İRAN’da seçimleri sürpriz bir şekilde Mahmud Ahmedinecad’ın kazanması muhakkak ki ona oy veren İranlıları çok sevindirdi. Ancak, eminim seçim sonuçlarına bıyık altından gülerek çok sevinen başka bir unsur da ABD’yi yöneten yeni-muhafazakárlardır. Neden?
ŞimdiABD’nin İran politikalarına uluslararası meşruiyeti sağlayacak en önemli gelişim İran’ın başına koyu muhafazakár / şeriatçı Mahmud Ahmedinecad’ın seçilmesidir!
Nispeten ılımlı bir liderin (Rafsancani) seçilmesi ABD’nin İran politikalarını daha zor hazmedilir hale getirirdi. Hele hele Rafsancani’nin reform söylemleri İran’ın elini önemle Avrupa’da rahatlatırdı.
Ahmedinecad, özellikle nükleer araştırma çalışmalarında Avrupa’dan şimdiye dek zımni olarak da olsa aldığı desteği alamayacak.
* * *
Tahminlerime göre Ahmedinecad ABD ile ilişkileri beter zora sokacak. Neden?
İvedilikle ideolojik görüşleri nedeniyle değil!
Ahmedinecad, büyük ihtimalle, kendi kazdığı kuyuya düşmeye aday!
Ahmedinecad, seçim stratejisini ülkede hüküm süren fukaralık, gelir dağılımındaki zorluklar ve yolsuzluklara bağladı.
Katiyen görüşleriyle değil; ancak kronolojik olarak Mahmud Ahmedinecad ile Recep Tayyip Erdoğan’ın yükselişlerinde büyük benzerlikler var.
Her ikisi de büyük şehirlerde fukaraya dönük başarılı politikaları ile sivrildiler. İkisi de yolsuzluk söylemi üzerine oturdular. İkisi de ekonomik itilmiş ile sosyolojik kakılmışın aynı kişiler olduğunu çözdüler.
Büyük ihtimalle ikisinin de ortak engelleri dış politikaları ve gelir dağılımına yönelikçaresiz politikaları olacak!
* * *
Ahmedinecad’ı var eden koşullar esasında iki boyutlu:
1) Mahmud Ahmedinecad (dünyevi) ekonomik dağılımdaki başarısızlığa ve buna bağlı yolsuzluklara panzehir olma iddiasını vurguladı.
2) Aynı zamanda mollalardan büyük maddi-manevi destek aldı.
* * *
İşte iddiam odur ki; seçimlerde lehine hareket eden bu ikilem ileride başının belası olacaktır!
Zira, halkın şikáyet ettiği yolsuzluk ve sefil ekonomik düzen İran’ı gerçekte yöneten, Ahmedinecad’a da can simidi olan molla düzenidir!
İran’da ‘bal tutan parmak yalar’ hesabıyla yolsuzlukların ana kaynağının mollalar olduğunu, demokratik denetimden zerre kadar nasibini alamayan ülkede Rafsancani’nin de iktisaden kokuşmuş molla düzenini temsil ettiği için insanların büyük bir kısmının sandık başına gitmediğini, Ahmedinecad’a oy verenlerin de tıpkı 3 Kasım Türkiye seçimlerinde olduğu gibi yolsuzluklara karşı ‘negatif’ oy kullandıklarını şimdi hepimiz biliyoruz.
* * *
Ahmedinecad kendi bindiği dalı mı kesecek?
Kendini var eden ve kendisinden çok daha güçlü mollaları mı alt edecek?
Bu dönemde ABD’nin Ahmedinecad’ın karın boşluğuna çalışacağını, ülkedeki ekonomik sorunları kaşıyacağını (örn: genel grev) beklemek gerek!
ABD şimdi Ahmedinecad ile mollaları birbirine düşürmeye çalışacak!