HÜKÜMET bazı konularda oldukça başarılı. Ancak, bazı konularda o kadar basit sorunlar yaşıyor ki; insan ister istemez ‘Acaba başarılar tesadüf mü?’ diye sormadan edemiyor.
Van olaylarındaki sessizlik, göz göre göre hızlandırılmış tren cinayeti, Çakıcı-Yargıtay-MİT sarmalında ‘Bize ne!’ tavrı, batık bankalar karşısında çaresizlik, Cumhurbaşkanı tarafından belki de siyasi mülahazalar ile veto edilen, ancak teknik açıdan da sürekli eksik ve yanlış hazırlanan bir sürü kanun ve nihayet AB kapısında hükümetin kendi kendine attığı zinaya ceza golü vb. insana hükümetin devleti ne kadar tanıdığı, ne kadar başarılı stratejiler geliştirebildiği konusunda sorular sorduruyor.
O zaman da Kıbrıs başarısı, AB sürecinde sessiz devrim insana ‘Bu başarılar dışarıdan gelen itme gücü ile mi sağlanıyor?’, diye de sorduruyor.
* * *
Bilirkişi raporuna göre; 2/8 oranında suçlu bulunan TCDD çalışanları hapiste iken 4/8 suçlu bulunanların hálá işlerinin başında durması, sorumlu siyasilerin oralı bile olmaması ise herhalde dünyada örneği çok az görülen bir rezalet!
* * *
Bana göre hükümetin en önemli sorunu devlet tecrübesi yoksunluğu!
‘Bizim cemaatten olsun da, isterse çamurdan olsun!’ mantığı ile bürokrat devşiren hükümete ışık tutacak yöneticiler arasında kamu tecrübesi en uzun olanlar 5-6 yıllık İstanbul Belediyesi çalışanları.
Hükümet; devlet tecrübesi yüksek bürokratları ise ‘Bizden değil!’ mantığı ile devamlı kaybediyor. Ankara’da her gün birkaç tecrübeli bürokrat hal’lediliyor.
En son Gümrük Müsteşarı Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu’nun ‘Yeter artık!’ diyerek istifa ettiğini öğrendim ve üzüldüm.
Hükümet bu çapta bir insanı kaybetmeyi nasıl göre aldı, anlayamadım. 30 yıllık kariyerini bürokrasiye adamış Saygılıoğlu ne oldu da devleti bıraktı, hiç anlamadım.
* * *
Aşağıda Nevzat Saygılıoğlu’nun profilini yazacağım, hükümetin, bürokrasinin, devletin ne kaybettiğini görün.
* * *
Nevzat Saygılıoğlu’nun akademik hayatı şöyle:
Lisans: Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ekonomi-Maliye Bölümü (1974). Doktora: Gazi Üniversitesi (İİBF) Maliye Bölümü: Mali-Hukuk (1986). Doçent: Ankara Üniversitesi Maliye Bölümü: Mali-Hukuk (1989). Profesör: Gazi Üniversitesi (İİBF) Maliye Bölümü (2004).
* * *
Artık Gazi Üniversitesi’nde öğretim hayatına katılan Saygılıoğlu’nun bürokratik geçmişi ise şöyle:
Gümrük Müsteşarı (2000-2004). Turizm Bakanlığı Müsteşarı (1999-2000). Maliye Bakanlığı, Gelirler Genel Müdürü (1997-1999) Hazine Müsteşar Vekili (1995-1996). Hazine Müsteşar Yardımcısı (1994-1997). Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı (1994). Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı (1994). Gelirler Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı (1991-1993).