * *

‘Devlet üretimden tamamen çekilsin!’ tezi en büyük bela işsizliğe çözüm getiremiyor ve bu yüzden gök kubbede hoş bir seda olarak kalıyor.

Galiba devlet-üretim ilişkisi çok hassas bir dengeye oturmak zorunda.

Devlet balık tutup vatandaşı doyurmasın ama vatandaşa balık tutmayı öğretsin!

Devlet üretim yapmasın ama üretmeyi bilmeyen vatandaşa nasıl üretim yapacağını öğretsin!

* * *

‘Çağdaş devlet nasıl çalışır?’, sorusuna Sapanca Kaymakamı Hasan Duruer örnek ve uygulamalı bir cevap veriyor. Sapanca’da fidancılığı hem teşvik ediyor, hem öğretiyor, hem kredilendiriyor, hem de altyapıyı kuruyor.

* * *

Sapanca iklim yapısı gereği tabiatın çok canlı olduğu şirin bir ilçemiz.

Bitki örtüsü itibarıyla, fidancılığın tipik ağaçlarını oluşturan meşe, kestane, çınar, defne, ıhlamur, palamut ve kayın Sapanca ormanlarının doğal ağaçları.

* * *

Kaymakam Hasan Duruer 2002 yılında ilçede bir kooperatif kurmuş. Kooperatife 85 üye kayıtlı. Kooperatif mevcut durumu tespit etmiş, üreticilere uzmanları seminerler vermiş, yurtiçi fuarlar gezdirilmiş, büyük üreticiler ve peyzajcılar ile birebir temas kurulmuş.

Böylece üreticiye formlu, kaliteli bitki tanıtılmış, makas kullanma öğretilmiş, ‘Başkası yaparsa pazar daralır’ mantığına karşı bu alanda çok büyük bir talebin var olduğu ispat edilmiş, kısacası dar bakışlı üretici üzerinde tam bir zihniyet devrimi başarılmış.

Son iki yıl içerisinde 146 aile üretici hale getirilmiş, üreticiye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından bir yılı ödemesiz, dört yılda geri ödemeli faizsiz kredi açılmış. Şahıs başına ortalama 1.5 milyar TL ödeme yapılmakta. Fidan ve malzemeler Vakıf tarafından verilmekte, üretici sulama, otu alma ve budama yapmakta.

İki yıl içinde fidanlardan asgari 8-10 milyar TL kazanç elde edilmekte. Verilen dallardan çelik yapmak suretiyle de mevcut fidanların sayısı geometrik olarak artırılmakta. Bu yıl 100 aile daha üretici yapılacakmış.

* * *

Çağdaş devleti yine devletin; ama asık suratlı değil, görevini sadece devlet bekçiliği sanan hiç değil; Hasan Duruer gibi güleç yüzlü ve piyasayı tanıyan ve öğretmeye gönüllü yöneticileri kuracak.
Yazarın Tüm Yazıları